10 liefhebbers korfden vrijdag bij PV Flevoland 163 duiven voor de laatste vlucht op de natour vanuit Burdinne, gelegen op 236 kilometer van Urk. Het was voor de meeste liefhebbers schijnbaar een probleem om duiven te vinden die nog redelijk in de veren zaten, aangezien de ruitijd is aangebroken. Het is dan de keuze om duiven in de rui ervaring op te laten doen of ze thuis te laten. De meeste liefhebbers spelen ze gewoon want jonge duiven met weinig ervaring verspeel je weer makkelijk volgend jaar april met een koud voorjaar. De duiven in Burdinne werden zaterdag om 08.45 uur gelost met een zuidwestenwind. Klaas Hoekstra uit Urk werd winnaar in Samenspel F2 en daar feliciteren we Klaas en Arie van harte mee.

De grote favoriet voor deze vlucht was Johannes Schinkel aan gezien hij de laatste twee weken op rij had gewonnen met zijn jonge duiven. Johannes had ervoor gekozen om de lastige Chalon en Champagne te laten schieten en al zijn jonge duiven op Burdinne te zetten. Of dat verstandig is zal volgend jaar blijken op de dagfond, het enige zwakke onderdeel van Johannes. Op deze Burdinne werd in ieder geval fantastisch gepresteerd. De eerste duif was de 316 die om 11.21 uur arriveerde en de 236 kilometer had afgelegd met een gemiddelde snelheid van 91 kilometer per uur. De duiven kwamen super en 20 prijzen op 25 deelnemende duiven betekent een prima prijspercentage van 80. Johannes scoorde de eerste, tweede, vierde, zesde en zevende prijs en had maar liefst 10 duiven in de top twintig. Deze Burdinne betekende de vijfde zege van het seizoen en dat is het hoogste aantal zeges dit seizoen bij PV Flevoland. Johannes werd op de natour eerste onaangewezen en eerste aangewezen kampioen. Kortom de laatste vlucht werd een geweldig succes en daarmee feliciteren we Johannes van harte.

Joas van Zuiden was ook weer geweldig op dreef met 15 op 20 en de kopprijzen drie en vijf. Riekelt en Jannie Brands boekten ook een prima resultaat met 15 op 20 en de kopprijzen acht en negen. Jef Custers is met zijn 82 jaar ons oudste lid en Jef gaf zijn visitekaartje af met een prachtige tiende plek en dat wordt hem door iedereen van harte gegund. Andere uitblinkers Oscar Martens met 3 op 4 en Wouter Kroon met 4 op 5. Bij de jeugd het volledige podium voor Joas van Zuiden. In de eerste divisie eerste en tweede Joas van Zuiden en derde Jef Custers. Joas van Zuiden zijn getekenden duiven waren 12 en 18 en daarmee werd de Jackpot gewonnen. De Jackpot voor de laatste prijsduif was voor Bert Hakvoort. Alle prijswinnaars van harte proficiat.

Het natourkampioenschap onaangewezen werd gewonnen door Johannes Schinkel, tweede Joas van Zuiden, derde Riekelt en Jannie Brands, vierde Bart Vos en vijfde Oscar Martens. Aangewezen eerste Johannes Schinkel, tweede Oscar Martens, derde Joas van Zuiden, vierde Riekelt en Jannie Brands en vijfde Siebrand Stavasius. De beste duif op de natour was een jonge duif, de 183 van Bart Vos, tweede, vierde en vijfde Joas van Zuiden met zijn 17-200, 19-421 en 15-620, derde was Oscar Martens met zijn 15-728.

Volgende week beginnen we voor het vijftiende jaar op rij met de Najaarsklassiekers. De Oostlijn begint op Duiven (afstand Urk 82 km) en de westlijn begint op Asse-Zellik (afstand Urk 219 km). Allen heel veel succes.

 

 

11 liefhebbers bij PV Flevoland namen er deel aan de laatste vlucht met jonge duiven met totaal 270 jongen op Chalon en Champagne, gelegen op 423 kilometer van Urk. De laatste en verste vlucht van de jonge duiven telde echter nergens voor, niet voor de afdeling en niet voor de Friese Fondclub en dat is met name een fondclub onwaardig. Veel liefhebbers doen niet mee aan vluchten die nergens voor tellen en dat gaf weinig duiven als gevolg. De duiven werden zaterdag om 08.45 uur gelost met een noordelijke wind en in Nederland draaiend naar west. Het werd geen makkelijke vlucht en de winnaar in Samenspel F werd Klaas Hoekstra uit Urk en daar feliciteren we Klaas en Arie van harte mee.

Tiemen Schinkel en Lub Korf waren geweldig op dreef dit jaar. In de afdeling 9e midfond aangewezen, 2e jong onaangewezen, 1e jong aangewezen, 3e generaal lang aangewezen, 5e generaal kort onaangewezen, 6e vitesse duif met hun 18-665, 1e jonge duif met hun 20-230 en 9e met hun 20-258 en daarmee waren ze de beste Urker liefhebbers dit jaar. Over alle jonge duivenvluchten 209 prijzen op 271 duiven en dat is maar liefst 77% prijs. Op deze Chalon en Champagne hadden ze 42 duiven mee. De eerste duif arriveerde om 14.16 uur en dat was hun 519 die de 423 kilometer had afgelegd met een gemiddelde snelheid van 77 kilometer per uur. Tiemen en Lub scoorden uiteindelijk bij PV Flevoland de eerste, vierde en zesde prijs en 24 prijzen op 42 duiven.

Andere liefhebbers zouden na dit geweldige seizoen achter over gaan leunen, maar niet Tiemen Schinkel. De laatste vlucht was nog niet afgelopen of de hokken werden al gesloopt en binnenkort wordt begonnen met een geheel nieuw hok, geheel naar eigen inzicht. Ook worden weer nieuwe duiven aangeschaft bij een tophok waarmee hun nu al geweldige kweekhok weer van nieuwe impulsen wordt voorzien. Regeren is vooruitzien en dat is zeker van toepassing op deze geweldige combinatie. Tiemen en Lub van harte proficiat met deze zege, het geweldige seizoen en succes met de toekomstplannen.

Joas van Zuiden was echt super met 27 op 41 en de kopprijzen twee, drie, vijf, zeven, negen en tien. Klaas van den Berg ook geweldig met een mooie achtste prijs. Ook Wouter Kroon top met een knappe elfde plek. Frans en Thomas van den Berg hadden met 34 op 48 het hoogste prijspercentage. Tevens waren Frans en Thomas de enige twee met hun beide getekenden op de uitslag, in dit geval 82 en 107, en dat was goed voor de Jackpot. Riekelt en Jannie Brands wonnen de Jackpot voor de laatste prijsduif. Bij de jeugd en in de eerste divisie het volledige podium voor Joas van Zuiden. Bij de jeugd is eerste generaal Joas van Zuiden, tweede Wouter Kroon en derde Frans en Thomas van den Berg. Alle winnaars van harte proficiat.

Volgende week beginnen we voor het vijftiende jaar op rij met de Najaarsklassiekers. De Oostlijn begint op Duiven (afstand Urk 82 km) en de westlijn begint op Asse-Zellik (afstand Urk 219 km). Allen heel veel succes.

 

14 liefhebbers korfden vrijdag bij PV Flevoland 351 duiven in voor de derde vlucht op de natour vanuit Sittard, gelegen op 183 kilometer van Urk. Zaterdag bleek er echter een wielerwedstrijd te zijn op de lossingsplek, waardoor er niet gelost kon worden. Een blunder van de NPO die geen lossingsvergunning had mogen verstrekken aan de twee afdelingen, een foutje waarvoor de twee afdelingen samen € 350 betalen. Vanwege het rijtijdenbesluit en een vlucht van afdeling 9 konden de duiven nu in Venlo niet eerder gelost worden om 13.15 uur. De totale lossing van Friesland’96 en afdeling 10 betrof ruim 41.000 duiven met een toenemende westenwind. Dan weet je dat je kansloos bent in zo’n groot concours en dat de onervaren jonge duiven het lastig krijgen om op zaterdag weer thuis te komen. Maar ook zo’n concours kent winnaars en dat zijn deze keer de Combi Wakker uit Urk en daar feliciteren we de heren van harte mee.

Johannes Schinkel is bezig met een prima seizoen en is inmiddels een vaste waarde in de top drie van PV Flevoland. Tot nu toe had hij drie overwinningen dit seizoen en dat is evenveel als zijn broer Tiemen. Op deze Sittard en dus uiteindelijk Venlo had Johannes 24 jonge duiven mee. Na precies twee uur vliegen viel bij Johannes zijn 303 op de klep en die had de 147 kilometer afgelegd met een gemiddelde snelheid van 73 kilometer per uur. Het bleek meteen een vroege duif te zijn en maar liefst drie minuten los vooruit te vliegen en dan ook nog op zijn eigen duif. Johannes scoorde geweldig op deze Venlo met 16 prijzen op 24 duiven en naast de eerste en de tweede ook de vierde prijs. En misschien nog belangrijker zijn vierde zege waarmee hij leider is in de familie. Opmerkelijke prestaties van Johannes zijn 336 en 332 op Venlo. Met de jonge duiven scoorde de 336 op Venlo plaats 7 en nu op de natour op Venlo plek 2. De 332 met de jonge duiven op Venlo plek 10 en nu op de natour op plaats 4. Het komt niet zo vaak voor dat jonge duiven op hetzelfde station twee keer kop spelen en dan is het bijzonder als je twee zulke duiven hebt. Het gerucht gaat dat er een verzoek is ingediend om volgend jaar vaker op Venlo te concoursen. Johannes proficiat met deze geweldige uitslag, het is je van harte gegund.

Riekelt en Jannie Brands waren super op dreef met maar liefst 39 prijzen op 46 duiven en zij beginnen met de kopprijzen drie, vijf, zes en acht. Joas van Zuiden had deze keer het hoogste prijspercentage met 17 op 20 en Joas begon met zeven en negen. Joas kreeg eind deze week het mooie bericht dat hij jeugdkampioen van de afdeling is geworden, een geweldige prestatie en daar wordt dit grote talent van harte mee gefeliciteerd. Bert Hakvoort heeft in Tollebeek ook de weg omhoog gevonden en scoorde met zijn marathon jonge duiven een keurige tiende plek. Andere uitblinkers zijn Bart Vos met 21 op 27, Wouter Kroon met 11 op 20 en Cees van der Steeg boekte zijn beste uitslag van het seizoen met 6 op 10 en twee mooie prijzen in de top 40. Er werden weinig getekende duiven gedraaid, de beste was Johannes Schinkel met zijn getekenden op plek 4 en 83 en daarmee wint hij de Jackpot. De Jackpot voor de laatste prijsduif was voor Piet en Simon Zeeman. In de eerste divisie eerste en tweede Joas van Zuiden en derde Bert Hakvoort. Bij de jeugd het volledige podium voor Joas van Zuiden. Alle winnaars van harte proficiat.

Tussenstand natour onaangewezen eerste Johannes Schinkel, tweede Oscar Martens, derde Bart Vos, vierde Joas van Zuiden en vijfde Piet en Simon Zeeman. Aangewezen eerste Johannes Schinkel, tweede Oscar Martens, derde Piet en Simon Zeeman, vierde Joas van Zuiden en vijfde Siebrand Stavasius. Bij de duiven eerste en vierde Oscar Martens met zijn 18-498 en 18-560, tweede en derde Bart Vos met zijn 20-183 en 20-460 en vijfde Siebrand Stavasius met zijn 20-276.

Donderdag inkorven voor uitsluitend jonge duiven op Chalons en Champagne (afstand Urk 423 km) en vrijdag voor oud en jong op Burdinne (afstand Urk 236 km). Het zijn de twee laatste vluchten op het programma gevolgd natuurlijk door nog 5 weken de beroemde Najaarsklassiekers van PV Flevoland. Allen heel veel succes.

 

14 liefhebbers korfden donderdag bij PV Flevoland 353 jonge duiven in op Arlon, gelegen op 333 kilometer van Urk. De weersverwachting was ronduit slecht met heel veel regen op de vlieglijn. Zaterdagmorgen bleek de oost lijn vrij goed weer te geven en dat was goed voor een vroege lossing om 07.35 uur met een matige zuidwestenwind. Net een paar minuten voor het moment dat de duiven kwamen barste er een flinke bui los boven Urk, met als gevolg dat alle duiven aan de oostkant passeerden, een groot nadeel bleek later uit de uitslag. Maar naast verliezers heb je ook winnaars en dat was deze keer in Samenspel F Harm van der Wal uit Rottum en daar feliciteren we Harm van harte mee.

Johannes Schinkel presteert tot nu toe erg goed met de jonge duiven. Op de eerste vlucht vanuit Gennep begint hij met 1, 3 en 4, de tweede vlucht Venlo 7 en 10, de derde vlucht Sittard 6 en de vierde vlucht Burdinne 3. Bij iedere vereniging sta je dan eerste in de tussenstand met de jonge duiven, maar niet bij PV Flevoland. Johannes had op deze Arlon 25 duiven mee. Johannes stond net te schuilen voor de regen toen zijn 333 arriveerde om 11.13 uur. Het bleek de eerste melding in de vereniging en niet veel later bleek het goed te zijn voor de eerste prijs bij PV Flevoland en de derde prijs in Samenspel F van 1654 duiven. De 333 was zijn tweede getekende duif en had de 333 kilometer afgelegd met een gemiddelde snelheid van 91 kilometer per uur. Johannes was op deze Arlon goed voor 15 prijzen op 25 duiven en naast de eerste plek was ook de tiende plek zijn deel. Johannes scoort dus op 5 vluchten met jonge duiven zijn tweede eerste prijs en zijn negende top tien klassering en dat zijn erg goede prestaties. Johannes van harte proficiat met deze geweldige uitslag en knappe eerste prijs, het is je van harte gegund.

Op Tiemen Schinkel en Lub Korf staat geen maat met de jonge duiven. Over 5 vluchten 185 op 229 en dat is 81% prijs, 22 top tien noteringen, maar vreemd genoeg geen enkele eerste prijs. Op deze Arlon 31 op 44 en ze beginnen met de tweede, derde, vijfde, zesde, zevende, achtste en negende plek. Op 5 en 6 de twee getekenden en dat is opnieuw goed voor de Jackpot. Jammer van de zware regenbui en het nadeel daarvan, maar Tiemen was dit jaar op Urk de allerbeste met jonge duiven. Jacob Loosman sloot zijn duivenloopbaan af met een knappe vierde plek. Er lopen nu al weddenschappen dat Jacob en/of zoon Stefanus binnen enkele jaren weer beginnen met de mooiste hobby die er is. De felbegeerde Jackpot voor de laatste prijsduif was voor Riekelt en Jannie Brands. In de eerste divisie eerste Klaas van den Berg, tweede en derde Joas van Zuiden. Het volledige podium bij de jeugd was voor Joas van Zuiden. Alle winnaars van harte proficiat.

Bij de jonge duiven onaangewezen eerste Tiemen Schinkel en Lub Korf, tweede Johannes Schinkel, derde Jacob Loosman, vierde Riekelt en Jannie Brands en vijfde Joas van Zuiden. Aangewezen eerste Tiemen Schinkel en Lub Korf, tweede Riekelt en Jannie Brands, derde Meindert en Jan de Boer, vierde Jacob Loosman en vijfde Jelle Roskam. Bij de duiven de eerste 6 van Tiemen Schinkel en Lub Korf en de eerste vijf zijn de 230, 258, 242, 222 en 245.

Generaal Onaangewezen eerste Tiemen Schinkel en Lub Korf, tweede Joas van Zuiden, derde Johannes Schinkel, vierde Riekelt en Jannie Brands en vijfde Robbie Vahl. Aangewezen eerste Tiemen Schinkel en Lub Korf, tweede Riekelt en Jannie Brands, derde Joas van Zuiden, vierde Johannes Schinkel en vijfde Klaas van den Berg.

Volgende week alleen een vlucht voor de natour vanuit Sittard, gelegen op 183 kilometer van Urk. Allen heel veel succes.

 

 Bart Vos

11 deelnemers korfden vrijdag bij PV Flevoland 230 duiven in voor de tweede vlucht op de natour vanuit Gennep, gelegen op 114 kilometer van Urk. De weersvoorspelling was niet zo goed, een reden voor diverse liefhebbers om niet of minder duiven in te korven. Het weer blijft toch lastig te voorspellen en dat bleek andermaal op zaterdagmorgen. De oostkant van Nederland gaf een dusdanig mooi weerbeeld waardoor de lossingscommissie om 08.15 uur het startsein gaf voor Gennep. De matige zuidwestenwind was reden om rekening te houden met hoge snelheden. Henry Oldenhof uit Kuinre werd de winnaar in Samenspel F2 en daar feliciteren we Henry van harte mee.

Bart Vos wil in Nagele een serieuze poging doen om te slagen in de duivensport en wil zeker op verenigingsniveau tot de betere liefhebbers horen. Bart was niet erg tevreden over zijn hok en een paar weken geleden had hij samen met vader en duivenliefhebber Arnold een paar wijzigingen aangebracht. Bart had deze Gennep 37 duiven in concours, had alles al klaar staan en dacht nog even snel de kippen te kunnen voeren. Terwijl hij naar de schuur loopt hoort hij een duif vallen, maar geen piep van het systeem. Snel rent hij naar het hok, pakt de duif en haalt hem over de antenne en met een constatering van 09.24.43 had de 19-497 de 110 kilometer afgelegd met een gemiddelde snelheid van 95 kilometer per uur. Na de melding bleek het meteen een vroege duif in de regio. De jaarling doffer bezorgde Bart uiteindelijk een mooie eerste prijs bij PV Flevoland en een keurige zevende prijs in Samenspel F2 van 1.228 duiven.

De vader heeft Bart van Thaeke Mulder uit Scharsterbrug. Hij had namelijk voor de kweek in 2018 doffers te kort. Goede duivenvriend Lucas Scholten gevraagd of hij nog wat had zitten, maar dat was (deze keer) niet het geval. Echter kon hij wel wat bij zijn neef regelen. En zo ging hij daar 3 doffers ophalen. Een van de gekregen doffers (de vader van de winnende duif), de 17-767, komt uit de 'El Secreto' van Jan Hoogland x een duivin van Thaeke. De moeder is Barts eigen 18-485, 100% Lucas Scholten. Deze duivin komt uit de 16-220 (afgelopen seizoen geleend van Lucas voor de kweek) x 16-737. Beiden vliegen meerdere echte kopprijzen. De winnende duif is dus een nakomeling van de 17-767 x 18-485. De winnende duif is als jong al een keer gehecht door Nanne Wolff, waardoor een pluk veren er dwars uitsteekt. De doffer had naast zijn eigen broedbak sinds 4 dagen ook een vast plekje in de loketkast bemachtigd, wat ongetwijfeld voor extra motivatie zorgde. Bart was op deze Gennep goed voor 22 op 37 en naast de eerste prijs waren ook de zesde, zevende en negende prijs zijn deel. Kortom een geweldig mooie uitslag en een terechte overwinning en daar feliciteren we Bart van harte mee.

Piet en Simon Zeeman waren goed voor een keurige tweede plek. Oscar Martens maakt zijn reputatie meer dan waar met een fantastische 20 op 26 en begint met een derde, vierde en achtste plek. Zijn 18-498 was op Kalkar eerste en nu op Gennep vierde, een geweldige duif om op je hok te hebben. Johannes Schinkel was goed voor een prima 7 op 8 en hij begon op de vijfde plek met zijn 18-438 en deze top duif was op Kalkar twaalfde. Siebrand Stavasius was ook weer geweldig op dreef met 30 op 40 en een knappe tiende plek. Andere uitblinkers Riekelt en Jannie Brands met 14 op 23 en Klaas van den Berg met 2 op 3. In de eerste divisie eerste Bart Vos en tweede en derde Oscar Martens. Bij de jeugd het volledige podium voor Joas van Zuiden. Op de plaatsen 4 en 85 de twee getekenden van Oscar Martens en dat leverde de Jackpot op. Ook de laatste prijsduif was van Oscar en daarmee scoorde deze topper ook deze Jackpot. Alle winnaars van harte proficiat.

Tussenstand natour onaangewezen eerste Piet en Simon Zeeman, tweede Johannes Schinkel, derde Oscar Martens, vierde Bart Vos en vijfde Siebrand Stavasius. Aangewezen eerste Johannes Schinkel, tweede Oscar Martens, derde Joas van Zuiden, vierde Riekelt en Jannie Brands en vijfde Piet en Simon Zeeman. Bij de duiven eerste natuurlijk Oscar Martens met zijn 18-498, tweede en vijfde Johannes Schinkel 18-438 en 19-074, derde Bart Vos met zijn 19-498 en vierde Siebrand Stavasius met zijn 20-276.

Volgende week alleen een vlucht voor de natour vanuit Sittard, gelegen op 183 kilometer van Urk. Allen heel veel succes.

 

Slechts 10 deelnemers korfden vrijdag bij PV Flevoland 215 duiven in voor de eerste vlucht van de natour op het Duitse Kalkar, gelegen op 111 kilometer van Urk. Kalkar ligt zeer oostelijk van de provincie Flevoland, een reden waarom veel duivenliefhebbers in de provincie Flevoland dat liever niet op het programma willen. Mogelijk geven de sterk tegenvallende aantallen duiven een goed signaal hierin richting bestuur van de afdeling. Zaterdag werden de duiven zoals verwacht heel vroeg gelost om 07.30 uur met een aantrekkende zuidwestenwind. Het was Jan Bos uit Ens die de eerste prijs scoorde in Samenspel F2 en daar feliciteren we Jan van harte mee.

Oscar Martens is natuurlijk 1 van de grote favorieten voor de taartvluchten. Net als andere grote kampioenen heeft Oscar ook sterke twijfels in alles wat hij doet in de duivensport. Zo loopt hij al een tijdje te dubben of hij zijn duiven weer opnieuw zal koppelen of dat hij ze op weduwschap zal houden. Ook het wel of niet meedoen aan Kalkar heeft hem veel hoofdbrekens gekost. Uiteindelijk werden toch 44 duiven gezet en outsiders tipten Oscar meteen voor de eerste prijs. Probleem voor Oscar is altijd het vroege tijdstip van aankomst op deze korte vluchten. Oscar is groot liefhebber van heel laat naar bed en dan ook heel laat weer opstaan. Het komt dan ook wel regelmatig voor dat Oscar in de vroege morgen al duiven op het hok aantreft, terwijl zijn systeem nog niet aangesloten is. Deze zaterdagmorgen was Oscar echter heel vroeg uit bed en was hij net op tijd om zijn systeem aan te zetten. De 18-498 viel meteen om 08.55 uur op de klep en had de 112 kilometer afgelegd met een gemiddelde snelheid van 79 kilometer per uur. Oscar zijn tweede duif was een par minuten later en daarna kreeg hij zijn duiven regelmatig thuis. Toen alle meldingen bekend waren stond vast dat Oscar naast de schitterende eerste prijs ook de vijfde prijs scoorde bij PV Flevoland. Hiermee geeft Oscar weer zijn visitekaartje af voor de taartvluchten die over een aantal weken beginnen. Oscar van harte proficiat met deze dik verdiende overwinning.

Johannes Schinkel deed het geweldig op deze Kalkar met 8 op 9 en een mooie tweede plek. Siebrand Stavasius heeft alleen maar duiven voor de marathonvluchten. Groot was de verbazing daarom dat Siebrand begon met de derde, vierde en tiende plaats en een verbluffend goede 39 op 49 en dat is een fantastisch resultaat. Robbie Vahl heeft zich sterk verbeterd dit seizoen en valt op met goede resultaten op vaak hele korte vluchten. Op deze Kalkar waren weer een hele knappe zesde en achtste plek zijn deel. Joas van Zuiden was bijzonder sterk met 15 op 20 en een mooie zevende en negende plek. Verdere uitblinkers Riekelt en Jannie Brands met 4 op 5. Op 13 en 29 de twee getekenden van Oscar Martens en dat was goed voor de Jackpot. De Jackpot voor de laatste prijsduif was voor Bart Vos. In de eerste divisie eerste Oscar Martens en tweede en derde Siebrand Stavasius. Bij de jeugd het volledige podium voor Wouter Kroon. De gratis zakken duivenvoer waren voor Oscar Martens op plek 13, Joas van Zuiden als middelste liefhebber, Wouter Kroon als laatste liefhebber en Bart Vos met de 1 na laatste prijsduif. Alle prijswinnaars van harte proficiat.

Tussenstand natour onaangewezen eerste Johannes Schinkel, tweede Oscar Martens, derde Siebrand Stavasius, vierde Robbie Vahl en vijfde Joas van Zuiden. Aangewezen eerste Johannes Schinkel, tweede Joas van Zuiden, derde Oscar Martens, vierde Riekelt en Jannie Brands en vijfde Bart Vos.

Generaal onaangewezen eerste Tiemen Schinkel en Lub Korf, tweede Joas van Zuiden, derde Riekelt en Jannie Brands, vierde Johannes Schinkel en vijfde Robbie Vahl. Aangewezen eerste Tiemen Schinkel en Lub Korf, tweede Riekelt en Jannie Brands, derde Joas van Zuiden, vierde Johannes Schinkel en vijfde Klaas van den Berg.

Volgende week donderdag worden de jonge duiven ingemand op Arlon (333 km voor Urk) en vrijdag de tweede natourvlucht op Gennep (114 km voor Urk). Allen heel veel succes.

 

def678fc 69c9 43ba a09a b928c658ac1f

20 deelnemers korfden donderdag bij PV Flevoland 539 jonge duiven in op Burdinne, gelegen op 236 kilometer van Urk. Na het recordaantal dagen met tropische temperaturen snakte mens en dier naar afkoeling en dat was precies de weersverwachting voor zaterdag. Over de hele linie de hele zaterdag pittige buien en een stevige zuidwestenwind. De lossingscommissie ging voor een vroege lossing om 07.45 uur. Het alternatief was de duiven terug naar huis brengen omdat de hele zaterdag en de dagen daarna hetzelfde natte weerbeeld gaven. Jonge duiven kunnen echter heel goed met deze omstandigheden omgaan en dat bleek ook uit het verloop van de vlucht.

Jeugdlid Joas van Zuiden is bezig met een sterk seizoen. Zo is hij winnaar geworden van de Jaarlingencompetitie, een derde TT op Chimay, een tweede TT op Rethel, staat tweede Generaal Onaangewezen van de hele vereniging. We kunnen stellen dat sinds Joas het overgenomen heeft van papa Bertram de prestaties sterk zijn verbeterd. Wat papa Bertram nog niet had gepresteerd was een eerste prijs met de jonge duiven. Joas zijn eerste vlucht met jonge duiven was wat minder, maar op de tweede en derde vlucht waren de prestaties sterk verbeterd. Deze Burdinne waren 44 jonge duiven mee en de verwachtingen waren hoog gespannen. Toen om 09.54 uur de eerstgetekende de blauwe 524 op de klep streek had deze top duif de 226 kilometer afgelegd met een gemiddelde snelheid van 104 kilometer per uur. Aangezien Joas op 1 van de kortste afstanden zit is het afwachten wat deze prestatie waard zou zijn. De wind was zeker niet gunstig, dus daarom was de verrassing des te groter toen de eerste prijs in Samenspel F van 2.169 duiven werd gescoord. Een formidabele prestatie van dit zeer talentvolle jeugdlid. De 524 heeft Joas gekregen van Combi Vluggen, de vader komt van Gebr. Wolfs en stamt af van topduiven Iron-man en Viktor van Walter Derijck, de moeder komt van Georges en stamt af van superduiven de Euro, Jackpot en Spiderman van Heremans-Ceusters. Joas scoorde 27 prijzen op 44 duiven en naast de eerste was ook de negende prijs van PV Flevoland voor hem. Joas van harte proficiat met deze fantastische prestaties.

Tiemen Schinkel en Lub Korf zijn bezig met een opmerkelijk jonge duiven seizoen. Wat ze nu wekelijks laten zien als specialisten is ongelofelijk. In totaal op de 4 vluchten zijn 184 duiven ingemand en maar liefst 154 duiven vlogen prijs en dat is maar liefst 84%. Vooral de 230 is een echte topper met Gennep 2 van 832 duiven, Venlo 13 van 754 duiven, Sittard 17 van 622 duiven en Burdinne 4 van 539 duiven. Van de 23.485 jonge duiven waar de afdeling mee startte is de 230 momenteel de beste. Op deze Burdinne waren Tiemen en Lub goed voor de tweede, vierde, vijfde, zesde, zevende, achtste en tiende duif en 41 prijzen op 46 duiven. Op 4 en 10 hun twee getekenden en dat was opnieuw goed voor de Jackpot.

Johannes Schinkel was goed voor prijs drie. Andere uitblinkers Frans en Thomas van den Berg met 49 op 75, Riekelt en Jannie Brands met 18 op 27, Erik Korteweg met 18 op 30 en Klaas van den Berg met 9 op 12. In de eerste divisie en bij de jeugd was het volledige podium voor Joas van Zuiden. De felbegeerde Jackpot voor de laatste prijsduif was voor Erik Korteweg. Alle prijswinnaars van harte proficiat.

Bij de jonge duiven onaangewezen eerste Tiemen Schinkel en Lub Korf, tweede Robbie Vahl, derde Jacob Loosman, vierde Johannes Schinkel en vijfde Riekelt en Jannie Brands. Aangewezen eerste Tiemen Schinkel en Lub Korf, tweede Jacob Loosman, derde Riekelt en Jannie Brands, vierde Meindert en Jan de Boer en vijfde Erik Korteweg. Bij de duiven de beste 7 van Tiemen Schinkel en Lub Korf met als beste vijf de 230, 258, 222, 086 en 225.

Generaal onaangewezen eerste Tiemen Schinkel en Lub Korf, tweede Joas van Zuiden, derde Riekelt en Jannie Brands, vierde Johannes Schinkel en vijfde Robbie Vahl. Aangewezen eerste Tiemen Schinkel en Lub Korf, tweede Riekelt en Jannie Brands, derde Joas van Zuiden, vierde Johannes Schinkel en vijfde Klaas van den Berg.

Volgende week donderdag worden de jonge duiven ingemand op Arlon (333 km voor Urk) en vrijdag de tweede natourvlucht op Gennep (114 km voor Urk). Allen heel veel succes.