Door Ad Schaerlaeckens
Na moeilijke vluchten
Aan ‘moeilijke’ vluchten dit jaar was er geen gebrek. In Nederland zijn er streken waar de eerste zes vluchten met jongen zonder uitzondering erg moeizaam verliepen. Duiven die vele uren, een dag of soms dagen te laat komen, vaak helemaal ontredderd? Bij zulke rijst soms de vraag wanneer ze terug ingezet kunnen worden. Ik heb het niet over duiven die ‘kapot’ van onregelmatige vluchten thuiskwamen, na slechts enkele uren vliegen. Van moeilijk oriënteren, al is het maar enkele uurtjes, lijken ze soms meer te weten dan van 8 uur vliegen bij goed weer, waarbij ze soms verbazend fit arriveren. ‘Er zat iets in de lucht’ zeggen mensen dan. Maar zulke duiven herstellen snel. Omdat het in het koppie zat. Dat is wat anders dan duiven die er lichamelijk helemaal door zaten, die geknakt zijn.
Wanneer terug mee
Omdat de omstandigheden zo kunnen verschillen en de ene duif de andere niet is valt er geen termijn op te plakken, zoals 10 dagen of zo. Er zijn andere zaken waar je naar moet kijken. Het voornaamste is dat ze volledig terug op gewicht zijn. Verder moeten ze, als je de duiven laat trainen, niet later dan de andere het hok uit gaan of eerder landen dan de hokgenoten. Als het vlees terug mooi roze is en al het blauwe is verdwenen kan je helemaal gerust zijn.
Rijden
We hadden het over die vreemde vluchten, soms van korte afstand, waarbij duiven om een of andere reden moeilijk oriënteren. Zelfs bij ogenschijnlijk mooi weer. Wat sommigen doen, met name Verkerk, is de duiven tussen in een lapvluchtje geven. Om het zelfvertrouwen op te krikken want dat heeft mogelijk een flinke knak gehad als duiven veel te lang onderweg waren van niet al te verre afstand.
Wat mogelijk ook zin heeft is rijden bij veranderend weer: Na enkele vluchten achtereen stevige tegenwind met de duiven op stap gaan als voor de komende vlucht ‘wind mee’ wordt voorspeld. Om ze er van te ‘laten proeven’. En omgekeerd natuurlijk.
Bij thuiskomst
Hoe duiven te voeren die vermoeid thuis komen? Ik vertrouw op het instinct van de duif en geef volle bak. Die duiven zullen zich echt niet te pletter eten en zich nog minder bezondigen aan erwten. Tegenwoordig doen sommigen ‘iets tegen te koppen’ in het water elke keer als de duiven van een vlucht terugkeren. ‘Thuiskomst’ of zo iets. Kan amper goed zijn na een barslechte vlucht. Het lichaam is al vermoeid en het dan nog eens extra belasten met antibiotica, want daar hebben we het over?
Daar kunnen duiven onmogelijk baat bij hebben. Zeker bij warm weer als ze buitensporig veel drinken is het spelen met vuur. Vitamines dienen ook tot niets, wat je wel kan doen is elektrolyten geven. Veel goede spelers doen dat zelfs standaard, na elke vlucht.
Verkeerd
Wat sommigen doen na een rotvlucht waarbij duiven veel te lang vlogen en ontredderd thuis kwamen is die enkele dagen niet vrij laten. ‘Om ze rust te geven.’ Als je je duiven helemaal uit de plooi wilt halen moet je dat doen. Ze opgesloten houden en de spieren nog meer laten verklampen. Met een dag binnen houden is niets mis, maar dat mag geen drie dagen zijn. Hoewel je duiven niet met mensen kan vergelijken is het typerend wat wielrenners doen op een rustdag na enkele dagen intensief koersen in de Tour de France. Die kruipen terug op de fiets!
Verloren
Of nog iets aan te vangen is met duiven die enkele dagen te laat, ontredderd en graatmager thuis kwamen? Dat verschilt weer van duif tot duif. Sommigen pakken na enkele weken gewoon de draad weer op, met andere kan je inderdaad niets meer doen. Veelal kan je zien welke duiven dat zijn. Duiven die vrij snel normaal gaan eten en terug op gewicht komen zijn meestal niet verloren. Blijven ze te lang te mager dan kan je ze als wedstrijdduif veelal afschrijven.
Terug
Wat je goed kan gebruiken als duiven verloren gingen is wat geluk. Je hebt meer kans die terug te krijgen als de wind de volgende dag draait. Zo ging de Geeloger van de Janssens eens verloren met een stevige westenwind. ‘Als hij dinsdag niet terug komt zien we hem niet meer’, zei Adriaan. Dinsdag belde Louis. De Geeloger was terug.
Vanwaar die voorspelling van Adriaan? De wind zou op dinsdag naar het oosten draaien. Dus was die vlucht waarbij je duiven verloor er een met stevige zuidenwind dan mag je hopen dat die zo snel mogelijk naar noorden draait. Of omgekeerd natuurlijk.