20170806 182650  IMG 20170806 WA0031

Op dinsdagavond werden bij PV Flevoland 82 duiven ingemand voor de laatste vlucht voor de marathon middaglossingen vanuit Cahors, gelegen op 998 kilometer van Urk. Een lossing op vrijdag zat er niet, daar was het weer op de vlieglijn te slecht voor. Zaterdag werden de duiven gelost om 13.00 uur met in het begin een noordelijke wind later draaiend naar west en zuidwest. Natuurlijk waren er ook weer wat buien op de vlieglijn met als voordeel dat de duiven dan makkelijk kunnen drinken onderweg.

Op Urk en met name op het Kamperzand was de spanning te snijden. Voor het kampioenschap ging het tussen de buurmannen Meindert de Boer en Klaas van Urk met een kleine voorsprong voor Meindert. Om 12.42 uur was daar plots een duif en het was de jaarlingduivin 088 van Klaas van Urk die de 998 kilometer had afgelegd met een gemiddelde snelheid van 63 kilometer per uur. Na een derde prijs in het NIC op Orange werd de 088 nu eerste op deze lastige Cahors, won verder een 20e NPO op 861 duiven en een knappe 46e Nationaal Sector 4 op 1.630 duiven. 

De 088 heeft een prima afstamming. De grootvader van vaderskant heeft al een 6e internationaal Barcelona gegeven. De 088 is voor 75% zwaar ingeteeld op het wereldberoemde Betuwekoppel van sportvriend Gerrit Veerman uit Volendam en de resterende 25% komt uit de beste duiven van Jos Pepping. Na de eerste duif werd de spanning opgevoerd want Klaas moest minimaal 2 duiven voor zijn buurman pakken. Maar om 14.07 uur volgden drie duiven vlot na elkaar en toen was ook het felbegeerde kampioenschap binnen. Uiteindelijk werd het de eerste, zesde, zevende en achtste prijs maar vooral het kampioenschap van het NIC werd terecht met overmacht gewonnen. Klaas heeft een hele goede ploeg twee-jarigen en jaarlingen en daar gaat hij de komende jaren nog veel plezier aan beleven. Team van Urk bestaande uit vader Klaas, zoon Marten en sportvriend Frank Kempers kunnen supertrots zijn op dit seizoen. Klaas, Marten en Frank van harte proficiat met deze mooie zege en het NIC kampioenschap.

Twee en negen werd Hein Bakker, die een mooie serie prijsduiven scoorde. Piet Bakker werd drie en vijf, Wicher en Janny Okkes vier en Riekelt en Jannie Brands tien. De sponsorprijzen zijn voor Klaas van Urk € 50 voor de eerste prijs, € 25 Riekelt en Jannie Brands voor de eerste eerstgetekende en € 25 voor de laatste liefhebber Meindert en Jan de Boer.

Bij het NIC kampioenschap onaangewezen eerste Klaas van Urk, tweede Meindert en Jan de Boer en derde Piet Bakker. Aangewezen eerste Meindert en Jan de Boer, tweede Riekelt en Jannie Brands en derde Klaas van Urk. Bij de Asduiven eerste en derde Meindert en Jan de Boer met hun 15-293 en hun 15-675, tweede Wicher en Janny Okkes met hun 15-911. De prijsuitreiking volgt waarschijnlijk in het eerste weekend van september. 

20170730 12170988515IMG 20170730 WA002388516

Dinsdagavond werden bij PV Flevoland 91 duiven ingemand voor Bergerac, gelegen op 947 kilometer van Urk. De duiven werden vrijdag niet gelost vanwege te slecht weer op de vlieglijn. Zaterdag werden de duiven wel gelost en tot veler verbazing al om 13.00 uur met een harde zuidwestenwind en een uitgebreid regenfront dat in de loop van de avond Nederland zou binnentrekken en tijdens een groot deel van de nacht actief zou zijn. De eerste duiven werden al gemeld voor negen uur ’s avonds in Zeeuws Vlaanderen, waardoor het principe van een overnachtvlucht geweld werd aangedaan.

Gerrit Wakker zat tot kwart voor elf in het duivenlokaal en ging daarna naar zijn hok aan het Winterpeil. Om circa 23.00 uur viel er een duif op het dak die echter in de stromende regen bleef zitten. Later bleek het zijn eerstgetekende duif te zijn die om principiële redenen niet op zondag wordt geklokt. Was deze duif meteen binnengelopen dan was deze bij de eerste 5 van heel Nederland geweest. Jammer, maar het blijft uitzonderlijk om met deze barre omstandigheden in het donker je hok terug te vinden. Nu was het Jaap Koehoorn uit Twijzel die de eerste prijs wind in het afdelingsconcours. Jaap van harte proficiat.

Op het Kamperzand was het zondag een waar duivenfeest bij Klaas van Urk. Klaas had tien duiven mee en ze kwamen als aan een touwtje. Klaas zijn eerste duif was de 15-627 die om 07.14 uur werd geconstateerd en daarmee eerste zat bij PV Flevoland. De 627 had de 947 kilometer afgelegd met een gemiddelde snelheid van 87 kilometer per uur. De 627 is een rechtstreekse van sportvriend Gerrit Veerman uit Volendam, die wereldberoemd is geworden om zijn Betuwekoppel.

De 627 is kleindochter van dezelfde grootvader van de 12e nationaal Barcelona bij Jelle Jellema. De moeder van de 627 is kleindochter van het Betuwekoppel. Zoals al geschreven kwamen de duiven bij Klaas aan een touwtje en werd het 7 prijzen op 10 duiven met naast de eerste ook de vijfde, zesde, zevende en negende prijs. Door deze uitslag staat Klaas op enkele punten van het felbegeerde kampioenschap van het NIC en dat met alleen Cahors nog te gaan.

Klaas van Urk wordt in de verzorging bijgestaan door zoon Marten en sportvriend Frank Kempers. Team Van Urk kan zeer trots zijn op deze geweldige uitslag. De brouwer van het bekende biermerk Hertog Jan schijnt belangstelling te hebben om Team Van Urk te gaan sponsoren. Deze ontwikkelingen worden op de voet gevolgd. Klaas, Marten en Frank van harte proficiat met deze mooie zege.

Riekelt en Jannie Brands deden het super met 4 op 4 en de kopprijzen twee en vier. Meindert en Jan de Boer deden ook heel goed mee met 5 op 6 en de kopprijzen drie en acht. Siebrand Stavasius deed het geweldig met 8 op 8 en Siebrand begon met een knappe tiende plek. Patrick Slabbekoorn was goed voor 1 op 1 en Bertram en Joas van Zuiden waren ook goed voor 1 op 1. De sponsorprijzen zijn voor: Klaas van Urk € 50 voor de eerste prijs, € 25 voor Siebrand Stavasius voor de eerste eerstgetekende duif en € 25 voor Bertram en Joas van Zuiden als laatste liefhebber.

Komende week de afsluitende vlucht Cahors en het wordt als vanouds weer superspannend op het Kamperzand, voor de kaartjes voor de felbegeerde zitplaatsen wordt nu al een vermogen geboden. Allen heel veel succes.

 

 IMG 0575

Op dinsdag werden bij PV Flevoland 31 duiven ingemand voor Dax, gelegen op 1.111 kilometer van Urk. De verwachting was wat wisselvallig weer, veel warmte met af en toe wat frontale buienzones. De duiven werden vrijdagmorgen om 11.00 uur gelost omdat op het gebruikelijke tijdstip regen werd voorzien in Dax. Het zou een zeer moeizame vlucht worden, waar met name de warmte afgewisseld met de frontale buienzones het voor de duiven zeer lastig maakte. Het was Wim Wittebol uit Oosterwolde die met een jaarling het concours in sector 4 won. Wim van harte proficiat met deze mooie zege.

Zaterdagmiddag viel de 15-915 op de klep bij Wicher en Janny Okkes in Bant. Deze lichtkrasdoffer had de 1.125 kilometer afgelegd met een gemiddelde snelheid van 56 kilometer per uur. Na de melding bleek de 15-915 eerste te zitten in het NIC PV Flevoland, zevende NPO en dus teletekst en 18e Nationaal Sector 4. Een geweldige prestatie van deze duif. De vader van de 915 komt uit duiven van Jelle Jellema, Gebroeders Limburg en Arjan Beens. De duivin is van het eigen soort. Na een uur viel de tweede duif op de klep en dit was hun 15-911 die van Ruffec ook al heel vroeg was en toen de tiende in het NIC was. De 15-911 was nu goed voor plek 2 in het NIC, de 16e NPO en de 31e Nationaal Sector 4. Het was een geweldige vlucht voor Wicher en Janny, want naast de eerste en de tweede prijs was ook nog de zevende en achtste plek in het NIC hun deel. Wicher en Janny van harte proficiat met deze fantastische zege.

Meindert en Jan de Boer waren de uitblinkers op deze Dax. Met drie duiven mee werd de derde, vijfde en tiende prijs gewonnen. 100% prijs op een vlucht die pas de derde dag werd gesloten en waar veel liefhebbers nog dagen met smart zullen wachten of hun favorieten nog thuis zullen komen is een topprestatie. De eerste duif van Meindert en Jan was de 15-675 die op Limoges de 9e in het NIC was. Hun tweede duif was hun 13-264 die op St Vincent 6e in het NIC was. Pieter Woord werd keurig vierde, ook niet slecht omdat zaterdag maar vier duiven geconstateerd werden. Zesde werd Piet Bakker en achtste werd Hein Bakker.

In de tussenstand onaangewezen eerste Wicher en Janny Okkes, tweede Klaas van Urk en derde Meindert en Jan de Boer. Aangewezen eerste Meindert en Jan de Boer, tweede Klaas van Urk en derde Riekelt en Jannie Brands. Bij de duiven eerste Wicher en Janny Okkes met hun 15-911, tweede en derde Meindert en Jan de Boer met hun 13-264 en hun 15-293.

De volgende vlucht die telt voor de kampioenschappen is de ochtendlossing vanuit Orange, gelegen op 951 kilometer van Urk. Allen heel veel succes.

 

 20170625 180627 Team K.van Urk

Dinsdag werden bij PV Flevoland 142 duiven ingemand voor de derde marathonvlucht middaglossing op Ruffec, gelegen op 836 kilometer van Urk. Vrijdag was de wind west-zuidwest en daardoor werd door sommige deelnemers gehoopt op een ochtendlossing of een late middaglossing om de duiven zo min mogelijk in de nacht te laten vliegen. De duiven werden echter gelost om 13.15 uur, waardoor de kans zeer groot werd dat de eerste duiven in de nacht zouden vallen. Het was Edwin Reekers uit Woudsend die de eerste duif constateerde om 00.57 uur en dan is het echt pikkedonker. Edwin van harte proficiat met deze mooie zege.

De eerste duif bij PV Flevoland werd ook midden in de nacht geconstateerd. Het was de 13-863 die om 02.16 uur over het constateersysteem bij Piet Bakker naar binnenliep. Na melding bleek deze 863 een supervroege duif te zijn, die met voorsprong de eerste prijs wint bij PV Flevoland en een fantastische zesde plek op teletekst scoort. De 13-863 is gekweekt uit het soort van Hans Dekkers uit Hedikhuizen en gespeeld door Bert Weerstand. In 2014 won ze nog de eerste prijs op Gien en de tweede prijs op Chalons en Champagne. In 2015 werd ze overgewonnen door zoon Kees die met Piet Bakker de combinatie Bakker-Weerstand vormde. Na wat prijzen op de dagfond werd ze gespeeld op de overnacht en ook met succes.

Dit jaar vloog ze oa Pontoise, waar ze meer dan 12 uur onderweg was. Toch ging ze meteen de dinsdag daarna de mand in voor Limoges, waar ze een knappe prijs pakte. En op deze supersnelle Ruffec bezorgd ze haar baas Piet Bakker een fantastisch hoogtepunt in zijn duivenloopbaan. Piet kreeg zijn duiven goed thuis en scoorde 6 prijzen op 8 duiven. De winnares mist de slag- en broekpennen van haar halve vleugel en gaat de rest van het seizoen op de kweek bij Piet Molenaar. Piet van harte proficiat met deze super mooie prestatie.

Riekelt en Jannie Brands waren de uitblinkers met 2 op 2 en zij beginnen met een zeer knappe tweede plek. Siebrand Stavasius was ook heel goed op dreef met 11 prijzen op 18 duiven en Siebrand scoorde de mooie kopprijzen drie en zes.

Een speciale vermelding voor de eerste jaarling. Ruffec is een echte jaarlingenvlucht en het is knap dat je van zo’n 100 jaarlingen de eerste pakt. Team Klaas van Urk was met hun 16-057 goed voor deze eerste prijs. De 16-057 komt van vaderskant uit de Barcelonaduiven van Jos Pepping en van moederskant uit de lijn van het Betuwekoppel van Gerrit Veerman uit Volendam met Inteelt op hun eigen oude soort van de befaamde 02. Klaas, Marten en Frank van harte proficiat met deze mooie prestatie.

Jef Custers deed het geweldig met 3 op 3 en Jef begint met een mooie vijfde plek. Meindert en Jan de Boer zijn natuurlijk ook weer present in de top tien met een keurige zevende plek. Klaas van den Berg presteerde ook super met 2 op 2 en Klaas begint met een knappe achtste plek. Frank en Harm Kempers waren goed op dreef met 3 op 5 en begonnen met een prima negende plek. Wicher en Janny Okkes waren echt top met 9 op 10 en hun eerste duif op plek tien. Verder was jeugdlid Frans van den Berg met 8 taartjongen goed voor 4 prijzen en Patrick Slabbekoorn deed het ook knap met 1 op 1. De hoofdprijzen waren voor Piet Bakker € 50, Klaas van den Berg € 25 voor de eerste eerstgetekende en Patrick Slabbekoorn € 25 als laatste liefhebber.

In het klassement onaangewezen en aangewezen geen wijzigingen; eerste Riekelt en Jannie Brands, tweede Wicher en Janny Okkes en derde Klaas van Urk. Bij de duiven eerste Meindert en Jan de Boer met hun 15-293 en tweede Piet Bakker met zijn 13-863.

Over twee weken staat Dax op het programma. Allen heel veel succes.

 

ecea0ec110ddd5b96f12123e43411317    IMG 053876554 

31 duiven werden dinsdagavond bij NIC PV Flevoland ingemand op de grote klassieker van de middaglossingen vanuit St Vincent. Over de eerste twee vluchten hebben we nu iets meer duiven dan vorig jaar. De duiven werden vrijdagmiddag gelost om 12.30 uur met een matige noordwesten wind. Het was Jaap Mazee uit Ens die na Limoges ook St Vincent won met notabene dezelfde duif.

Deze kanjer vloog 5e Nationaal op circa 14.000 duiven en in de sector 4 enige uren los. Jaap van harte proficiat met zo’n geweldige duif en deze nationale sectorzege.

Deze St Vincent werd een lastige en zeer wisselvallig verlopen vlucht. Sommige liefhebbers kregen hun duiven erg goed en bij anderen kwam er op zaterdag weinig tot niks. De uitblinkers bij PV Flevoland waren Wicher en Janny Okkes uit Bant. Wicher en Janny constateerden hun rode doffer de 14-532 om 15.50 uur en hij legde de 1137 kilometer af met een gemiddelde snelheid van 54 kilometer per uur.

De ouders van de 532 hebben Wicher en Janny van Louw van den Berg en Pieter Woord gekregen. De vader Rooie Louw komt uit Mister Perigueux (Teletekst en zoon van de legendarische Inteelt Strik) met Dochter 997 (mooie prijzen op de ZLU en dochter van de super vererver de 997). De moeder uit een koppeling van duiven van Wijnands en Zoon en Nouwen Paesen. Wicher en Janny Okkes kregen hun vier duiven super en scoorden de eerste, tweede, vierde en achtste prijs. Met deze uitslag behoren Wicher en Janny meteen weer tot de favorieten om het NIC kampioenschap te winnen. Wicher en Janny van harte proficiat met deze mooie overwinning.

Derde werd Klaas van Urk of eigenlijk Team Klaas van Urk, met natuurlijk de supervisie bij Klaas en als hoksoigneurs zoon Marten van Urk en sportvriend Frank Kempers. Klaas had maar liefst acht duiven van 2015 ingemand. Hoewel het spelen van twee-jarige duiven op St Vincent een risico is, wist Klaas er toch twee mooi op tijd te constateren en hij behaalde een mooie derde en vijfde prijs. Meindert en Jan de Boer hadden maar één duif mee en wisten daarmee een keurige zesde plek te scoren. Siebrand Stavasius lukte het om met één van de twee duiven in de prijzen te spelen en een prima zevende plek was zijn deel.

De hoofdprijzen waren voor Wicher en Janny Okkes € 50,00, Meindert en Jan de Boer € 25,00 en Siebrand Stavasius ook € 25,00.

Zowel onaangewezen als aangewezen staan eerste Wicher en Janny Okkes, tweede Riekelt en Jannie Brands en derde Klaas van Urk.

Komende week Ruffec, dan mogen voor het eerst jaarlingen mee. Allen heel veel succes.

 

IMG 134667905   IMG 033667907

Op dinsdagavond werden bij PV Flevoland slechts 27 duiven ingemand voor de eerste marathonvlucht op Limoges, gelegen op 816 kilometer van Urk. Het aantal duiven had natuurlijk direct te maken met het slechte verloop vorige week van de dagfondvlucht vanuit Pontoise. Na zo’n vlucht is het veren tellen en kijken welke duiven op de volgende marathonvluchten beschikbaar zijn. De duiven van Limoges werden vrijdag om 13.30 uur gelost met een matige westenwind en wat buien op de vlieglijn. Het was Jaap Mazee uit Ens die de eerste prijs pakte in het NPO concours. Een mooie prestatie waarmee we Jaap natuurlijk mee feliciteren.

De eerste duif van PV Flevoland viel deze keer op de Roggebot 25, het nieuwe adres van Riekelt en Jannie Brands. Opmerkelijk dat je als duivenliefhebber 8 kilometer verhuist en dan meteen overgewende duiven inkorft op de marathonvluchten. Velen beginnen na een verhuizing opnieuw en doen na twee jaar weer eens mee op de grote fond. Riekelt en Jannie hadden veel vertrouwen in de overgewende duiven en deden er drie mee op Limoges. Het was hun 11-776 die zaterdag om 10.41 uur op de klep viel en de 816 kilometer aflegde met een gemiddelde snelheid van 56 kilometer per uur. De 776 is een echte crack met meerdere vroege prijzen op Bergerac, Cahors enzovoorts. De 776 is een kruising tussen Janssen, Van der Wegen en Theelen duiven. Riekelt en Jannie deden het prima op deze Limoges want met drie weduwnaars mee werd het de eerste, tweede en zevende plek. 100% prijs en dat met overgewende duiven is natuurlijk een topprestatie en daar kan iedereen meteen een diepe buiging voor maken. In de afdeling werd het 65, 91 en 255 op 1.207 duiven. Respect en van harte proficiat voor Riekelt en Jannie voor deze prestaties op Limoges.

Klaas van Urk geeft zijn duiven alleen nog maar met de trainingsvluchten van de afdeling 8 mee. Een goed keuze blijkt uit zijn resultaten van deze Limoges. Klaas gaf er vijf mee en scoorde vier prijzen en begon met de derde, vierde en tiende prijs. De gebroeders Meindert en Jan de Boer deden het ook prima met vier duiven mee, pakten drie prijzen en zij begonnen met prijs vijf en negen. Peter Brouwer maakte na vele jaren weer een herstart op de marathonvluchten. Peter begon verdienstelijk met een zesde plek. Jan Pieter Brands deed natuurlijk weer mee met zijn superduivin, deze keer op weduwschap werd het een nette achtste plek.

De sponsorprijzen waren voor Riekelt en Jannie Brands € 50 voor de eerste prijs, Jan Pieter Brands €25 voor de eerste eerstgetekende duif en Piet Bakker €25 als laatste liefhebber.

Limoges werd een redelijk vlot verlopen vlucht, waarvan de duiven goed thuisgekomen zijn. Van NIC PV Flevoland vlogen 11 van de 27 duiven prijs en met de eerste duif op plek 65 is dat een redelijke prestatie. Volop ruimte voor verbetering en de eerste kans daarvoor is op de klassieker vanuit St Vincent, gelegen op 1125 kilometer van Urk. Allen heel veel succes.

 

 Bert Hakvoort Bergerac  Duif Bergerac 2016

101 duiven werden dinsdag bij PV Flevoland ingemand voor de laatste marathonvlucht middaglossing van het seizoen op Bergerac, gelegen op 946 kilometer van Urk. 15 liefhebbers waren enthousiast genoeg om deel te nemen aan deze klassieker. De duiven werden vrijdagmiddag om 13.00 uur gelost met een noordwesten wind.

Het duurde tot 11.12 uur zaterdagmorgen toen de 11-1247111 werd geconstateerd door Bert Hakvoort in de Nieuw Guineastraat op Urk. De 111 maakte een snelheid van 66 kilometer per uur over een afstand van 946 kilometer. De 111 won daarmee met bijna een half uur voorsprong de eerste in het NIC PV Flevoland en een zeer mooie 15e NPO. De 111 komt uit een kleinzoon van de Black Giant (Eijerkamp) en de moeder is een Orhan keer Van der Wegen van wijlen Pieter Woord. Deze doffer vloog ook al een eerste prijs in het NIC op Cahors in 2014.

Het was de laatste vlucht voor Bert Hakvoort op Urk. Bert heeft inmiddels een hok staan op Bosuil 6 in Tollebeek, waar al een ploeg jonge duiven rond vliegt. Bert heeft zeer goede herinneringen aan Bergerac met de snelste van heel Nederland en het is daarom symbolisch dat Bert zijn zeer succesvolle Urker periode nu afsluit met ook een zege in het NIC op Bergerac. Bert van harte proficiat met deze mooie zege en heel veel succes in Tollebeek.

Meindert en Jan de Boer deden op deze Bergerac weer van zich doen spreken met de prima kopprijzen twee en vier en dat met hun eerste twee getekenden. Het zal de broers goed doen dat hun laatste vlucht ook de beste vlucht van het seizoen was. Riekelt en Jannie Brands waren ook nu weer de grote uitblinkers met 6 prijzen op 6 duiven en zij beginnen met de kopprijzen drie en vijf. Jan en Hessel Ras waren ook goed op dreef met 4 prijzen op 5 duiven en zij beginnen met een mooie zesde plek. Klaas van den Berg en Bartel de Berg draaien op iedere vlucht een hoog prijspercentage en nu weer 2 prijzen op 4 duiven en een keurige zevende plek. Piet Molenaar was goed voor de kopprijzen acht en negen en Klaas van Urk behaalde een mooie tiende plek.

In de strijd om de Wielink Diervoeders BV Marathonbokaal was het tot de laatste vlucht spannend, maar beide kanshebbers maakten geen fout. Zowel Bert Hakvoort als Riekelt en Jannie Brands hadden 4 hele goede vluchten, maar de mindere drie vluchten waren bij Riekelt en Jannie veel beter. Zodoende zijn de winnaars van de Wielink Diervoeders BV Marathonbokaal Riekelt en Jannie Brands en Bert Hakvoort wordt tweede. De beste duif is 14-470 van Riekelt en Jannie Brands, tweede de 13-264 van Meindert en Jan de Boer en derde de 13-555 van Bert Hakvoort.