Door de ogen van een duivenmelker (9)

 MG 7191 4589 Door Nico-Jan Koenders

Het laatste wat een duivenliefhebber zich wenst zijn weekenden zoals afgelopen weekend. Het zal misschien niet overal super slecht zijn verlopen maar in de meeste afdelingen was het een drama. De hele week hoop je dat het weer in het weekend wel beter wordt en de temperatuur omhoog zal gaan. Maar het mooie en warme weer laat voorlopig nog even op zich wachten. Nu was de voorspelling voor zaterdag niet geweldig maar omdat er geen of weinig regen voorspeld werd leek het toch nog goed te komen. Het kwam dus niet goed! Grote verschillen bij de aankomsten en concoursen die bijna drie kwartier of langer open stonden. Weinig getekende duiven in de uitslag waaraan je kunt zien dat het verloop niet goed was.

Thuis houden

Het enige waar je als liefhebber dan aan denkt, als ik mijn duiven maar terugkrijg. Als ze dezelfde dag thuis zijn gekomen zullen ze weinig problemen hebben. Maar diegene die de volgende dag thuiskomen en een koude nacht buiten hebben doorgebracht zijn de komende week uitgeschakeld. Veel afdelingen korven komend weekend op donderdag dus we hebben al een dag minder om ze op te lappen. Wanneer je duiven gaat spelen die niet 100% zijn kun je ze voor het hele jaar uit vorm spelen. Vaak lijken ze mooi maar omdat de omstandigheden niet lijken te veranderen kun je beter voorzichtig zijn. Thuis houden is vaak moeilijker dan spelen, maar denk aan de toekomst en niet alleen aan komend weekend. Daarbij is de kans klein dat een duif die niet in conditie is zaterdag op tijd zal zijn.

Wij laten duiven die een dag later thuiskomen de eerste twee dagen niet los. Wellicht zullen ze wél meetrainen maar de kans dat ze het ritme van de groep verstoren is groter. Daarbij worden ze dan alleen maar achterna gezeten door de anderen die dan ook niet aan trainen denken. Wanneer ze dan na twee dagen weer naar buiten gaan met de groep zijn ze voldoende hersteld om weer volwaardig mee te vliegen.   De nachten blijven koud waardoor de temperatuur in de nacht dicht bij het vriespunt ligt. Voeg daarbij de regen en iedereen weet dat de duiven hier niet van in vorm komen. Ik hoor soms dat men in verband met gebrek aan tijd om s’morgens de duiven los te laten de  weduwnaars s’avonds  een bad geeft, dit is eigenlijk altijd verkeerd, maar zeker met deze lage temperatuur slecht voor de duiven. Ze zullen nat de nacht ingaan want te tijd is tekort om op te drogen. Dus ook in de zomer is het niet aan te bevelen om dit ‘s avonds te doen.

Dubbelvluchten   De komende weken beginnen de dubbelvluchten. Voor iedereen die gaat spitsen en niet teveel vliegduiven heeft een moeilijke periode. Je moet kiezen welke duiven je waar naar toe gaat spelen. De eerste weken met die dubbelvluchten gaat het nog wel maar naar een aantal weken zie je toch dat het moeilijker wordt om op iedere vlucht mee te kunnen doen voor de prijzen. Je ziet dan ook vaak dat door dit splitsen men zich uiteindelijk uitschakelt voor een hoge eindnotering. Wanneer je weinig vliegduiven hebt moet je van te voren keuzes maken. Dit voorkomt teleurstellingen

Please follow and like us:
Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.