Duivenmelken volgens het boekje !

RedBull shots     Bertram van Zuiden

Afgelopen zomer werd duidelijk wat duivenmelken volgens het boekje betekent. Regelmatig hoor ik het duivenlokaal liefhebbers over systemen praten.  Op internet lees over Beutesysteem of Verbreesysteem, enz…Toch heb je in een vereniging altijd van die liefhebbers die niet in een boekje beschreven staan. Bij ons in de vereniging is dat onze generaal kampioen Bertram van Zuiden uit Swifterbant.Toen hij met duiven begon had hij een gedeelte van zijn duiven onder het huis van zijn ouders verstopt. Waarschijnlijk is hij één van de weinige liefhebbers die zoveel duiven kan houden op een vierkante meter en dan ook nog op top nivo kan presteren.

Mensen die hem wat beter kennen worden vaak zenuwachtig van zijn aanwezigheid. Niet door zijn statuur maar door de hoeveelheid energie die hij afgeeft aan zijn omgeving. Vaak wil hij waar ook mogelijk praten over zijn eigen duiven en zijn eigen prestaties. Andere kijken met veel vraagtekens naar zijn methodes. Geen enkel boek heeft er over geschreven. Zo moesten zijn jongen in 1 jaar zowel op zaterdag als zondag een wedstrijd afleggen. Ook korfde hij eens al zijn duiven op vrijdagavond in om op zaterdagmorgen zijn hok naar de andere kant van zijn tuin te verplaatsen. Wat een ander niet lukt, lukt bij Bertram wel. De duiven vielen alsof er niets aan de hand is het hok aan de andere kant van de tuin naar binnen.

Maar wij vergissen ons allemaal in de duivensport. Wij willen allemaal werken volgens het boekje van de kampioen. Natuurlijk heeft het gedrag van Bertram iets te maken met aandacht vragen, maar goed dat is niet uniek. Al die duivenmelkers hebben last van haantjes gedrag. Wij willen toch allemaal aan de top eindigen om ook in de aandacht te staan. De een kan zich alleen wat meer in bedwang houden dan de ander.

Het is juist de energie die Bertram aan zijn duiven overbrengt die hem de resultaten biedt. Door zijn eigen drukte mogen zijn duiven meerdere keren (een keer of 4) per dag trainen, ze moeten veel vluchten vliegen, helemaal in lijn met zijn eigen energie. Maar ook alle aandacht die elke duif van hem krijgt. Ze worden op handen gedragen en zijn in zijn eigen beleving al bij de geboorte een waar kampioen en op die manier worden ze aan alle kanten in de watten gelegd. Waar de rest alle energie steekt in zichzelf, voerschema’s, e.d. steekt Bertram alle energie in de duif zelf. Met volle energie zijn ze dan ook klaar voor de wedstrijd. Volgens de kampioenen in de vereniging is zelfs op de vrijdagavond al te merken aan de duiven dat ze overlopen aan energie. De andere duiven worden daar erg zenuwachtig van en zijn op deze manier net als hun bazen uitgeschakeld voor de volgende dag. Mocht u ooit in de gelegenheid zijn een top duif bij Bertram te halen, neem dan ook een potje energie van Bertram mee, want die duiven hebben dat echt nodig.

Please follow and like us:
Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.