Foto’s en verslag 2016

Gerard Koopman Keuring

Johannes Nentjes is de grote winnaar bij de jaarlingenkeuring

Maar liefst 83 duiven waren opgegeven voor de jaarlingenkeuring, een nieuw record. Maar ja dat krijg je als de absolute grootmeester van de Nederlandse duivensport Gerard Koopman de jaarlingenkeuring doet. De zaal zat bomvol. Het was voor Gerard zijn eerste jaarlingenkeuring en mogelijk ook zijn laatste zei hij bij aanvang. Hij gaf aan van nature geen prater te zijn, maar deed zo’n keuring meer op het gevoel. Gerard vertelde dat hij twee dingen belangrijk vindt en dat is een zachte pluim en hij wil de gezondheid in de duif en pluim terug zien. Verder heeft hij geen verstand van ogen, stuitbeentjes enz. Aan de twee zaken die Gerard belangrijk vindt pluim en gezondheid voldeden 32 van de 83 duiven, waarvan 10 duiven er echt uitsprongen.

Deze tien werden nog een keer extra bekeken en toen bleek dat Johannes Nentjes en compagnon Klaas Post de drie eerste prijzen hadden gewonnen. Als vierde eindigde jeugdlid Cornelis-Jan van Urk (en hij was daarmee de beste van PV Flevoland), vijfde werd Johan Evers, zesde Bertram van Zuiden, zevende Jan Pieter Brands en achtste Pieter Woord. Deze liefhebbers kregen allemaal een vleesbon als prijs. Achteraf bleek dat de eerste drie prijswinnaars van Johannes Nentjes en Klaas Post allemaal uit hetzelfde koppel te komen en was dit soort ook al succesvol bij de keuring en competitie van 2015. Wat een voorrecht om zo’n kweekkoppel te bezitten, Johannes en Klaas van harte proficiat.

Gerard had spontaan ook nog wat zakken voer, emmers allerhande en wat andere duivenproducten meegenomen voor de verloting en samen met de nodige vleesprijzen regelden Meindert en Bertram een mooie verloting met heel veel winnaars. Natuurlijk konden er onbeperkt vragen gesteld worden aan Gerard. Enkele zaken die hij belangrijk vindt zijn de volgende. Gerard voert zijn duiven niet op, geeft de eerste vier vluchten een lichte mengeling (Koopmanvoer, gerst en paddy) en daarna tot eind van het seizoen volle bak, ook bij vluchten als St Vincent en Barcelona doet hij dat. Hij geeft de duiven een mix van 60% pinda’s, 30% kaas en 10% schapenvet in de vorm van 2 gram per duif per dag. Hij ziet graag 3 midfondvluchten voor de eerste dagfondvlucht, mochten er dat minder zijn dan compenseert hij dat door zijn duiven 1 of 2 x naar de Franse grens te brengen.

Hij richt zijn jonge duiven circa 8 keer af voor de eerste vlucht en vindt het heel belangrijk zijn jongen zoveel mogelijk vluchten te geven en geeft ze allemaal na de jongen duivenvluchten nog mee op de natour en op de taartvluchten. Voor aanvang van het seizoen brengt hij zijn duiven niet weg, voor de jaarlingen die als jonge duif zoveel vluchten gehad hebben vindt hij dat niet nodig. Gerard zijn duiven worden periodiek onderzocht door Mariёn, soms gaat hij nog langs bij Schröder. Geven die veeartsen het advies om iets te geven dan doet hij dat en anders geeft hij geen medicijnen.

Een eventueel vertrek naar Belgiё wordt pas na dit seizoen beslist. Gerard vindt een eventuele inkorfbeperking niet echt sportief, met het systeem 1:10 zijn al genoeg voorbeelden van kleine liefhebbers die Nationaal kampioen zijn geworden. Natuurlijk zijn de prestaties van een grote speler als bijvoorbeeld Bas Verkerk super en soms vernederend voor de concurrentie, maar Bas is een heel groot talent en dan moet je zo sportief zijn om dat te erkennen. Nadat alle vragen gesteld en beantwoord waren bedankte Simon Zeeman Gerard Koopman en alle deelnemers en aanwezigen. Gerard vertrok met heel veel lekkere vis richting Ermerveen.

Reacties zijn gesloten.