Door de ogen van een duivenmelker (1)

 

 MG 7191 4589 door Nico-Jan Koenders

Specialisten hebben de laatste weken het verschil gemaakt op de vluchten met de oude en de jonge duiven. Vooral met de jonge duiven is er soms sprake van totale overheersing. Er zijn ook bepaalde liefhebbers die in deze periode met de oude duiven ver boven de rest uitsteken. Hoe kan het? Vragen velen zich af. Hebben deze liefhebbers betere duiven of is er iets anders wat zij niet weten?

Ik denk dat deze specialisten er net even iets meer aan doen dan de rest. Bij de meesten is de echte motivatie om er nog iets van maken weg, terwijl de specialisten er nog een schepje bovenop doen. Je ziet dit ook vaak aan het einde van de Dag-fond. Natuurlijk moet je kwaliteit hebben maar tot op het bot gemotiveerde en getrainde duiven zijn tot veel in staat. Het valt niet mee na een zwaar seizoen je duiven tweemaal per dag te laten trainen en zelfs nog enkele keren per week te lappen.  De specialisten doen dit wel!!

Ruien  

De rui valt bij iedereen in. Dit geldt voor degene die zijn duiven niet bijgelicht heeft of op een jong kan spelen. Dit alles heeft een voortraject waarbij je dus goed moet plannen. Dit begint rond de langste dag, waarbij het bijlichten begint. De dagen zijn eind augustus en begin september zoveel korter, dat de duiven normaal zullen gaan ruien, ook als ze verduisterd zijn.   Als je dus in het najaar goed wilt spelen, zal dat veel inspanning kosten. Het weer helpt ook niet echt, dus alles is moeilijker dan in de rest van het seizoen. Maar iedereen zijn spel, dus waardeer dan ook de prestaties van deze liefhebbers. Presteren in deze tijd van het jaar vraagt veel van deze mensen. Nadeel voor hen is natuurlijk dat de duiven later aan de rui kunnen beginnen. Ook het selecteren gebeurt later omdat er nog jongen moeten worden grootgebracht.   Snel selecteren is belangrijk om de duiven die overblijven rust en ruimte te geven om zo snel mogelijk te ruien. Jonge doffers laten wennen aan hun nieuwe hok geeft straks met de kweek een voorsprong bij het koppelen. Schrijf nu nog even op welke jonge duiven met elkaar waren gekoppeld. Dit zal je helpen bij het koppelen in de winter.   Zorg ook in deze tijd voor grit en verse mineralen op je hok. De tijd die nu aanbreekt is misschien wel de belangrijkste periode in het seizoen. Sinds jaar en dag verstrekt men in deze tijd thee en muitzaad aan ruiende duiven. Dit bevordert de rui en zuivert het lichaam. Maar ook de voeding moet juist nu gevarieerd zijn. Maak niet de fout een schrale mengeling te geven die te weinig voedingswaarde geeft. Een veer bestaat voor tachtig procent uit eiwitten. Zorg dat uw duiven dus in deze tijd een eiwit rijke mengeling tot hun beschikking hebben. Denk niet dat alles vanzelf gaat en bezuinig niet op de voeding. Kleine zaden die oliehoudend zijn kan men bijvoeren, maar er zijn ook complete mengelingen waarin dit alles verwerkt zit. Deze mengelingen zijn dan wel iets duurder, maar u hoeft daarnaast dan ook niets anders te geven. Wij kiezen hier voor Mutine-plus van Versele-laga.   Er zijn voorbeelden te over van duiven die juist in de ruitijd een eenzijdige mengeling kregen en daardoor veel oud dons vasthielden. Dit zal de duiven in het vliegseizoen opbreken. Dus maak die fout nu niet.

Please follow and like us:
Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.