Jan Bos grote uitblinker Jaarlingenkeuring PV Flevoland

b70a5462 c95c 4851 925a 84ab32fe5107

Maar liefst 62 jaarlingen werden ingeschreven voor de Jaarlingenkeuring van PV Flevoland, die traditioneel gehouden wordt op de tweede vrijdag van februari. De organisatie was zeer blij met het vastleggen van de Nederlandse topspeler Mark van den Berg uit IJsselmuiden voor het verrichten van de keuring.

In de zaal was het gezellig druk. De avond werd geopend op zijn kenmerkende enthousiaste wijze door Simon Zeeman, die het publiek uitnodigde om zoveel mogelijk vragen aan Mark te stellen. Mark vertelde dat hij in de jaren dat hij Nederlandse top was op de marathon toch de familiestrijd met vader Gerard en broer Henri dusdanig had gemist en dat hij daarom weer was overgeschakeld naar de programmavluchten met de nadruk op de eendaagse fond.

Opvallende duiven voor de pauze waren een fondduifje van Klaas van Urk en duiven van Comb. Ras-Post, Jan Bos en Dubbele Hakvoort. Opmerkelijk was dat na de pauze de puntenwaardering 0,24 gemiddeld hoger lag dan daarvoor. Uiblinkers na de pauze waren duiven van Pieter Woord, Jan Bos, Wilco Nijenkamp, Comb. Schinkel-Korf, Bertram van Zuiden en jeugdlid Joas van Zuiden.

In totaal 8 duiven met de score van 8,75 punten en aan Mark de moeilijke taak om de 6 prijzen tot te kennen. Grote winnaar werd uiteindelijk Jan Bos van zustervereniging IJsselmeervliegers die met zijn 4288180 de eerste prijs en met zijn 4288211 de derde prijs won. Tiemen Schinkel en Lub Korf werden met hun 4289137 keurig tweede. Tiemen en Lub waren de grote uitblinkers van de Jaarlingencompetitie 2017 en horen natuurlijk weer tot de favorieten om ook de editie van 2018 te winnen.

Vierde werd zeer verrassend jeugdlid Joas van Zuiden met zijn witte duif 1091705 en Joas klopte daarmee zijn vader Bertram van Zuiden die met zijn 4288906 netjes vijfde werd. Wilco Nijenkamp won met zijn 1674024 de laatste vleesbon en de zesde plek. Eervolle vermeldingen waren er verder nog voor Dubbele Hakvoort en Pieter Woord.

Het gemiddelde aantal punten was 8,19 en dat betekent dat het niveau van de ingezette duiven zeer hoog was. Verder was nog opvallend dat er meteen vrij fors geboden werd op de duif van Joas van Zuiden (zijn vader had hem voor die prijs meteen verkocht) maar dat Joas beslist alle biedingen afwees en zijn witte kampioen niet wilde verkopen.

Tijdens en na de keuring werden nog vele vragen gesteld aan Mark die hij op zeer rustige en duidelijke wijze beantwoordde. Mark kreeg als beloning nog een flinke portie verse Urker vis mee, waarna Simon Zeeman de avond afsloot. De grote winnaar van de avond Jan Bos werd natuurlijk gefeliciteerd en voor hem de uitdaging om met 2 zulke knappe jaarlingen ook de competitie te winnen. De inschrijving voor de Jaarlingencompetitie staat voorlopig op 52 duiven.

Please follow and like us:
Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.