Jan en Hessel Ras winnen NIC Argenton PV Flevoland Urk 02-08-2014

DE 384    DE VRIES  

                                                                     Hokverzorgers Jacob en Wouter de Vries

In twee weken tijd heeft het bestuur van de afdeling Friesland’96 een alternatief gevonden voor de afgelaste klassieker nationaal Chateauroux. Argenton bleek op de programma’s te staan van de afdelingen 6 en 12 en afdeling 12 was bereid om de Friese duiven mee te nemen. Ondanks deze korte voorbereidingstijd korfden 19 liefhebbers 156 duiven in voor deze NIC vlucht op Argenton, gelegen op 737 kilometer van Urk. Het weer gaf zaterdagmorgen behoorlijke buien op de vlieglijn, dusdanig dat de afdelingen 6 en 12 uitstelden tot zondag. De lossingscommissie van Friesland’96 zag wel een mogelijkheid en onze duiven werden om 08.15 uur gelost met een zuidoostelijke wind en de reeds genoemde buien op de lijn.

De landelijk zeer bekende gebroeders Jan en Hessel Ras waren met hun gezinnen op vakantie. Hun neven Jacob en Wouter de Vries verzorgden hun duiven. Zaterdagmiddag om 16.35 uur viel hun eerste duif de twee jarige kras doffer de 384. De 384 maakte een snelheid van 89 kilometer per uur en bleek de snelste van het complete NPO concours en dat niet alleen, de 384 bleek uiteindelijk een kwartier los te vliegen!! De 384 komt uit een kleinzoon van de Fenomenale maal een dochter van de Yvan, beide duiven van de Gebroeders Herbots. De 384 vloog vorig jaar als jaarling al een 10e en teletekst op de zware dagfondvlucht vanuit Chateauroux en nu dus een 1e NPO vanuit Argenton. Wat een klasbak en de zoveelste topper op het hok van Jan en Hessel Ras. Het blijkt andermaal dat op dagfond Jan en Hessel Ras tot de absolute top van Nederland behoren. Jan en Hessel pakten 8 prijzen op 15 duiven en ook nog de zevende prijs in het NIC. De complimenten natuurlijk ook aan de hokverzorgers Jacob en Wouter de Vries. Het schijnt dat ze nu al volgeboekt zijn voor de vakantieperiode volgend jaar. Jan en Hessel van harte proficiat met deze mooie zege.

Riekelt en Jannie Brands uit Espel scoorden maar liefst zeven prijzen op tien duiven en beginnen in het NIC op plaats twee, op teletekst goed voor plek zes. Hessel de Vries en Gerrit Hakvoort behaalden een mooie derde plek. Gebroeders Van Veen deden keurig mee met de prijzen vier en tien. Piet Molenaar deed het super met vier prijzen op zeven duiven en zijn twee getekenden op de plaatsen vijf en negen. Maarten Hakvoort en zoon Cornelis behaalden een mooie zesde plek. Jelle Roskam was goed voor een prima achtste plek.

Het concours kenden een vlot verloop zonder verliezen. Het blijkt maar weer dat in het hoge noorden genoeg duiven zitten die dagfondvluchten van 740 tot 830 kilometer prima aankunnen.

Please follow and like us:
Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.