Laatste nieuws

  • Op 17 februari 2023 vanaf 20.00 uur jaarlingen keuring door Arnold Paalman
    Op 17 februari 2023 organiseert PV Flevoland een geweldige jaarlingenkeuring met een keurder van hoge kwaliteit, nl. Arnold Paalman. Vanaf 19.00 uur is de zaal open. Max 3 duiven per liefhebber. Je kunt je opgeven bij Bertram van Zuiden 06-42451288
  • Samenspel NOP/URK
    Alle nieuws over het Samenspel NOP/Urk is te volgen op de website van het samenpel
  • Bonnenverkoop samenspel NPO-Urk
    Het beste uit de Polder in de verkoop van samenspel NOP-Urk Deze verkoop loopt op www.duivenveilingen.com Het samenspel NOP-Urk bestaat uit de verenigingen Tot Weerziens Urk – IJsselmeervliegers Urk – Zuiderzeevliegers Emmeloord en Flevoland Urk. Dit samenspel heeft ruim 120 leden uit de NoordOostPolder en Oostelijk Flevoland. De organisatoren die zich de laatste jarenlang voor dit spel hebben ingezet hebben aangegeven hiermee mee te stoppen. Wij zijn nu bezig met een doorstart van dit mooie spel. Om dit goed inhoud te geven doen we een bonnenverkoop in delen van vooral topliefhebbers uit het werkgebied van het samenspel en enkele liefhebbers van buiten het samenspel. Wij danken de organisatoren van het samenspel van de laatste jaren, wij danken de schenkers en we hopen op een mooi bedrag om het samenspel te moderniseren en er nog leuker spel van te maken. Vergeet niet dat deze regio heel wat topliefhebbers en topduiven heeft voortgebracht dus pak u kans. De polder telt vele topliefhebbers. In dit gebied heb je ook het duivenmekka Urk waar nog jonge liefhebbers aan onze mooie hobby beginnen. In dit gebied is men niet te beroerd om goed te investeren in goede duiven, anders is de concurrentie niet bij te houden. Deze bonnenverkoop is in twee delen: Deel 1 loopt van 18 maart t.m. 31 maart 20:00 uur: Combinatie Brands, Urk. Bon voor jonge duif 2022 in overleg Bertram van Zuiden Swifterbant 2 Jonge duiven 2022 v.d. vliegers in overleg Jan Bos Urk Jong 2022 in overleg Kweekcentrum Kroonduif Woudenberg zomer jong 2022 in overleg Nick van Adrichem Emmeloord 2 jonge duiven uit de kwekers in overleg Fokke Snoek en Klaas de Vries, Urk. Een bon voor jonge duif in overleg Comb. Schinkel-Korf te Urk Jonge duif 2022 in overleg Riekelt en Jannie Brands Urk 2 late jongen uit de allerbeste !! Comb. Ras-Post te Urk 2 jonge duiven 2022 in overleg (Midfondkampioen afdeling Friesland 2021) Louw van de Berg en Pieter Woord Urk Jonge duif 2022 in overleg Let op !! Speciale Schenking Jan Bakker Urk jonge duif 2022 in overleg (is direct na verkoop klaar) Deel 2 loopt van 23 maart t.m. 7 april 20:00 uur Dutch Day Racers Uitgeest Zomer jong 2022 in overleg Dubbele Hakvoort Urk Jong 2022 in overleg Frank Kempers Urk Jonge duif 2022 in overleg Gebr. de Boer te Urk Jonge duif 2022 in overleg Erik Korteweg te Urk Jonge duif 2022 in overleg Piet Zeeman (vliegend onder de naam Fam. Zeeman) Swifterbant Jong 2022 in overleg Klaas Hoekstra Urk zomerjong uit de kwekers 2022 in overleg. Een absolute top bon !!! Gerrit Wakker Tollebeek Laat jong 2022 in overleg (Zowel top op programma als op de ZLU) Jan Grootoonk, Bant jong 2022 van de kwekers in overleg (Nationale top bon) Dirk Huizinga Bant zomerjong 2022 in overleg Maarten Hakvoort, Urk. Laat jong 2022 in overleg Joas van Zuiden Swifterbant Jong 2022 uit de kwekers (veel Arie Dijkstra duiven, veel kleurduiven Choco en wit) in overleg  
  • Bonnenverkoop PV Flevoland Deze verkoop loopt van 21 december 20:00 uur t.m. 12 januari 21:00 uur
    Deze verkoop loopt van 21 december 20:00 uur t.m. 12 januari 21:00 uur. De bonnen worden op dit moment ingevoerd, kijk dus regelmatig welke bonnen er in deze verkoop zitten. Een vereniging waar een mens zich thuis voelt, gerespecteerd wordt en waar een lid zichzelf kan zijn! Een vereniging ook waar de gemiddelde leeftijd rond de veertig jaar ligt en waarbij onze oudste leden nog steeds jong van geest zijn. Een vereniging waar het meest attractieve spel geboden wordt van zowel Vitesse tot ZLU. Een vereniging ook, waarvan de leden in haar korte bestaan al diverse malen op Teletekst hebben gestaan. Een vereniging waar de leden elke week op het scherpst van de snede strijden om de eerste plek (of het nu vanuit Heteren of Barcelona is). Een vereniging met de beste lootjes-verkoper van Nederland (onze eigen Bonte doffer). Een vereniging met grote activiteiten, zoals de najaarsklassiekers. Een vereniging waar de sfeer elke week SUPER is. Om dit alles te kunnen blijven doen houden wij deze mooie bonnenverkoop met kansen voor iedereen om sterker het komende seizoen in te gaan. Pak uw kans !!!! zie link www.duivenveilingen.com
  • Dinsdag 18 mei spreek uur Fred Stet
    Eventuele voorkeur voor spreekuur melden uiterlijk zondag. Maandag geef ik de definitieve lijst door.  
  • Chimay M19 AFGELAST
    Op basis van onderstaand advies van het IWB en het gezamenlijk overleg tussen LC’s en besturen Afd.10 en 11 is er besloten om de vlucht voor morgen af te lassen. De weersverwachting voor dit weekend is dusdanig slecht dat we geen mogelijkheden zien om onze duiven verantwoord te kunnen lossen. Het bestuur.   Bericht op de site van de NPO: Update IWB weekend 15 en 16 mei. IWB vaardigt een dringend advies uit voor dit weekend Met het oog op de weersverwachtingen voor dit weekend, vaardigt het IWB een dringend advies uit om alle vluchten voor dit weekend af te lassen.   Bestuur NPO 14-05-2021
  • Op onze nieuwe site is veel te vinden
    Vanaf 2021 hebben we een nieuwe site. Op deze site is veel te vinden wat er al was, maar nog leuk is om te bekijken, maar er zijn ook nieuwe items. Wat blijft is de actualiteit. Vlucht uitslagen, tussenstanden in de kampioenschappen en de fantastische vluchtverslagen van de pen van Pieter Woord. Het lezen absoluut waard. Alles wordt dit jaar actueel gehouden door Bertram van Zuiden. Hiervoor heeft Patrick Slabbekoorn dit jaren gedaan, wij zijn hem veel dank verschuldigd voor al het werk wat hij voor de website van onze vereniging heeft gedaan. Wij hebben dit jaar ook de actualiteit van het spel van Flevoland, nl. het samenspel NOP/Urk. U kunt deze vinden onder programmavluchten. Het zijn mededelingen, uitslagen en attractie-uitslagen. Loop eens door de site en geniet van het spel van onze vereniging.
  • Dierenarts

    Woensdagavond dus de dierenarts van 18.00 tot 20.45 uur ivm de avondklok. Gaarne asap even de voorkeurstijd opgeven en zoveel mogelijk combineren en geef dat laatste ook even door.

  • Einde ZLU activiteiten PV Flevoland

     

    Hallo sportvrienden,

     

    Louw en ondergetekende hebben er de laatste jaren alles aan gedaan om aan te tonen dat je op onze afstanden nationale en internationale successen kan behalen op de ZLU vluchten. Helaas heeft dat niet geleid tot een grotere deelname. Een gevolg daarvan is dat we vandaag 1 februari het teleurstellende onderstaande bericht van de ZLU hebben ontvangen. De ZLU haalt onze duiven niet meer op en de consequentie daarvan is dat PV Flevoland onmiddelijk stopt met al haar ZLU activiteiten. We hebben het 10 jaar met groot plezier georganiseerd en het lukte ook steeds om hele mooie sponsorprijzen voor onze deelnemers te regelen. Maar ook aan mooie dingen komt een eind. We bedanken onze trouwe deelnemers en wensen ze veel succes in de duivensport.

    Met vriendelijke groeten,

    Pieter Woord

    Secretaris PV Flevoland Urk

     

    Beste,

    Gezien de geringe deelname in liefhebbers en duiven delen wij U mede dat er ingaande seizoen 2019 geen duiven meer worden opgehaald in uw vereniging.

    Bij minder dan 5 inkorvers mag niet meer worden ingekorfd, deelnemers dienen dan naar ander lokaal te gaan inkorven.

    Hopende U naar behoren te hebben ingelicht.

    Hub Wetzelaer, secr. ZLU

  • Jaarlingenkeuring PV Flevoland

    petercransdenhelder

    Geachte sportvrienden,

    Natuurlijk organiseert PV Flevoland Urk ook dit jaar een jaarlingenkeuring en wel op vrijdagavond 15 februari 2019. Wij zijn blij en vereerd dat de keuring deze keer wordt gedaan door Peter Crans uit Den Helder. Peter Crans is een bewezen Nationale topper op de dagfond en speelt uitsluitend met duivinnen.

    Iedere liefhebber die woont in de provincie Flevoland mag maximaal 3 jaarlingen inzetten voor de keuring. De kosten voor de keuring zijn 5 euro per duif. Van alle ingezette duiven worden door Peter Crans de 7 of 8 duiven geselecteerd die in zijn ogen kunnen uitgroeien tot de beste prestatieduiven van het geheel. De eigenaars van deze duiven ontvangen een mooi vleespakket. De jaarlingen kunnen ingezet worden vanaf 19.00 uur, de keuring start om 20.00 uur.

    Na de keuring is er uitgebreid gelegenheid om vragen te stellen aan Peter Crans over zijn duivensysteem.

    Tevens kunnen de jaarlingen ook worden ingezet voor de jaarlingencompetitie gedurende het oude duivenseizoen 2019. De kosten hiervoor zijn ook 5 euro per duif. De gezette jaarlingen krijgen punten aan de hand van de ACG of samenspel uitslagen. De eerste prijs in het ACG of samenspel geeft 100 punten, de tweede 99 punten enz aflopend naar de honderdste prijs 1 punt. Een eerste prijs van de afdeling geeft 25 punten extra, een tweede prijs 20 punten, een derde prijs 16 punten, een vierde prijs 12 punten, een vijfde prijs 8 punten, een zesde prijs 5 punten, een zevende prijs 4 punten, een achtste prijs 3 punten, een negende prijs 2 punten en de tiende prijs van de afdeling geeft 1 extra punt. De jaarlingen met de hoogste punten over de oude duivenvluchten winnen mooie vleespakketten. In 2018 werd de Super 338 van Rein Ras en Jan Post met grote voorsprong de winnaar. Wie wordt de kampioen van 2019??

    Als je wilt deelnemen geef je dan uiterlijk 14 februari op bij Pieter Woord via de mail of per sms/whatsapp 06-83254487.

     

  • Tentoonstelling PV Flevoland

     

    Postduivenvereniging Flevoland Urk organiseert dit jaar tussen kerst en oudjaarsdag een duiven keuring die wordt geleid door een internationaal bekende liefhebber uit eigen gelederen.

    Alle leden van de vereniging worden hierbij uitgenodigd om duiven in te zetten op deze keuring en/of tenminste een bezoekje te brengen aan het clubgebouw aan de Vormtweg 7N te Urk

    Deelname

    Een viertal bestaat uit een bevlogen oude doffer, een bevlogen oude duivin, een bevlogen jonge doffer 2018 en een bevlogen jonge duivin 2018.

    De kosten voor deelname zijn per viertal 10,00 euro.

    Per liefhebber mogen maximaal 2 viertallen worden ingezet

    Het viertal met de meeste punten wint.

     

    Prijzen

    Prijzen zijn dit jaar 1 op 6

    Let op : er is slechts plaats voor 30 viertallen dus wees er snel bij !

    Opgave

    meld u aan per mail op pbakker@groothuisbouw.nl

    of telefonisch op 0643353390

    Programma

    2e kerstdag woensdag 26 december van 19.00 uur tot 21.00 uur inzetten van de duiven.

    Donderdag 27 december is om 16.00 uur het clublokaal open, u kunt de resultaten van de keuring van de duiven bekijken en zal het rad haar best doen om u niet met lege handen naar huis te sturen.

    Donderdagmiddag 28 december is het lokaal om 16.00 uur open en zal het rad wederom haar best doen om u niet met lege handen naar huis te sturen.

    ’S avonds vanaf 19.00 uur is de mogelijkheid om de duiven op te halen.

    Ook als u niet meedoet met de tentoonstelling bent u VAN HARTE WELKOM in ons clublokaal en vergeet vooral niet om vrienden en bekenden mee te nemen .

    PV Flevoland, Urk

     

  • Eindstanden ZLU Vluchten 2018
  • Eindstanden NIC PV Flevoland 2018
  • Persbericht NFO 2018

    Door:  ZLU, NPO, Sectie Marathon. 

    Met het verschijnen van het ZLU Periodiek een aantal weken geleden, is een periode van onrust en onduidelijkheid ontstaan. De toepassing van de NFO2018 regeling was het onderwerp van gesprek. Het was en is niet de intentie geweest om verdeeldheid te creëren maar juist met alle input tot de best wenselijke werking te komen. Dit is tenslotte op de laatste NPO Ledenraad van 10 maart 2018 unaniem besloten.

    Tijdens deze Ledenraad is ook afgesproken dat na het seizoen 2018, de NFO2018 regeling wordt geëvalueerd. Het evaluatieproces zal in september aanvangen. Na deze evaluatie kan het zijn dat in het seizoen 2019 de halfwaardefactor, die afhankelijk is van de neutralisatietijd, nationaal of internationaal, die gehanteerd wordt bij de berekening, wordt aangepast. Het seizoen 2018 wordt dus de NFO2018 gebruikt. Hopende dat hiermee alle onduidelijkheid weggenomen is en het ZLU jubileumjaar een jaar wordt met prachtige internationale vluchten en bijbehorende winnaars.

    Een goed seizoen gewenst.

    Bestuur ZLU
    Bestuur NPO
    Bestuur Sectie Marathon

  • Nieuwe afstand Marseille
     
    Nieuwe coördinaten
    24/04/2018 16:38

    CFW, de organisator van de internationale wedvlucht uit Marseille, heeft bekendgemaakt dat de 60e editie van de wedstrijd vervlogen zal worden vanop een andere losplaats. De nieuwe coördinaten zijn: + 43°17’51” / + 05°21’39”.

    Het (Franstalige) persbericht van CFW:

    Le 3 août 1957 premier concours international sur Marseille, les pigeons ont été lâchés à la gare d’Aubagne.
    Dès 1958, les pigeons seront lâchés sur le vieux port de Marseille
    En 2018, 60e Marseille, un retour aux sources:
    les pigeons seront lâchés sur l’Esplanade du Mucem, dans le prolongement du vieux port, à Marseille.
    Coordonnées G.P.S. + 43°17’51” / + 05°21’39”

    Afstand Urk was 1063 km en wordt 1042 km.

  • Extra prijzen Agen en nieuwe afstand

     

    BORDEAUX TELEVIE WORDT GROOTSTE INRICHTER INTERNATIONAAL CONCOURS 2018.

     

    bordeauxtelevie01

    Bordeaux Televie wordt inrichter van het grootste Internationaal concours van 2018. Ruim 30.000 duiven worden verwacht. Afgelopen vrijdag werd er te Latinne vergaderd met de Inrichter van Bordeaux Televie. 
          
    Als genodigde was aanwezig Dhr. Boudewijn de Bosscher, de kersverse voorzitter van het Nationaal Sportcomité. Voorzitter Gilbert Wauthlier heette iedereen welkom op deze bijeenkomst en secretaris M.Hanlet reikte de gegevens uit inzake de wedvlucht Agen. Om de deelname te vergroten wordt er in 2018 ca. 17 km zuidelijker gelost en wel op het Hippodroom Baumont de Lomagne. 
     
    Bij gelegenheid van het 60 jarig jubileum van de ZLU en het feit dat de vlucht Agen/Bordeaux voor de 40 x wordt georganiseerd wordt er voor de 1e Nederlandse duif een extra ereprijs ter beschikking gesteld door Bordeaux Televie. 
     
    Als gratis geldprijzen zijn beschikbaar mits afgehaald op de feestavond: 1e Int. oude/jaarlingen € 150,=  2e Int.oude/jaarlingen € 100,=, 3e Int. oude/jaarlingen € 50,= en voor de  Int. duivinnen  € 75,= , 50,= en 50,= ( resp 1-2-3) . Ook werd er stil gestaan bij de WPROL flop, gezien het feit dat er door omstandigheden binnen de KBDB niet tijdig werd ingegrepen om wegens wanprestatie het contract te beëindigen zal de KBDB voor nog 2 jaar aan WPROL vastzitten, of een beëindiging gaat ten koste van alle Belgische liefhebbers. Tijdens het overleg samen met de inrichters  en KBDB zal dit nog een hot item worden.
    bordeauxtelevie02  bordeauxtelevie03
     
    Op de linker foto, Alex Rans, concoursleider en uitrekenaar, Gilbert Wauthlier voorzitter.    Mr. Hanlet secretaris en Paul Verduycket kontaktpersoon lossingen .
    Op de rechtse foto, Eddy Hoedemakers ZLU, Josef Fell ARGE, Hub Wetzelaer ZLU en Boudewijn De Bosscher voorzitter sportcomité KBDB.

    Eenieder al veel succes op het grootste internationaal concours 2018.

     
    Nieuwe coördinaten
    29/03/2018 14:07

    De nieuwe lossingsplaats van de vlucht uit Agen is de Hippodrome in Beaumont de Lomagne, ten zuidoosten van Agen.

    GPS-coördinaten: 43°53’18,0’’ / 01°00’23,6’’

    Afstand Urk was 1.011 km en wordt 1.033 km.

     
     
  • Ontwikkelingen ZLU (3)
     
    Nieuws vanuit Belgie
    -voor de Grote Fond:

    Op aanraden van het Vlaamse Ministerie van Dierenwelzijn mogen er geen jaarse duiven ingekorfd worden op de zware fondvluchten uit: St. Vincent, Marseille en Perpignan (dus enkel jaarlingen op Agen en Narbonne).
    De lossing Barcelona moet zo vroeg mogelijk gebeuren zodat de duiven voor de hitte het zuiden van Frankrijk voorbij zijn.

    De internationale vluchten worden ingekorfd op maandag, met uitzondering van Barcelona waar de inkorving op zondag blijft.

    Minimale afstanden bij (inter)nationale wedvluchten 2018

    Problematiek van de minimumafstanden voor deelname: Agen (700 Km) en Marseille (675 Km)
    Minimumafstanden behouden. Voor Agen zoekt men een lossingsplaats ongeveer 25 à 30 Km meer zuidwaarts dan de huidige losplaats, en dit voor 1 jaar op proef. Marseille wordt gelost in Mucem (= ongeveer 25 Km korter), met behoud van de liefhebbers die in 2017 hebben mogen deelnemen.

  • Jan Bos grote uitblinker Jaarlingenkeuring PV Flevoland

    b70a5462 c95c 4851 925a 84ab32fe5107

    Maar liefst 62 jaarlingen werden ingeschreven voor de Jaarlingenkeuring van PV Flevoland, die traditioneel gehouden wordt op de tweede vrijdag van februari. De organisatie was zeer blij met het vastleggen van de Nederlandse topspeler Mark van den Berg uit IJsselmuiden voor het verrichten van de keuring.

    In de zaal was het gezellig druk. De avond werd geopend op zijn kenmerkende enthousiaste wijze door Simon Zeeman, die het publiek uitnodigde om zoveel mogelijk vragen aan Mark te stellen. Mark vertelde dat hij in de jaren dat hij Nederlandse top was op de marathon toch de familiestrijd met vader Gerard en broer Henri dusdanig had gemist en dat hij daarom weer was overgeschakeld naar de programmavluchten met de nadruk op de eendaagse fond.

    Opvallende duiven voor de pauze waren een fondduifje van Klaas van Urk en duiven van Comb. Ras-Post, Jan Bos en Dubbele Hakvoort. Opmerkelijk was dat na de pauze de puntenwaardering 0,24 gemiddeld hoger lag dan daarvoor. Uiblinkers na de pauze waren duiven van Pieter Woord, Jan Bos, Wilco Nijenkamp, Comb. Schinkel-Korf, Bertram van Zuiden en jeugdlid Joas van Zuiden.

    In totaal 8 duiven met de score van 8,75 punten en aan Mark de moeilijke taak om de 6 prijzen tot te kennen. Grote winnaar werd uiteindelijk Jan Bos van zustervereniging IJsselmeervliegers die met zijn 4288180 de eerste prijs en met zijn 4288211 de derde prijs won. Tiemen Schinkel en Lub Korf werden met hun 4289137 keurig tweede. Tiemen en Lub waren de grote uitblinkers van de Jaarlingencompetitie 2017 en horen natuurlijk weer tot de favorieten om ook de editie van 2018 te winnen.

    Vierde werd zeer verrassend jeugdlid Joas van Zuiden met zijn witte duif 1091705 en Joas klopte daarmee zijn vader Bertram van Zuiden die met zijn 4288906 netjes vijfde werd. Wilco Nijenkamp won met zijn 1674024 de laatste vleesbon en de zesde plek. Eervolle vermeldingen waren er verder nog voor Dubbele Hakvoort en Pieter Woord.

    Het gemiddelde aantal punten was 8,19 en dat betekent dat het niveau van de ingezette duiven zeer hoog was. Verder was nog opvallend dat er meteen vrij fors geboden werd op de duif van Joas van Zuiden (zijn vader had hem voor die prijs meteen verkocht) maar dat Joas beslist alle biedingen afwees en zijn witte kampioen niet wilde verkopen.

    Tijdens en na de keuring werden nog vele vragen gesteld aan Mark die hij op zeer rustige en duidelijke wijze beantwoordde. Mark kreeg als beloning nog een flinke portie verse Urker vis mee, waarna Simon Zeeman de avond afsloot. De grote winnaar van de avond Jan Bos werd natuurlijk gefeliciteerd en voor hem de uitdaging om met 2 zulke knappe jaarlingen ook de competitie te winnen. De inschrijving voor de Jaarlingencompetitie staat voorlopig op 52 duiven.

  • Ontwikkelingen ZLU (2)

     

    KOMT ER EEN EINDE AAN HET INTERNATIONALE SPEL ??

    Aan de dames en heren inrichters van de Internationale vluchten. Komt er een einde aan het internationale spel ??

    Zoals inmiddels bekend kan de ZLU straks in 2018 geen andere keus maken om in te korven dan op de dagen zoals de laatste jaren gewend. Barcelona op zondag, de overige vluchten op maandag. Mochten wij geen steun Uwerzijds ( Belgische inrichters ) ontvangen houdt dit in dat Nederland alleen speelt met die inrichters die ook inkorven op de dag dat er in Nederland mogelijkheid is tot inkorven. Mocht de inrichter niet samen inkorven met ZLU Nederland dan speelt ZLU Nederland uitsluitend Nationaal.

    Onderstaande mail is verzonden naar de KBDB naar aanleiding van de berichtgeving op PIPA.

    Aan Dhr. D. Schreel, voorzitter Sportcomité KBDB.

    Beste Dirk,

    gezien het feit dat wij ondanks ons verzoek tot op heden geen verslag hebben mogen ontvangen inzake ons overleg d.d. 13092017 en wij ons dus niet via een officieel stuk van de KBDB , maar een uitgelekte publicatie op Pipa, moeten rechtvaardigen, willen wij U bij deze het volgende mededelen:

    1. a) indien de KBDB bij hun standpunt blijft dat er op dinsdag ( m.u.v. Barcelona op zondag ) wordt ingekorfd delen wij U mede dat de ZLU dan niet aan deze vluchten kan/zal deelnemen. Dit heeft te maken met het feit dat de ZLU dan geen vervoer inzake ophalen binnen Nederland heeft. Betaalbaar vervangend vervoer is niet voorhanden, en contractueel hebben wij ook afspraken die wij dienen na te komen. De reden waarom is U bekend de Nederlandse inzetlokalen dienen hun leden op dinsdag te laten inkorven voor de Nederlandse NPO vluchten.
    2. b) inzake het wijzigen van de minimum afstand inzake Marseille en Agen blijven wij bij het standpunt dat voor Marseille 675 km geld ( m.u.v. de dispensatie) en voor Agen 700 km.
    3. c) met de wijsheid die U nu heeft inzake het aantal duiven dat Nederland ( lees ZLU ) levert gaat U toch niet het risico lopen dat er straks niets meer overblijft van het paradepaardje KBDB de internationale vluchten.
    4. d) tevens vragen wij U naar aanleiding van de WPROL flop om tijdig de koppen bij elkaar te steken om de broodnodige aanpassingen aan het WPROL programma te laten plaatsvinden.

    Onze mensen Frans Huynen en Piet Franssen hebben het project voor 2017 voor U gered. Tientallen uren hebben zij in dit project gestoken, en de ZLU heeft U de mogelijkheid aangedragen om een leesbare lijst mogelijk te maken. De afrekeningen moeten nog komen, dus wordt misschien nog vervolgd.

    Hopende dat U zich nog zult beraden in de vervolgstappen.

    Namens bestuur ZLU,

    Hub Wetzelaer, secr.

     

    Het antwoord van de KBDB.

    Geachte Heer Wetzelaer,

    Beste Hub,

    Samen met mijn collega’s van de nationale raad van beheer en bestuur heb ik kennis genomen van uw hierna vermelde mail. Vooreerst wens ik u te informeren dat de inkorvingsdagen voor de internationale wedvluchten worden beslist door de betrokken deelnemende landen zelf. De minimumafstand voor Marseille en Agen zal worden besproken tijdens onze volgende zitting met de internationale inrichters die wordt voorzien in de maand januari/februari 2018. Wat de opmaak van de internationale uitslagen betreft door Wprol zal uiteraard een evaluatie plaatsvinden en dit punt zal dan eveneens worden hernomen tijdens onze volgende vergadering.

    Met vriendelijke groeten.

    De voorzitter van het NSC,

    Dirk Schreel.

  • Ontwikkelingen ZLU

    Inkorving internationale vluchten vanaf 2018 op dinsdag?

    Dat valt in de coulissen te horen na de vergaderingen van de nationale Belgische en internationale inrichters die vorige week woensdag 13 september plaatsvond.

    Voortaan inkorven op dinsdagavond?

    Het voorstel om de internationale vluchten vanaf volgend jaar op dinsdagavond in te korven, met lossing op vrijdag, kwam op tafel op de vergadering van de Belgische duivenbond (KBDB) met de nationale inrichters. Uitgezonderd de internationale Barcelona, waarvan de inkorving op zondag zou behouden blijven. Iets wat in de daaropvolgende vergadering met de vertegenwoordigers van de landen die aan de internationale vluchten deelnemen meteen ter sprake kwam. Daarover zou nu een consensus bestaan. Voor Pau, Agen, St.-Vincent, Marseille, Narbonne en Perpignan zou men de inkorving verschuiven naar dinsdagavond.

    Barcelona: vroeger lossen?

    Vanuit Frankrijk kwam de vraag om de lossing van Barcelona op het vroegst mogelijke uur te laten doorgaan, rekening houdende met de klimatologische omstandigheden. Dat om in te spelen op toestanden met de tropische temperaturen van rond de 38°C boven Zuid-Frankrijk die van de Barcelona-editie 2017 een loodzware opdracht hebben gemaakt. Lossen op het vroegst mogelijke uur in dergelijke omstandigheden is beslist in het voordeel van de duiven, luidde de argumentatie van de Franse delegatie.

    Agen: minimumafstand verkort

    Voor Agen zou de minimumafstand voor deelname teruggeschroefd worden naar 675 km, met akkoord vanuit Nederland en België. Wat de deelname vanuit Noord-Frankrijk zou ten goede komen.

    Marseille: terug naar oude losplaats?

    De lossing van de internationale Marseille wil men (indien mogelijk) naar de oude losplaats terugbrengen. Indien dat niet zou mogelijk blijken, neemt men een optie op Martigues. Ook daar pint men op een minimumafstand van 675 km voor deelname, al moet dat alles nog voorgesteld worden door het inrichtende CFW van Mr. Stoclet en ter goedkeuring voorgelegd op de vergadering van het Nationaal Sportcomité van de KBDB, die komende vrijdag doorgaat.

    Pau: lagere kostprijs op tafel

    Voor Pau werd gevraagd om de deelnamekosten te laten zakken tot €3,5 om een deelnameprijs te verkrijgen die in lijn ligt met de andere internationale vluchten. De inrichters van Pau, La Colombe Joyeuse, namen nota en bespreken het voorstel verder intern.

  • Gezellige prijsuitreiking NIC en ZLU PV Flevoland Urk

    Zaterdagavond 2 september was de prijsuitreiking van alle prijzen die op de NIC en ZLU vluchten bij PV Flevoland in 2017 zijn gewonnen.

    Het NIC seizoen:

    De zeven NIC vluchten werden gewonnen door Wicher en Janny Okkes (2 x), Klaas van Urk (2 x), Riekelt en Jannie Brands, Meindert en Jan de Boer en Piet Bakker. Opvallende prestaties waren er van Piet Bakker die van Ruffec om 02.16 uur de 6e NPO constateerde en op Dax waar Wicher en Janny Okkes goed waren voor de 7e NPO. Vooral op de laatste vluchten was Klaas van Urk niet te stuiten, pakte uit met mooie series en trok daarmee het felbegeerde kampioenschap naar zich toe. Klaas van Urk is in het dagelijks leven visserman die op de Noordzee zijn brood verdient. Klaas heeft een team geformeerd met zoon Marten van Urk en sportvriend Frank Kempers. Terecht werd Team Klaas van Urk op deze avond in het zonnetje gezet, net als Meindert en Jan de Boer die goed waren voor het aangewezen kampioenschap en de asduif met hun topduivin Meike.

    IMG 3145 IMG 0447

    Onaangewezen kampioen: 1 Klaas van Urk, 2 Meindert en Jan de Boer en 3 Piet Bakker. Aangewezen kampioen: Meindert en Jan de Boer. Asduif Meindert en Jan de Boer met hun Meike NL15-4275293.

    Het ZLU seizoen:

    De zeven NIC vluchten werden gewonnen door Pieter Woord (3 x), Jan Grootoonk (2 x), Tony Berlijn en Frans van den Berg jr. Opvallende prestaties: Op de loodzware Barcelona schitterde Tony Berlijn met de 3e Nationaal en de 5e Internationaal. Jan Grootoonk constateerde zijn NL13-1693286 opnieuw vroeg van Marseille en deze duivin werd daarmee 2e Asduif ZLU Marseille over 3 jaar en 10e Asduif ZLU Marseille over 4 jaar. Het hoogtepunt werd de laatste vlucht Perpignan waar Leontine NL15-1872166 om 01.27 uur Pieter Woord de 1e Nationaal Perpignan en de 1e Internationaal Perpignan bezorgde. Pieter Woord en zijn compagnon Louw van den Berg zijn zo’n vier jaar bezig om duiven te kweken die kunnen uitblinken op de ZLU en met hun Leontine hebben ze met deze internationale zege op Perpignan nu al de kroon op hun werk.

    aaaa   IMG 0448

    Onaangewezen kampioen: 1 Pieter Woord uit Urk, 2 Jan Grootoonk uit Bant en 3 Gerard en Jelly Baarda uit Pingjum. Aangewezen kampioen: Pieter Woord. Asduif Pieter Woord met Leontine NL15-1872166.

    Het werd een zeer gezellige avond waar onder het genot van een Chinees buffet nog lang werd nagepraat over het afgelopen seizoen en al weer plannen gemaakt werden voor het seizoen 2018. PV Flevoland en haar leden en deelnemers kunnen terugkijken op een zeer geslaagd NIC en ZLU seizoen.

  • Prijsuitreiking NIC en ZLU vluchten PV Flevoland Urk

    a170 duivensport standaard sportprijzen online bestellen

    Hallo sportvrienden,

    Zaterdagavond 2 september is de prijsuitreiking van alle prijzen van de NIC en ZLU vluchten
    2017 bij PV Flevoland.
    De avond begint na het afslaan van de klokken van Morlincourt om 20.30 uur.
    Er is een gratis Chinees buffet. Het drinken dien je zelf te betalen.

    De winnaars van de sponsorprijzen van de NIC vluchten zijn:
    Eerste prijzen van € 50 zijn gewonnen door: Comb Okkes (2 x), Klaas van Urk ( 2 x),
    R & J Brands, M & J de Boer en Piet Bakker.

    Eerstgetekende duif van € 25 zijn gewonnen door: M & J de Boer (2 x), R & J Brands (2 x),
    Jan Pieter Brands, Klaas van den Berg en Siebrand Stavasius

    Laatste liefhebber van € 25 zijn gewonnen door: Piet Bakker (2 x), Siebrand Stavasius,
    Patrick Slabbekoorn, Hein Bakker, Comb B.van Zuiden en M & J de Boer.

    De winnaars van de sponsorprijzen bij de ZLU vluchten zijn:
    Eerste prijzen van € 50 zijn gewonnen door: Pieter Woord (3 x), Jan Grootoonk (2 x),
    Tony Berlijn en Frans van den Berg Jr.

    Eerstgetekende duif van € 25 zijn gewonnen door: Tony Berlijn, Sjaak Buwalda, Bennie Homma,
    Gerrit Wakker, Frans van den Berg Jr en Jan Grootoonk.

    Laatste liefhebber van € 25 zijn gewonnen door: Nico de Fouw (2 x), Gerard Baarda (2 x),
    Henri Pander en Pieter Woord.

    De kampioenschappen van het NIC zijn gewonnen door:
    Onaangewezen
    1 Klaas van Urk bokaal
    2 M & J de Boer visschotel
    3 Piet Bakker visschotel

    Aangewezen
    1 M & J de Boer bokaal

    Asduif
    1 M & J de Boer 15-4275293 foto van de duif

    De kampioenschappen van de ZLU zijn gewonnen door:
    Onaangewezen
    1 Pieter Woord  bokaal
    2 Jan Grootoonk visschotel
    3 Gerard Baarda visschotel

    Aangewezen
    1 Pieter Woord bokaal

    Asduif
    1 Pieter Woord 15-1872166 foto van de duif

    Het gewonnen geld van de sponsorprijzen van de leden van PV Flevoland wordt bijgeboekt bij,
    hun vlieggeld.

    Met vriendelijke groeten,

    Tiemen Schinkel
    Wicher Okkes
    Louw van den Berg
    Pieter Woord


  • Uitslag Attractievlucht Gorinchem (jong) 28-07-2017
    image001
    Bovenste drie:
    van den Berg Pigeons PV Flevoland 7,50

    Frans v/d Berg Jr PV Flevoland 7,50
    Comb.Brands-de Boer Tot Weerziens 7,50 Middelste drie
    J.Nentjes Tot Weerziens 5,00
    J.v/d Heuvel Tot Weerziens 5,00
    K.Hoekstra IJsselmeervliegers 5,00 Onderste drie C.Brugman Zuiderzeevliegers 5,00 J.Bakker IJsselmeervliegers 5,00 P.Romkes Zuiderzeevliegers 5,00
  • Uitslag attractievlucht Morlincourt 15-07-2017
       
    image001
    Uitslag attractievlucht Morlincourt 15 juli 2017. Bovenste vijf:
    Gebroeders Ras IJsselmeervliegers 12,50

    M.Hakvoort en Zn Tot Weerziens 10,00
    Combinatie Ras-Post IJsselmeervlegers 5,00
    van den Berg Pigeons PV Flevoland 5,00
    P.Romkes Zuiderzeevliegers 5,00
    Middelste vijf:
    J.Romkes Tot Weerziens 5,00

    F.Snoek Tot Weerziens 5,00
    P.Slabbekoorn PV Flevoland 5,00
    Comb.de Vries-Hakvoort IJsselmeervliegers 5,00
    H.Visscher Zuiderzeevliegers 5,00

    Onderste vijf:
    H.Eikelboom Zuidezeevliegers 5,00

    Kempers en Zn PV Flevoland 5,00
    U.Lemstra Zuiderzeevliegers 5,00
    H.Leeuwenstein Tot Weerziens 5,00
    C.Korf Tot Weerziens 5,00

  • Uitslag attractievlucht Wijchen 27-05-2017

     image001

    Bovenste vijf:
    Gebr.de Vries IJsselmeervliegers 12,50
    P.Romkes IJsselmeervliegers 10,00
    G.Meun Tot Weerziens 5,00 Comb.Schinkel-Korf PV Flevoland 5,00 M.Bakker IJsselmeervliegers 5,00 Middelste vijf
    H.de Vries Tot Weerziens 5,00
    Fam.Zeeman PV Flevoland 5,00
    F.Huijgens Zuiderzeevliegers 5,00
    J.v/d Heuvel Tot Weerziens 5,00
    J.Barendrecht Zuiderzeevliegers 5,00
    Onderste vijf
    De Vries-Hakvoort IJsselmeerviegers 5,00
    C.Korf Tot Weerziens 5,00
    Combinatie Wakker IJsselmeervliegers 5,00
    E.J.Bos Zuiderzeevliegers 5,00
    H.Gnodde IJsselmeervliegers 5,00
  • Door de ogen van een duivenmelker (10)

     

     Steven van Breemen Door Steven van Breemen

    De relatie tussen winterjongen, verduisteren en het Adeno-Coli syndroom

     

    Verduisteren en de opkomst van adeno-coli is te wijten aan een verkeerde tijdsperiode waarin de jongen gekweekt worden. Research heeft aangetoond dat blootstelling aan het meest volledige ultraviolette spectrum van het zonlicht van het allergrootste belang voor dieren is om hun eigen vitamines aan te maken(met name de vitamines A en D). Onder andere dragen genoemde vitamines in belangrijke mate bij tot een optimale calcium balans in het lichaam. Calcium is een van de hoofdbestanddelen ten behoeve van de aanmaak van het beendergestel en vervult een belangrijke functie ten behoeve van het zenuwgestel.

    Gebrek aan calcium ligt daarom aan de basis van allerlei ziekten en fysieke tekortkomingen. De bekendste is rachitis; jonge duiven die zich niet kunnen oprichten in het nest en waarvan de poten wijd uiteen staan. Dat is zichtbaar. Het onzichtbare gebrek zit van binnen. We noemen dat in de duivensport: te weinig of geen natuurlijke vitaliteit. En bij duiven die daar van “Moeder Natuur” te weinig van hebben meegekregen, die komen al vrij snel in de ziekenboeg terecht.
     
    Hoe komt dat?
    Iedere duivenliefhebber weet dat de jonge duiven die hij kweekt in de maanden april en mei groeien als kool. Daar hoef je als het ware niets aan te doen. Alles gaat vanzelf en 30 eieren in de nesten resulteren in 30 jongen. Hoe komt dat? Als je om je heen kijkt in de natuur dan bemerk je dat vogels in diezelfde periode hun jongen groot brengen. Die periode van het jaar blijkt daar dus uitermate geschikt voor te zijn.
     
     
    Als ik in mijn gedachten 25 jaar terug kijk, dan zie ik dat de duivenliefhebbers van toen in diezelfde periode hun jongen kweekten. Grote verliezen met de jonge duiven was toendertijd een bijna onbekend fenomeen in vergelijking met de huidige tijd. Door het systeem gedwongen zijn we een maand eerder in de tijd gaan starten met ons vluchtprogramma. Daardoor zijn we eerder gaan kweken, want anders kunnen de doffers nooit op de eerste vlucht al op weduwschap staan. En: we zijn aan winterkweek gaan doen. Vanaf halverwege de tachtiger jaren werd het spelsysteem verduisteren gemeengoed. Vindt u het nog onlogisch dat sindsdien het adeno-coli syndroom overal de kop heeft opgestoken?
     
    De oorzaak vraagt u? De jonge duiven worden gekweekt in een periode waar de zon ze niet de gelegenheid geeft om een goede natuurlijke vitaliteit te ontwikkelen. Vervolgens huisvesten we ze in een hok dat we zoveel mogelijk verduisteren. Een systeem wat absoluut ten koste gaat van de gezondheid bij de nog in volle ontwikkeling zijnde jonge duif. Zodra ze in een stress situatie terechtkomen, dan steekt de E-coli bacterie onmiddellijk de kop op. En de gevolgen zijn alom bekend. Inmiddels zijn de eerste liefhebbers weer bekeerd tot een normaal systeem zonder verduisteren. En wat zeggen die mannen: de coli is als sneeuw voor de zon verdwenen.
  • Uitslag attractievlucht Quievrain 13-05-2017

        image001

    Bovenste vijf:

    Combinatie Wakker   IJsselmeervliegers 12,50            

    P.Romkes            Zuiderzeevliegers  10,00                         M.Bakker            IJsselmeervliegers  5,00  

    F.Molenaar          IJsselmeervliegers  5,00

    W.Nijenkamp         PV Flevoland        5,00

    Middelste vijf

    J.v/d Berg          Tot Weerziens       5,00

    H.Visscher          Zuiderzeevliegers   5,00

    K.de Vries          Tot Weerziens       5,00

    Combinatie Ras-Post IJsselmeervliegers  5,00

    Gebr.de Vries       IJsselmeervliegers  5,00

    Onderste vijf

    C.Brugman           Zuiderzeevliegers   5,00

    Comb.Kempers        PV Flevoland        5,00

    Comb.Schinkel-Korf  PV Flevoland        5,00

    J.v/d Heuvel        Tot Weerziens       5,00

    Combinatie van Veen IJsselmeervliegers  5,00

  • Door de ogen van een duivenmelker (9)

     MG 7191 4589 Door Nico-Jan Koenders

    Het laatste wat een duivenliefhebber zich wenst zijn weekenden zoals afgelopen weekend. Het zal misschien niet overal super slecht zijn verlopen maar in de meeste afdelingen was het een drama. De hele week hoop je dat het weer in het weekend wel beter wordt en de temperatuur omhoog zal gaan. Maar het mooie en warme weer laat voorlopig nog even op zich wachten. Nu was de voorspelling voor zaterdag niet geweldig maar omdat er geen of weinig regen voorspeld werd leek het toch nog goed te komen. Het kwam dus niet goed! Grote verschillen bij de aankomsten en concoursen die bijna drie kwartier of langer open stonden. Weinig getekende duiven in de uitslag waaraan je kunt zien dat het verloop niet goed was.

    Thuis houden

    Het enige waar je als liefhebber dan aan denkt, als ik mijn duiven maar terugkrijg. Als ze dezelfde dag thuis zijn gekomen zullen ze weinig problemen hebben. Maar diegene die de volgende dag thuiskomen en een koude nacht buiten hebben doorgebracht zijn de komende week uitgeschakeld. Veel afdelingen korven komend weekend op donderdag dus we hebben al een dag minder om ze op te lappen. Wanneer je duiven gaat spelen die niet 100% zijn kun je ze voor het hele jaar uit vorm spelen. Vaak lijken ze mooi maar omdat de omstandigheden niet lijken te veranderen kun je beter voorzichtig zijn. Thuis houden is vaak moeilijker dan spelen, maar denk aan de toekomst en niet alleen aan komend weekend. Daarbij is de kans klein dat een duif die niet in conditie is zaterdag op tijd zal zijn.

    Wij laten duiven die een dag later thuiskomen de eerste twee dagen niet los. Wellicht zullen ze wél meetrainen maar de kans dat ze het ritme van de groep verstoren is groter. Daarbij worden ze dan alleen maar achterna gezeten door de anderen die dan ook niet aan trainen denken. Wanneer ze dan na twee dagen weer naar buiten gaan met de groep zijn ze voldoende hersteld om weer volwaardig mee te vliegen.   De nachten blijven koud waardoor de temperatuur in de nacht dicht bij het vriespunt ligt. Voeg daarbij de regen en iedereen weet dat de duiven hier niet van in vorm komen. Ik hoor soms dat men in verband met gebrek aan tijd om s’morgens de duiven los te laten de  weduwnaars s’avonds  een bad geeft, dit is eigenlijk altijd verkeerd, maar zeker met deze lage temperatuur slecht voor de duiven. Ze zullen nat de nacht ingaan want te tijd is tekort om op te drogen. Dus ook in de zomer is het niet aan te bevelen om dit ‘s avonds te doen.

    Dubbelvluchten   De komende weken beginnen de dubbelvluchten. Voor iedereen die gaat spitsen en niet teveel vliegduiven heeft een moeilijke periode. Je moet kiezen welke duiven je waar naar toe gaat spelen. De eerste weken met die dubbelvluchten gaat het nog wel maar naar een aantal weken zie je toch dat het moeilijker wordt om op iedere vlucht mee te kunnen doen voor de prijzen. Je ziet dan ook vaak dat door dit splitsen men zich uiteindelijk uitschakelt voor een hoge eindnotering. Wanneer je weinig vliegduiven hebt moet je van te voren keuzes maken. Dit voorkomt teleurstellingen

  • Door de ogen van een duivenmelker (8)

      MG 7191 4589 Door Nico-Jan Koenders

     

    Wij duivenliefhebbers zijn altijd bezig met de toekomst. Zeker nu we bijna allemaal aan het kweken zijn maar ook tijdens het vliegseizoen. Het mooie van deze periode is dat we allemaal hopen een super te kweken. Een crack op je hok die iedere week aan de kop speelt is een droom van velen. We weten allemaal dat de kans daarop net zo groot is als het winnen van Staatsloterij maar hierover dagdromen maakt deze tijd van het jaar zo mooi.

    Te zuinig

    De toekomst zijn ook onze jongen. Het opgroeien van een ronde jongen blijft je altijd bezig houden. Het seizoen voor de oude moet nog beginnen maar we hebben de vervangers voor de afvallers al paraat. Ook dit is toekomst, je moet altijd vooruit denken en daarbij leren van de fouten die je maakt. Waarom zijn er zoveel jaarlingen door de mand gevallen? Zijn we te zuinig geweest toen we deze toekomst speelden op de jonge duivenvluchten. Wanneer we de jonge doffers inhouden na vier of vijf vluchten zullen deze minder ervaring opdoen dan diegenen die tot het laatst worden doorgespeeld. De ervaring die jonge duiven opdoen op de drie laatste NPO vluchten, geeft hun een voorsprong op die andere die te snel zijn ingehouden. Natuurlijk zijn hierop ook uitzonderingen maar over het algemeen zijn de beter afgerichte jaarlingen in het voordeel.

    De angst van het verspelen van de toekomst op de laatste jonge duivenvluchten moeten we van ons afzetten. Wanneer we de jongen goed aan de start brengen zullen er weinig verliezen zijn. En wanneer we er enkele zouden verspelen kunnen we ons afvragen of deze als oude duif wel gepresteerd zouden hebben. We zijn er als liefhebber zelf verantwoordelijk voor dat we de jongen goed voorbereiden op het seizoen. En dat begint niet een maand voor de vluchten maar dat begint bij het spenen.  De problemen die velen van ons hebben met de gezondheid van de jonge garde zijn niet altijd te voorkomen, maar we kunnen er wel een aantal uitsluiten.

    Niet goed

    We weten allemaal dat het niet goed is verschillende rondes bij elkaar te zetten. Op het moment dat de eerste groep over de eerste dip is gegroeid krijgen zij weer een terugslag van de kinderziektes van groep twee. Of deze groep twee bestaat uit drie of tien jongen maakt niet uit.

    Vaak starten we direct na het spenen met het verduisteren. De dagen worden hierdoor gekort waardoor de jongen maar maximaal 10 uur voedsel op kunnen nemen. In deze periode is het belangrijk dat we een goede mengeling aan de jongen geven. Het kweekvoer dat we aan de oude gaven moeten we eigenlijk blijven gebruiken totdat ze goed trainen. Pas dan is het aan te bevelen over te gaan op een wat lichtere mengeling. We moeten in deze periode de jongen naar onze hand zetten. Als ze uitgevlogen zijn bij huis moeten we ze leren direct naar binnen te gaan. Het is dodelijk ze te laten slenteren rond het huis. Die dakgoot waar altijd water in blijft staan mogen ze niet ontdekken, ook dat platte dak bij de buren waar altijd water staat mogen ze niet vinden. Niet alleen doen ze daar allerlei ziektes op maar wanneer ze thuis komen van de vlucht zullen ze eerst naar die plek gaan om iets te drinken.

    Wachten met verduisteren

    Het is beter pas met het verduisteren te beginnen als ze al goed trainen. Dit kan na zes of acht weken van het spenen zijn. De jongen zijn dan al wat ouder hebben meer weerstand  en daardoor is de kans dat ze terugvallen kleiner.  De grote rui is dan al wel begonnen maar dit is niet belangrijk. We moeten zorgen dat als de africhtingen beginnen het dek weer glad is. Een jonge duif die op vier oude pennen staat maar met een glad dek zal gewoon kunnen presteren.

    Goed spelen met jonge duiven is een spel waarin je tijd moet investeren. Motivatie is de sleutel tot het succes. Een gemotiveerde duif krijgt eerder vorm. Als we ervanuit gaan dat de kwaliteit bij allen gelijk is,  dan kan motivatie het verschil maken. Dit kan op allerlei manieren door de liefhebber aangewakkerd worden. Een gemotiveerde duif is ook minder vatbaar voor aandoeningen. Deze lijkt iets extra’s te hebben. Dit kan ook zo weer weg zijn maar het is de liefhebber die moet zorgen dat het niet verloren gaat.

    Met de toekomst bezig

    Specialisten met jonge duiven zijn in staat meerdere jonge duiven gedurende het seizoen extra te motiveren. Hiermee maken zij het verschil. Natuurlijk speelt de leeftijd van de jongen mee maar de specialist is juist nu met die toekomst bezig. Hij heeft een bepaald spelletje voor ogen waarmee hij in het verleden succes heeft gehad. Ieder jaar zal hij hierin bepaalde zaken aanpassen maar de basis blijft hetzelfde. Voor de buitenwereld zijn deze liefhebbers vaak niet te volgen omdat ook hun jongen gewone piepers lijken.

    De toekomst is voor velen het oude seizoen dat voor de deur staat maar “dit” seizoen is al begonnen toen we gingen koppelen. Voor diegene die er op de Vitesse willen staan zal de kweek snel voorbij zijn want de duiven hebben dan nog enkele weken de tijd om conditie op te doen. De rest kan nog even rustig aan doen maar ook voor hun geldt dat de eerste vluchten begin april op de agenda staan. We zullen al onze oude duiven goed moeten inspelen ongeacht het spel dat we willen gaan spelen. Niet goed ingevlogen duiven zullen ons teleurstellen.

     

  • Door de ogen van een duivenmelker (7)

     

    0S1A0758 559 In gesprek met Fernand Marien

     

    Ondanks de terugloop van het aantal leden is de handel in voedingssupplementen ‘booming business’. Het lijkt erop dat het aantal verschillende bijproducten van jaar tot jaar toeneemt. Veel liefhebbers vinden het moeilijk om de middelen die nodig zijn te vinden het grote scala aangeboden producten. Ook reclame in tijdschriften en brochures brengen vaak geen verheldering, maar leiden vaak tot nog meer onzekerheid.

    Kunt u liefhebbers een korte handleiding geven of een aantal voedingsmiddelen benoemen die belangrijk zijn en die duiven, buiten voer en water, absoluut nodig hebben?

    Voer en water alleen is zeker niet voldoende, laat daarover geen twijfel bestaan. Er zijn enkele voedingssupplementen die absoluut noodzakelijk zijn. Als eerste noem ik, hoe bizar het ook mag klinken, kiezelstenen. Voor de meesten van ons zijn ze een vanzelfsprekendheid, door enkele anderen worden ze nog altijd onderschat. Om granen en zaden te kunnen vermalen, heeft een duif kiezelstenen nodig. Ze neemt deze instinctief op, het belandt in de maag, worden daar als maalstenen gebruikt en worden via de darm weer uitgescheden. Daarom hebben duiven van tijd tot tijd nieuwe stenen nodig, die ze vroeger in de natuur gezocht zouden worden. Nu moeten we ze absoluut op het hok aanbieden, omdat we duiven om de bekende redenen niet meer naar het veld kunnen laten vliegen. Deze kiezelstenen zijn aanwezig in goede gritmengelingen.

    Dan mineralen. Deze zijn voor een vogellichaam zeer belangrijk. Daarbij komt dat ze in duivenvoer niet in voldoende mate voorhanden zijn en absoluut bijgevoerd moeten worden. Extra mineralen zijn vooral nodig wanneer het lichaam zwaarder wordt belast: tijdens de kweek, het vliegseizoen en de ruiperiode.

    Mineralen voeren overal in het duivenlichaam belangrijke taken uit, bijvoorbeeld bij het vormen van kropmelk wat grote hoeveelheden mineralen bevat. We kennen allemaal de problemen die ontstaan als piepers van pap- naar hardvoer overgaan en er teveel water opgenomen wordt en rond de nestschalen veel natte mest ligt. De hoofdoorzaak van dit syndroom is te wijten aan een tekort aan mineralen. Dit tekort kan zelfs optreden wanneer mineralen in het hok vrij ter beschikking worden gesteld. Niet mogelijk? Zeker wel! Het ligt eraan dat het verstrekte mineraalpreparaat niet goed is samengesteld. Naast een goede samenstelling, moeten het mineralenpoeder tegen omgevingsvochtigheid en verontreiniging beschermd worden. Ik raad daarom aan om het poeder om een verwarmingsplaat aan te bieden, of dagelijks te verversen.

    Aangaande de samenstelling van mineralenpoeder, het is erg belangrijk dat bepaalde stoffen in het poeder in een zeer precieze verhouding tot elkaar staan. In de consistentie van het aandeel van de mineralen tot elkaar verschilt in grote mate tussen de verschillende mineralenpoeders. Daarom moet men in geen geval verschillende mineraalpoeders met elkaar mengen, omdat de juiste verhoudingen daardoor verstoord worden.

    Belangrijk zijn de mineralen ook zeer zeker in het vliegseizoen, omdat ze met name bij langere vluchten aan een goede waterhuishouding in het lichaam bijdragen. Dat duiven ver kunnen vliegen zonder te drinken, ligt aan de spaarzame omgang met water. Ze resorberen het water uit de urine met hulp van de zogenaamde mineraalpompen die zich behalve in de nieren ook nog in veel andere plekken in het lichaam bevinden. Wanneer er niet genoeg mineralen voorhanden zijn functioneren de pompen niet goed genoeg en dat leidt tot het ineenstorten van lichaamsfuncties. De duiven verliezen gewicht, zijn zwak en moe. Ook tijdens de rui zijn mineralen van groot belang omdat de veren naast eiwitten ook veel mineraalstoffen bevatten.

    Duiven gaan zeer spaarzaam met water om. Mensen scheiden een groot deel van het opgenomen vocht als urine of zweet weer uit. Onze duiven niet. Bij het terugwinnen van het water uit de urine, bij de binding en het doorgeven van het water in het lichaamsweefsel, bij de verbranding van vetten en koolhydraten – zodat de chemische reacties in de spieren tijdens de vlucht goed werken – overal in het lichaam zijn de mineralen erg, erg belangrijk. Mineralen zijn daarom met afstand de belangrijkste voedingssupplementen voor duiven.

    Zijn er nog andere voedingssupplementen die je aanraadt om met (enige) regelmaat te geven?

    Ja, er is nog iets wat ik zeer belangrijk acht. Ik doel op het toedienen van wat extra energie tijdens het vliegseizoen. Vooral wanneer de wat verdere vluchten voor de deur staan, of zoals in Duitsland wanneer de duiven voor drie of vier maanden wekelijks in de korf moeten voor een vlucht van tweehonderd tot zeshonderd kilometer, dan is het belangrijk dat ze de lust tot trainen niet verliezen en dan is de extra toediening van extra energie zeer belangrijk.

    Met deze verhoogde energiebehoefte in het vliegseizoen dien je als liefhebber rekening te houden. Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden. Je kunt vetten over het voer doen, bijvoorbeeld schapenvet, kaas of plantaardige olie. Echter, de inname ervan is beperkt. Een overdaad van deze vetten leidt onvermijdelijk tot problemen met de spijsvertering met als gevolg een verminderde eetlust en voedselopname. Dit leidt op zijn beurt weer tot een sterk verminderde training.

    Een andere manier om de duiven van extra energie te voorzien, bestaat uit de toediening van conditiepoeder. De beste dag waarop men dit kan inzetten is de dag na terugkeer van een wedvlucht. Op deze manier kan de verbruikte energie snel aangevuld worden en verliezen de duiven niet hun trainingslust. Buiten snel opneembare energie bevatten goede conditiepreperaten ook nog andere bestandsdelen zoals vitaminen en eiwitten.

    Naast mineralenpoeder op de dag van thuiskomst en conditiepoeder op de tweede dag (eventueel na een heel zware vlucht ook nog op de derde dag) hebben de duiven naar mijn mening verder niets nodig dan voer en water. Vanaf de derde dag moet de liefhebber trachten dat de duiven genoeg eetlust hebben en genoeg drinken. Das lukt het beste als het voer en drinkwater verder geen toevoegingen bevat.

    Over dit thema hebben slimmere mensen dan ik genoeg gezegd en geschreven. Wanneer je meer wilt weten over de voedingsfysiologie van postduiven, dan wil ik je overeenkomstige literatuur aanbevelen, bijvoorbeeld het boek ‘De Belgische Reisduif’, dat reeds meer dan 40 jaar geleden werd uitgegeven. Hierin staat veel informatie over de voeding van postduiven in het algemeen. Het is op een begrijpelijke manier geschreven en het is ook nog steeds actueel.

    In dit boek kun je bijvoorbeeld lezen dat er twee categorieën voedingsstoffen zijn: de energie producerende voedingsstoffen en de niet-energie producerende voedingsstoffen. De eerste groep bestaat uit granen, peulvruchten en zaden. Tot de tweede groep behoren water, mineralen en vitaminen. Daarmee is eigenlijk alles al gezegd. Je duiven hebben voer nodig, en waar mogelijk het beste, wat niet wil zeggen dat dit het duurste zijn moet. Verder hebben ze water nodig en het liefst helder water zonder toevoegingen. En tot slot mineralen en vitaminen.

    Daarmee zeg je niets nieuws. Dat weet ik eigenlijk al vanaf de eerste dag dat ik duiven heb.

    Als je alles al weet, waarom vraag je het dan? Je wilt dat ik me op glad ijs begeef. Je wilt weten wat ik van de 1000 en 1 producten vind die heden ten dage de kleine duivenmarkt overspoelen. Ik laat me echter niet tot een concrete verklaring verleiden. Er zijn verschillende producten die noodzakelijk zijn. De meeste daarentegen zijn totaal overbodig. Ze hebben voor de duiven geen nut, schaden ze ook niet, hoogstens de portemonnee van de liefhebber. Wie zijn gezonde verstand gebruikt en een klein beetje nadenkt zal snel ontdekken wat essentieel is voor duiven, wat ze gezond houdt en in vorm brengt. Ik blijf er echter bij, ook in de huidige duivensport, welke volgens sommigen topsport is geworden, kun je nog steeds de oude kennis goed toepassen: goed eten, water, mineralen en vitaminen.

    Goed, over voer en water zal ik het nu verder niet meer met je hebben, maar over mineralen en vitaminen wil ik toch nog enkele vragen stellen. Er is geen enkele liefhebber die zijn duiven geen mineralen geeft. Iedere liefhebber weet dat postduiven naast voer ook behoefte hebben aan mineralen. Bij ons mensen is dat anders. Behalve wanneer tekorten zijn ontstaan als gevolg van ziekten, hebben wij geen extra mineralen nodig. Bij een normaal voedingspatroon krijgen wij voldoende mineralen binnen. Ik weet dat granen, peulvruchten en zaden ook mineralen bevatten. Waarom volstaan de mineralen in het voedsel onze duiven niet en is het bij mensen wel voldoende?

    Er zijn grote verschillen tussen het spijsverteringsstelsel van een mens en van een duif. Het begint ermee dat een duif tanden heeft en een duif niet. Om het voer te kunnen verteren heeft een duif steentjes nodig welke ze instinctief opneemt, het belandt in de maag, worden daar als maalstenen gebruikt en worden via de darm weer uitgescheden. Daarom hebben duiven van tijd tot tijd nieuwe stenen nodig, die vroeger in de natuur gezocht zouden worden. Nu moeten we ze absoluut op het hok aanbieden, omdat we duiven om de bekende redenen niet meer naar het veld kunnen laten vliegen. Deze kiezelstenen zijn in goede gritmengelingen opgenomen.

    Maar het spijsverteringsstelsel van een postduif verschilt niet alleen van die van de mens, maar ook aanzienlijk van de houtduif. De darm van de duif is namelijk vele malen korter dan die van een houtduif. In tegenstelling tot de houtduif kunnen onze postduiven ook niet veel met groenvoer.

    Wat hoor ik daar? Groenvoer wordt toch door velen speciaal in de wintermaanden warm aanbevolen! Ik geef mijn duiven ook met regelmaat één tot tweemaal per week een stronk boerenkool op het hok. Ze pikken er gretig van!

    Doe even rustig, ik heb er niets tegen. Het is goed tegen verveling. Stel je voor . Je zit de hele dag op het hok en hebt niets te doen. Dan ben je dankbaar voor iedere afleiding. Bij duiven is dat ook zo. Daarbij heb jij ook nog een vrouw die je kunt irriteren, de duiven tijdens de winter niet eens. Maar even zonder dollen, groenvoer tijdens de winter is een goede vulstof wanneer men krapper voert, het kan het hongergevoel van de vastzitters wat temperen. Daarbij bevatten ze ook nog enige vitamines en mineralen die nuttig kunnen zijn. Maar, in tegenstelling tot anderen, geloof ik op basis van mijn ervaring niet al teveel in het nut van het bijvoeren van groenvoer.

    Waarom zijn gewone mineraalstoffen voor duiven zo belangrijk?Mineralen spelen bij alle stofwisselingsprocessen een belangrijke rol. Als men de mineralen aan de voeding onttrekt, dan heeft dit vroeg of laat de dood tot gevolg. Dat geldt voor mens en dier in gelijke mate. Waarom wij mensen in de regel geen speciale toevoeging van mineralen nodig hebben ligt aan onze veelzijdige voeding, waarin alle mineralen in voldoende hoeveelheden aanwezig zijn. Het voedsel van postduiven bestaat uitsluitend uit granen en zaden en is vergeleken bij voeding voor mensen zeer eenzijdig. Vooral aan de verhoogde behoefte aan calcium, welke niet alleen belangrijk is bij bot- en eierschaalvorming, wordt niet door het duivenvoer voorzien.

    Duiven gaan zeer spaarzaam met water om. Mensen scheiden een groot deel van het opgenomen vocht als urine of zweet weer uit. Onze duiven niet. Bij het terugwinnen van het water uit de urine, bij de binding en het doorgeven van het water in het lichaamsweefsel, bij de verbranding van vetten en koolhydraten – zodat de chemische reacties in de spieren tijdens de vlucht goed werken – overal in het lichaam zijn de mineralen erg belangrijk. Mineralen zijn daarom met afstand de belangrijkste voedingssupplementen voor duiven.

    Zijn de behoeften van de duiven het hele jaar gelijk of zijn er verschillen?

    Deze vraag moet je zelf kunnen beantwoorden. Zelfs wanneer je je duiven slechts oppervlakkig observeert, zie je dat er aanzienlijke verschillen zijn. Bij de kweek, voor en na het leggen, tijdens de rui en na zware vluchten pikken de duiven gretig de aangeboden mineralen op. In tijden waarin veel van het lichaam wordt gevraagd is de behoefte aan mineralen groter. Tijdens de rustperiode is de behoefte aan mineralen het kleinst, maar zelfs dan hebben duiven mineralen nodig omdat deze voortdurend worden uitgescheiden door het lichaam.

    Welke mineralenpreparaten moeten we onze duiven aanbieden? Is het raadzaam de duiven een zo’n breed mogelijk palet aan preparaten vrij ter beschikking te stellen of is een gritmengeling voldoende?

    Alleen grit is zeker niet voldoende. Grit is vooral belangrijk omdat het kleine steentjes bevat die belangrijk zijn om het voedsel te vermalen in de maag. Ook piksteen levert daarvoor goede diensten. Heel erg belangrijk vind ik de mineralenpoeder mits het goed is samengesteld. Dit betekent dat de mengverhoudingen moeten kloppen. Vooral calcium en fosfor moet in een specifieke hoeveelheid aanwezig zijn. Enkel in de juiste verhoudingen kunnen ze de cellen bereiken waar ze voor de chemische reacties belangrijk zijn.

    Is het voldoende de mineralen vrij ter beschikking op het hok te zetten of geef je er de voorkeur aan ze over het voer te verstrekken?

    Ik raad aan ze eenmaal per week over het voer te verstrekken. Tijdens het opkweken van jongen moet men ze vrij ter beschikking aanbieden.

    Nu nog een vraag over vitaminen. Voedingswetenschappers zien vandaag de dag weinig nut in het verstrekken van vitaminepreparaten voor mensen. Bij een gevarieerde voeding is de vitamine behoefte afgedekt. Men gaat zelfs nog verder door te stellen dat zelfs het beste vitaminepreparaat ons niet bieden kan wat bijvoorbeeld een appel uit de natuur wel kan. Kunnen we wat betreft vitaminen mens en duif gelijkstellen?

    Er zijn genoeg duivenliefhebbers die geen vitaminepreparaten geven. Ik ben een andere mening toegedaan. Om het zekere voor het onzekere te nemen, geef ik in de perioden waarin het lichaam zwaarder wordt belast eenmaal in de week een preparaat waarin indien mogelijk alle vitaminen zijn vertegenwoordigd. Hoog gedoseerde preparaten die vitaminen van slechts een groep bevatten zie ik vanaf omdat ze problematisch voor het lichaam kunnen zijn.

    Op welke dagen dienen vitaminen en mineralen gedurende het vliegseizoen verstrekt te worden?

    Omdat de duiven zo snel mogelijk weer op krachten moeten komen en hun reserves aan moeten vullen dienen ze bij thuiskomst het beste voer en ‘s avonds direct mineralen over het voer te krijgen. Wanneer de duiven pas in de namiddag of avond terugkeren krijgen ze de mineralen pas de volgende morgen. Op eigen hok geldt: mineralen op de dag van thuiskomst en conditiepoeder, waarin onder andere vitaminen zitten, de dag erna. Voor de rest van de dagen krijgen ze enkel voer en water. Natuurlijk staat de hele week grit vrij ter beschikking.

    Moeten we in de komende winter- en rustperiode iets aan bloedreiniging en versnelling van de donsrui doen?

    Bloedreiniging? Wat een onzin! Er bestaat geen bloedreiniging. Bij gezonde duiven is het bloed in orde, dan kloppen de bloedwaarden. Wanneer ze niet kloppen is de duif ziek. Dan moet men uitzoeken waaraan de duif lijdt, om ze goed te kunnen behandelen. Maar bloedreiniging, dat is onzin.

    De donsrui versnellen? Waarom?  Gezonde duiven ruien hun donsveren regelmatig en daarbij hoeft niets versneld te worden. Zet de duiven op rantsoen of zet ze in een warme omgeving, dan worden er veel meer donsveren gegooid. Maar zijn de duiven daarmee gezonder geworden? Hetzelfde gebeurt als men de duiven thee geeft, ook dan vallen er veel meer donsveren, dat komt niet doordat de thee zo gezond is maar enkel doordat thee niet zo smaakt als helder water waardoor de duiven minder drinken.

     

  • Door de ogen van een duivenmelker (6)

     

    0S1A0758 559 In gesprek met Fernand Marien

    Het is begin maart, nog een week of vier en dan starten we reeds met de opleervluchten. Een echte winter hebben we niet gehad. De milde temperaturen in januari en februari zorgen niet alleen bij onze duiven voor lentekriebels. Kan dit niet tot gevolg hebben dat mijn weduwnaars te vroeg in vorm komen?

    Nee, daar hoef je niet bang voor te zijn. Natuurlijk voelen duiven zich bij milde temperaturen en droog weer met veel zonneschijn beter dan bij natte en koude dagen. Daarbij raken ze echter niet in de conditie die we nodig hebben tijdens het vliegseizoen. Natuurlijk zijn duiven op zulke mooie lentedagen zoals we die momenteel beleven levenslustiger.  Hun goede stemming brengen ze natuurlijk door hun gedrag tot uitdrukking. Maar maak je niets wijs, dit is niet de vorm die ze grote overwinningen doet behalen.  Om vorm te krijgen is meer nodig dan een milde winter en een paar dagen zonneschijn. Deze vorm hebben ze ook nog niet in april, omdat deze niet zozeer afhankelijk is van het weer maar veel meer van traingen, van belastingen tijdens vluchten en een voeding die is afgestemd op het vliegseizoen.

    Ze moeten ook veel kilometers maken, voordat ze de nodige conditie en vliegvorm hebben. Hun organisme moet eerst zwaar worden belast. Ze moeten eerst twee keer doorde rode zone gegaan zijn zoals we hier zeggen, waarbij de organen en klieren van het hele lichaam worden gestimuleerd zodat de vereiste conditie zich gelijkdelijk opbouwt. De wintervorm die je nu aan je duiven ziet, is niets anders dan de gezondheid en het welzijn.

    Mijn vliegduiven zijn vanaf het einde van het vliegseizoen tot op heden bijna dagelijks buiten geweest. Dat is nu merkbaar. Ze trainen als een gek, trekken weg, vliegen alleen of in kleine groepen en blijven moeiteloos een uur of langer in de lucht. Is het wellicht verstandig zijn om de training wat te beperken om ze een beetje af te remmen?

    Zit er niet over in. Wanneer ze alleen vliegen, zijn ze op zoek naar duivinnen. Dat is bij dit weer niet verrassend. Ik zou de training niet beperken. Wat je wél kunt doen is ze bij goed weer een stukje wegbrengen. Ik doe dit reeds vanaf begin februari met mijn late jongen. Daardoor worden ze een beetje rustiger. Maar de rem erop zetten zoals je zegt, is onzin in mijn ogen.

    Op mijn vlieghok zien mijn duiven er nu uit zoals ze eruit moeten zien. Ook in de hand voelen ze heel normaal aan. Vooral hun gewicht klopt, ze zijn niet te zwaar maar ook niet te licht. Het voer bestaat uit overwegend dieetvoer met een gerst- en paddyaandeel van zo’n dertig procent. ’s Morgens worden ze mondjesmaat gevoerd, maar ’s avonds mogen ze net zolang eten totdat ze wat gerst laten liggen. Op het borstbeen zijn ze niet echt roze en hebben ze ook wat schilvers, maar dat interesseert me niet verder. De mest is bij enkele duiven niet echt vast, eerder breiig. Heb je daar wat over te zeggen?

    Dat is normaal. Je geeft een voer met een derde deel gerst en paddy. Beide eten de duiven niet graag. Tel daarbij op het goede weer en de hoge temperatuur voor deze tijd van het jaar. Dat geeft geen aanleiding tot een hongergevoel. Ze eten wat minder, maar nemen wel dezelfde hoeveelheid water op. Dit kan tot gevolg hebben dat de kwaliteit van de mest bij de een of andere duif wat te wensen overlaat. Zolang ze bij de maaltijd snel aan de voerbak verschijnen en goed eten is alles in orde. Onderneem alsjeblieft niets om te bereiken dat al je weduwnaars iedere morgen een wonderschoon hoopje mest produceren.

    Gisteravond werd ik gebeld door een liefhebber uit Zuid-Duitsland die na een lange onderbreking twee jaar geleden weer met duiven is begonnen. Hij vertelde me dat hij zonder reden en op aanraden van een sportvriend al zijn duiven dertien dagen lang met Parastop heeft behandeld. Een dierenarts heeft hij niet geraadpleegd. Wat denk je hiervan?

    Ik raad zulke behandelingen, die zonder enige reden of dat een duif zichtbaar ziek is, totaal af. En dan ook nog met Parastop, een middel dat absoluut niet meer effectief is tegen Salmolnella. Aan de Rijksuniversiteit in Gent is aangetoond dat enkel Baytrill in een hoge dosis nog werkt tegen Paratyfus.

    Maar wat voor doel heeft deze sportvriend met die onnodige kuur? Weet hij dan niet dat hij daarmee alleen maar schade kan aanrichten? Gezondheid is een soort evenwicht in het lichaam, een evenwicht tussen allerlei kiemen, bacteriën en virussen die zich in de darm bevinden. Onder deze miljoenen bacteriën zijn er die strikt noodzakelijk zijn voor de verschillende processen in het lichaam en soorten, die wanneer ze de overhand krijgen, ziekten kunnen veroorzaken. Meestal is het geheel in balans en deze toestand noemen we gezondheid. Pas wanneer dit evenwicht verstoord wordt volgen ziekten. Storingen kunnen ontstaan door slechte voeding, overbelasting, het binnendringen van ziektekiemen maar het kan ook door medicatie ontstaan. Ja, ook medicijnen kunnen het evenwicht verstoren. Daarom mogen ze alleen worden toegediend als het absoluut noodzakelijk is. Met andere woorden: alleen wanneer het evenwicht verstoord is door een ziekte-uitbraak.

    Het verhaal van de sportvriend uit Zuid-Duitsland is nog niet ten einde. Nadat hij zijn duiven dertien dagen Parastop had toegediend,  werd de mest zo slecht  dat hij raadzaam vond om alsnog naar de dierenarts te gaan. En wat dacht je dat het mestonderzoek bij de dierenarts opleverde?

    Het zou mij niet verwonderen als er Salmonella werd aangetroffen. Ja, dat heb je goed. Maar waarom is deze ziekte niet voor de behandeling met Parastop uitgebroken? Heb je daarvoor een verklaring?

    Hier is precies gebeurd wat ik zojuist heb uitgelegd. Door de behandeling met Parastop is het evenwicht verstoord. Bacteriën die de ziekteverwekkende bacteriën in toom hielden werden door het geneesmiddel verzwakt of zelfs gedood, zodat de veroorzaker van salmonellose (paratyfus) de overhand kreeg en de duiven ziek maakte.

    In Gent kwamen de professoren op de universiteit  erachter dat uitbraken van paratyfus vaak plaatsvonden na preventieve behandelingen. Wanneer het evenwicht wordt verstoord breekt in het lichaam de hel los. Een strijd om de macht. En deze strijd wordt niet altijd gewonnen door goedaardige en nuttige bacteriën. We moeten dan ook niet verbaasd zijn dat ogenschijnlijk gezonde duiven plotseling ziek worden na behandeling met medicijnen.

    Daarom moet men een behandeling met antibiotica alleen uitvoeren als het absoluut noodzakelijk is. Maar wanneer is het noodzakelijk? Naar mijn mening is dat alleen op het moment dat de symptomen zich voordoen. En zulke symptomen zijn als het gaat om paratyfus: verlies van eetlust, een slechte gezondheid, slechte ontlasting (groen en slijmerig), vermagering, gezwollen poten, been- of vleugelgewrichten en doordoor veroorzaakte invaliditeit in het lopen en vliegen.

    Mocht er bij mij in een bepaalde afdeling zich bij een duif deze symptomen voordoen en zou een verdenking van paratyfus door een onderzoek worden bevestigd, dan zou ik alleen de duiven die in deze afdeling zitten of hebben gezeten behandelen met een effectieve antibiotica. Alle andere duiven in mijn hok zou ik niet behandelen.

    Ik zou nog een stap verder gaan. Mocht er salmonella gevonden worden in ontlasting van duiven die ogenschijnlijk perfect gezond zijn, dan betekent dit voor mij niet dat een behandeling met een antibioticum noodzakelijk is. Ik weet dat de meeste collega’s van mij daar anders over denken, meestal hebben ze geen tijd te verliezen. Als ze eenmaal salmonella in de ontlasting vinden wordt een behandeling voorgeschreven, zonder dat er verdere aandacht besteed wordt  aan de algemene gezondheid van de duiven. Daarbij zijn de duiven die de ziekte in zich dragen niet automatisch ziek, ze kunnen zelfs topprestaties leveren. Ik heb daarvoor tal van bewijzen.

    Mijn ervaring heeft me geleerd dat het raadzaam is op de natuur te vertrouwen en deze haar werk te laten doen. Ik hoef niet gelijk met zwaar geschut op elke bacterie te schieten. Natuurlijke weerstand is iets dat in ons vocabulaire nog nauwelijks voorkomt. Voor mij is het altijd nog zeer belangrijk. Het gaat erom alles te vermijden wat de natuurlijke weerstand verzwakt. En medicijnen doen dat. Wanneer het nodig is ok, dan heeft men geen keuze. Maar wanneer het niet nodig is dan is inzetten van medicijnen niet alleen ongelofelijk dom, je doet er je duiven ook mee tekort.

    Er is nog een reden om antibiotica enkel in noodgevallen te gebruiken. Onzorgvuldig gebruik van antibiotica zorgt ervoor dat ziekteverwekkers resistent worden. Dat heeft tot gevolg dat medicijnen hun werkzaamheid deels of geheel verliezen. Daarin zien artsen een groot gevaar. Hier in België heeft men huisartsen twee of drie jaar geleden verzocht minder antibiotica voor te schrijven. De artsen hebben deze oproep gevolgd en ten opzichte van de voorgaande jaren een derde minder antibiotica voorgeschreven. Nu heeft men vastgesteld dat in deze relatief korte tijd de resistentie tegen antibiotica behoorlijk is gereduceerd.

    Ik ben van plan om mijn weduwnaars, die in december reeds een nest hadden en op stenen eieren mochten overbroeden, de komende dagen weer te koppelen. Ik laat ze dan opnieuw op eieren komen en ze mogen dan nog zo’n tien dagen broeden. Bij het laatste consult begin februari heb je nog een klein beetje trichomonaden vastgesteld. Ik heb op je raad daartegen niets ondernomen. Zou het niet passend zijn om een grondige behandeling begin maart tijdens het broedseizoen door te voeren of kan ik zonder behandeling aan het vliegseizoen beginnen?

    In geen geval behandelen, dat brengt niets. Laat de duiven in april nog een keer onderzoeken, en dan zien we verder.

    Er zijn geen beestjes die duivenliefhebbers intensiever en grondiger hebben bestreden dan deze eencellige organismen die men trichomonaden noemt. Ze zouden met de enorme hoeveelheid medicijnen waarmee men heeft geprobeerd ze uit te roeien lang uitgestorven zijn. Niettemin zijn ze er nog, en sterker dan ooit. Dit komt door de toenemende resistentie.

    Trichomanas is niet ‘de moeder van alle ziekten’, zoals vaak wordt beweerd. Ze veroorzaken geen grote problemen, tenzij ze samen met een aandoening aan de luchtwegen optreden. Wanneer men twintig duiven, die sinds lange tijd niet op ’t Geel werden onderzocht, dan vind met gemiddeld bij tien van de twintig duiven geen trichomonaden, vier tot vijf duiven hebben een lichte besmetting, drie tot vier duiven hebben een middelmatige besmetting en één heeft een zware besmetting. En geloof het of niet, deze laatste is vaak de beste.

    Het is al langer dan vijftig jaar geleden, maar ik herinner me het nog als de dag van gisteren, dat een van de meest ervaren liefhebbers uit het Ruhrgebied – het bolwerk van de Duitse duivensport – mij bezocht. Het was voor mij alsof de paus me persoonlijk kwam bezoeken. Hij wilde mijn duiven zien. Trots stopte ik hem mijn beste duif in de hand. Met vakmanschap bekeek hij het dier, toen draaide hij het in zijn hand zodat hij de zijkant van de buik kon zien. Hij blies de veren van het borstbeen en zei: “Aan deze duif zul je dit seizoen weinig plezier beleven, hij heeft nog steeds zijn oude ondergoed aan!” Hij verklaarde zich nader: “Hier, je ziet toch ook de vele oude dons?” Toen ik knikte vervolgde hij: “Dat zijn de oude veertjes van het voorgaande jaar. Die hadden er al lang uit moeten zijn!” Nu mijn vraag: is grijze dons daadwerkelijk van het voorgaande jaar en geeft het verloop van de donsrui een indicatie van de gezondheidstoestand van een duif?

    In het algemeen wil ik over het thema zeggen dat de donsrui mij niet interesseert. Op mijn eigen hok let ik er helemaal niet op. Zet duiven in de warmte, breng ze naar de tentoonstelling of zet ze een paar dagen op rantsoen en ze beginnen direct te donzen. Is de duif dan door de warmte of het vasten wat gezonder geworden? Nee, dat is onzin. De donsrui volgt een zekere regelmaat zoals de rui van het resterende verenkleed. Als je bij een duif plotseling veel donsveren ontdekt, dan betekent dat niet dat deze duif in superconditie is, maar eerder dat deze een kleine crisis heeft doorstaan. Bij gezonde duiven verloopt de donsrui gelijkmatig en onopvallend.

    De kleur van de donsveren wordt bepaald door hun pigmentatie en heeft niets te maken met leeftijd. Wat deze ervaren liefhebber je vertelde was niets anders dan onzin. Echter, het lijkt dat duiven in vorm minder donsveren op de borst hebben. Men hoeft slechts eenmaal met je hand over het borstbeen te strijken en direct licht de buik links en rechts van het borstbeen vrij. Dat komt niet doordat er minder donsveren zijn, maar omdat de spieren van duiven in conditie vol met energie zijn en daardoor ook opgeblazen werken. Bovendien is het gevederte vettig waardoor je het makkelijker opzij schuiven kan.

     

  • ZLU vluchten voortaan zonder gummiringen

     

    Ingaande het seizoen 2017 is de invoering van het WCS voor de ZLU deelnemers aan de int. vluchten een feit. Met heel veel dank aan Frans Huynen en Piet Franssen die er , en ik weet het zeker, honderden uren ingestoken hebben om alle mogelijke problemen van ICT aard op te sporen en te cancelen, zodat het programma een veilig concours mogelijk maakt. Heren hartelijk dank.

    De door de KBDB aangepaste tekst:

    NATIONAAL SPORTREGLEMENT Art. 98 § 1 & 2 – wijziging in vet:

    Alle elektronisch ingekorfde duiven die deelnemen aan een internationale of een nationale wedvlucht zullen verplicht één gummiring dragen met uitzondering van de Nederlandse duiven op internationale wedvluchten alwaar de gummi’s worden afgeschaft voor die duiven waarvoor het WCS-controlesysteem wordt toegepast. De duiven die deelnemen aan deze vluchten en mechanisch ingekorfd worden zullen twee gummi’s dragen. De twee gummiringen mogen niet aan dezelfde poot worden aangebracht.

     

  • Jaarlingenkeuring bij PV Flevoland

    clermonts wim

    Natuurlijk organiseert PV Flevoland Urk ook dit jaar een jaarlingenkeuring en wel op vrijdagavond 10 februari 2017. Wij zijn blij en vereerd dat de keuring deze keer wordt gedaan door Wim Clermonts uit Groningen. Wim Clermonts hoort al 50 jaar bij de kampioenen van afdeling Noord-Nederland en heeft al heel veel grote concoursen gewonnen.

    Iedere liefhebber die woont in de provincie Flevoland mag maximaal 3 jaarlingen inzetten voor de keuring. De kosten voor de keuring zijn 5 euro per duif. Van alle ingezette duiven worden door Wim Clermonts de 7 of 8 duiven geselecteerd die in zijn ogen kunnen uitgroeien tot de beste prestatieduiven van het geheel. De eigenaars van deze duiven ontvangen een mooi vleespakket. De jaarlingen kunnen ingezet worden vanaf 19.00 uur, de keuring start om 20.00 uur.

    Na de keuring is er gelegenheid om vragen te stellen aan Wim Clermonts over zijn duivensysteem.

    Tevens kunnen de jaarlingen ook worden ingezet voor de jaarlingencompetitie gedurende het oude duivenseizoen 2017. De kosten hiervoor zijn ook 5 euro per duif. De gezette jaarlingen krijgen punten aan de hand van de ACG of samenspel uitslagen. De eerste prijs in het ACG of samenspel geeft 100 punten, de tweede 99 punten enz aflopend naar de honderdste prijs 1 punt. Een eerste prijs van de afdeling geeft 25 punten extra, een tweede prijs 20 punten, een derde prijs 16 punten, een vierde prijs 12 punten, een vijfde prijs 8 punten, een zesde prijs 5 punten, een zevende prijs 4 punten, een achtste prijs 3 punten, een negende prijs 2 punten en de tiende prijs van de afdeling geeft 1 extra punt. De jaarlingen met de hoogste punten over de oude duivenvluchten winnen mooie vleespakketten. De kampioenen van afgelopen seizoen 2016 worden nu ook gehuldigd en dat zijn 1 Klaas Hoekstra, 2 Comb. Ras-Post, 3 Klaas Hoekstra, 4 De Vries-Hakvoort en 5 Klaas de Vries.

    Als u wilt deelnemen aan de jaarlingenkeuring geeft u dan op voor 8 februari 2017 bij Pieter Woord, pieterwoord@gmail.com of telefoon 06-83254487. Wacht niet te lang, de belangstelling is bijna altijd erg groot.

  • Open tentoonstelling bij PV Flevoland

     

    image 4130669

    De postduivenvereniging Flevoland organiseert tussen kerst en oud/nieuwjaarsdag haar open TT . Iedereen is van harte welkom om duiven in te zetten op de TT en/of een bezoekje te brengen aan ons clubgebouw aan de Vormtweg 7N te Urk (Naast de parkeerplaats van SV Urk

    Deelnameformulieren

     

     

     

     

  • Door de ogen van een duivenmelker (5)

     

     deruiter81 Door Jan de Ruijter

     

    Wat je als duivenliefhebber kunt doen om massale verliezen te voorkomen. Als u dit leest zult u denken, dat weet ik allemaal al lang, maar waar het om gaat is dat u planmatig te werk gaat en de diverse handelingen op het JUISTE MOMENT uitvoert. Het begint al met de keuze van de kweekduiven. Bij voorkeur hebben die zelf al bewezen dat ze over de gewenste eigenschappen beschikken. Als die niet in voldoende mate aanwezig zijn, kun je nog kweken uit duiven waarvan ouders en grootouders van de gewenste kwaliteit zijn. Drie à vier weken voor de kweek de duiven en mest laten controleren door een goede duivendierenarts.

    Start met gezonde duiven.

    Tijdens het broeden een geelkuur geven als de duivenarts dat aanbeveelt. Geef de duiven GEEN z.g. zware mengeling met veel peulvruchten vanaf de koppeling tot de jongen graan gevoerd krijgen. Vanaf dat moment kan men desgewenst het aandeel peulvruchten wat verhogen. Geef dagelijks een portie verse grit en mineralen voor één dag. Houd de hokken vrij van muizen en mussen, laat na de laatste voerbeurt van de dag geen voer in de bakken achter. Als de duiven een geschikt onderkomen hebben en aan bovenstaande is voldaan zal de kweek lukken met weinig of geen uitval.

    Het spenen.

    Zet de jonge duiven op een fris maar TOCHTVRIJ hok. Laat de jongen de eerste twee weken de omgeving verkennen, liefst op een ruime klep waarover een hor is geplaatst. In die twee weken de jongen hand tam maken en leren door de drangers te gaan. Geef tijdens het voeren een signaal wat ze koppelen aan het eten of met uw stem, of – als anderen later uw jonge duiven nadat ze uitgevlogen zijn moeten binnenloodsen – met b.v. een scheidsrechtersfluitje. Enkele korte stootjes met de fluit zijn voldoende, de hele buurt hoeft er niet van mee te genieten. Als de jonge duiven 4 weken oud zijn, laten enten tegen paramixo en dan ook van de gelegenheid gebruik maken om enkele duiven ter gezondheidscontrole aan te bieden en mest te laten controleren. Laat uw duiven nooit hongeren maar houd uw jonge duiven graag, en geef ze niet te veel peulvruchten. Voer de eerste voerbeurt plus/mines 40% de laatste voerbeurt 60%. Als de duiven het goed doen wissel dan niet van mengeling.

    Wil u wat extra doen, geef dan 2 X per week frisse groente of voor extra vitaminen 2 X per week wat gekiemde zaden, ze zijn er gek op. Zorg wel dat tijdens en na het kiemen het zaad enkele malen per dag goed gespoeld wordt met schoon water. De jongen zullen dan goed trainen en gehoorzamen, door ze NIET te overvoeren krijgen de jonge duiven minder snel gezondheidsklachten. Elk hok heeft een maximum ten aanzien van het aantal duiven dat zich nog happy kan voelen en een eigen territorium kan vinden. Dat maximum moet je als liefhebber zelf uitvinden, beter 2 duiven minder op een hok dan1 te veel. Het te veel aan duiven gaat toch aan huis verloren, per hok 1 ronde jongen plaatsen.

    Ga rustig en respectvol om met je duiven.

    Haal niet links en rechts jonge duiven bij, liever haal je eieren die op eigen hok worden uitgebroed. Als de jonge duiven 8 weken oud zijn enten tegen pokken/difterie. Als de jonge duiven 10 weken zijn de duiven 2 dagen en nachten in een reismand (liefst een originele reismand) plaatsen. De mand slechts voor de helft vullen en door de tralies laten eten en drinken en dat drie keer per dag herhalen. Ze leren het heel snel als ze de ruimte hebben!! Ook het uit de mand vliegen kan dan aan huis worden aangeleerd,zo vaak herhalen tot dat ze er vlot uitvliegen als de schuif open gaat. Zodra de jongen 13 weken oud, en regelmatig wegtrekken, kan het opleren aanvangen. Let de eerste weken op dat het weer geschikt is, geen harde wind, wel zon en kwart tot half bewolkt.

    Geen jonge duiven opleren bij te harde wind en super scherpe blauwe lucht.

    Laat de duiven voor de eerste leervluchten eerst aan huis vliegen alvorens de duiven in de manden te doen om ze naar de losplaats te brengen. Als de duiven van huis veelvuldig een half uur of langer wegtrekken kan men b.v. op 8 kilometer starten. 2 maal naar dezelfde losplaats en vervolgens de afstand verdubbelen en steeds 2 maal naar dezelfde losplaats. Zo doorgaan tot plusminus 60 kilometer. Als de duiven enige ervaring met de leervluchten hebben opgedaan kan men de duiven in kleinere groepjes lossen als u daar tijd voor hebt. Trekken de jongen niet of nauwelijks begin dan voorzichtig op kortere afstanden 1-2-4 k.m.

    Verduisteren/bijlichten

    Wilt u de vroege jonge duiven tot ver in september aan vluchten laten deelnemen, dan is het noodzakelijk om de uren licht en donker aan te passen. Tot eind mei de uren licht inkorten, na de langste dag de uren licht in stand houden tot de laatste vlucht. Zorg er voor dat de overgangen geleidelijk verlopen 10 tot 15 minuten per etmaal. Laat de duiven voor de wedvluchten nogmaals controleren bij een goede duivendokter. Als ze gezond zijn, kunnen ze aan het echte werk beginnen. Wees terughoudend met inkorven, vooral op korte afstanden bij windkracht 5 of meer. Ook bij geheel onbewolkt weer met “oost” in de wind. Als ze meer ervaren zijn kan dat wel, maar niet te vroeg lossen als ze in de richting van de laagstaande zon moeten vliegen.

     

  • Door de ogen van een duivenmelker (4)

     

    Steven van Breemen Door Steven van Breemen

     

    Zodra jonge duiven hun trainingsvluchten tot en met 64 km hebben afgewerkt, is het tijd geworden ze te leren om spaarzaam met hun navigatiesysteem om te gaan en om ze tegelijkertijd te leren om de energievoorraad weer aan te vullen. Dat gaat op de volgende manier:

    Nadat jonge duiven hun dagelijkse training hebben afgewerkt, worden ze naar een plek gebracht tussen de 5 en de 10 km van hun hok verwijderd. De richting kan elke richting zijn: noordelijk, oostelijk, zuidelijk of westelijk van het hok vandaan. Ze moeten echter telkens van een andere plek worden opgelaten. Dit kan het beste dagelijks gebeuren beginnend  2 tot 3 weken voordat de jonge duiven vluchten beginnen tot op de dag voorafgaand aan de eerste wedvlucht. Na de derde of vierde les zullen de jonge duiven na het loslaten direct hun navigatiesysteem in werking stellen en de richting in slaan waar het hok gelegen is. Dit kan zonder nadelige gevolgen dagelijks tijdens het jonge duiven seizoen worden volgehouden tot en met de laatste vlucht. Dit soort trainingsvluchtjes zal hen leren hun orientatiesysteem goed te gebruiken en tegelijkertijd voldoende energievoorraad aan te leggen. Een ding is belangrijk bij dit soort trainingsvluchtjes: de wind moet een staartwind zijn. Dus bij een zuiden wind wordt er vanuit het zuiden getraind. En het is erg belangrijk om de jonge duiven niet steeds vanaf dezelfde plek te laten starten. De duiven moeten namelijk leren c.q. aangemoedigd worden om steeds weer opnieuw hun navigatiesysteen in werking te stellen zodra zij de mand verlaten. Het is ook heel belangrijk dat jonge duiven tijdens die trainingsvluchtjes hun fysieke energievoorraad niet aanspreken. Dat moet bewaard blijven voor de werkelijke wedstrijd tijdens het weekend. Het is dus zaak zoveel mogelijk verschillende plekjes in een cirkel van 10 km rond het hok te vinden, vanwaar de jonge duiven kunnen worden opgelaten voor hun trainingsvluchtjes. Wat tenslotte belangrijk is, is dat deze vluchtjes gehouden moeten worden tussen tien uur ´s-ochtends en twee uur ´s-middags. Hoe dichter bij het middaguur hoe beter. Dan zijn namelijk de mogelijkheden tot navigeren het sterkst.

    Zodra de liefhebber zich gaat bedienen van het systeem van korte trainingsvluchtjes, zal hij na ongeveer 14 dagen van steeds weer opnieuw opladen van het energiesysteem, bij zijn duiven opmerken dat de ogen ineens veel helderder in de koppen staan. Het lijkt erop of de ogen zelfs licht geven. De ogen zijn helder van kleur, zijn alert d.w.z. merken alles op en de duiven zijn ook veel levendiger.

    Dit systeem kan ook voor oude duiven worden gebruikt. Als oude duiven vele weken aan een stuk worden ingekorfd, dan blijven soms zonder enig aanwijsbare reden zo maar de besten weg. Dit zal elke liefhebber wel eens zijn overkomen. Men is in het bezit van een echte crack. De duif is fysiek perfect in orde. Goed getraind. Goed gemotiveerd. En toch heeft de liefhebber het gevoel dat er iets aan de duif mankeert, maar hij kan het probleem niet goed omschrijven. Toch kan hij uiteindelijk de verleiding niet weerstaan om de duif in te korven en raakt hem vervolgens kwijt. In dit specifieke geval had de liefhebber niet opgemerkt dat bij de duif in kwestie de twinkeling uit de ogen verdwenen was en dat de ogen een lusteloze indruk maakten. De duif uit dit voorbeeld had zijn gehele energievoorraad om zich te kunnen navigeren verbruikt en werd dus met een lege benzinetank ingekorfd. In zo´n geval, als de duif geluk heeft, en een goed onderkomen vindt, kan hij na een dag of tien weer op het hok terugkeren. Gedurende deze pauze moet de duif wel in staat zijn geweest om zijn energievoorraad weer op peil te brengen. Het is geen enkel probleem om oude of jonge duiven in een keer van deze korte trainingsvluchtjes zo op grotere vluchten in te zetten.

    Als een duif goed is getraind in het gebruik van zijn navigatiesysteem en voor een wedvlucht wordt gelost, dan stelt hij in feite eigenlijk al ruim voordat de lossing plaatsvindt al zijn orientatiesysteem in werking. Terwijl de andere duiven na de lossing nog minuten doende zijn om de omgeving in zich op te nemen. De duiven die zich snel en juist weten te orienteren, dat zijn in de meeste gevallen ook de winnaars van een wedvlucht. Postduiven waarvan het energiesysteem geheel is gevuld kunnen zich orienteren ook al zijn de omstandigheden daartoe niet optimaal. Wanneer de omstandigheden wel optimaal zijn, orienteren duiven met een geheel gevuld orientatiesysteem zich moeiteloos.

    Het komt voor dat duiven die het eerst van een wedvlucht arriveren hun energievoorraad totaal hebben verbruikt in tegenstelling tot duiven die twee uur later arriveren. Het is ook mogelijk dat de laatkomer op het moment van de lossing over onvoldoende energie beschikte, doch fysiek in perfecte conditie verkeerde. Het is aan te raden iedere duif die er meer dan zeven uur over heeft gedaan om van een wedvlucht thuis te komen, de week erna rust te gunnen. Iedere liefhebber die nu over een ingehouden lachen beschikt over hetgeen ik hierboven geschreven heb, daag ik hierbij uit dit systeem eens op zijn slechtst presterende duiven uit te proberen. Deze zullen in no time tot de besten behoren.

     

  • Door de ogen van een duivenmelker (3)

     

     Musch20Frans Door Frans Musch

     Wie de natuurwet,  het recht van de sterksten, tracht te omzeilen of te wijzigen, loopt een groot gevaar dat de levenskracht van zijn stam achteruit gaat. Elk levend organisme moet zich voortdurend verdedigen en trachten aan te passen aan zijn omgeving, dit door beroep te doen op verborgen krachten van verdediging en aanpassing. Elk levend wezen hoe groot en hoe klein ook, bezit deze eigenschap, wie dit niet meer heeft gaat dood.

    Medicijnen Het veelvuldig gebruik van medicijnen, waar al te veel liefhebbers onoordeelkundig mee omspringen is de rechtste weg naar de ondergang en afzwakking van zijn stam. Duiven die herhaaldelijk beroep moeten doen op deze natuurlijke verdedigingsmiddelen of afweersystemen, zullen hierdoor zichzelf versterken en zelfs voor bepaalde ziektes immuun worden. Om deze natuurlijke verdedigingsmiddelen of afweersystemen actief te houden moeten wij zeer goed tot doel stellen, nooit onze duiven voor 100% vrij te willen maken van alle ziektekiemen, hun natuurlijke weerstand zou anders al te zeer aangetast kunnen worden.

    De natuurlijke weerstand De overgrote meerderheid van de liefhebbers geeft al te vlug farmaceutische producten aan zijn duiven, dit onder invloed natuurlijk van wie ze verkoopt, maar hierdoor ondermijnd hij de natuurlijke weerstand. Het al te vlug omspringen met medicijnen is er ook de oorzaak van, dat het organisme zelfs de kans niet meer krijgt om zich kunnen aan te passen, dit doet het op een natuurlijke basis door het aanmaken van afweerstoffen tegen de indringers. Bekijk eens de laatste jaren een uitslag van een vlucht met de oude duiven en tel alle duiven samen die ouder zijn dan drie jaar, wij deden de proef en kwamen tot de bevinding van ongeveer 5 %, zeker op snelheid en halve fond is dit cijfer niet hoger. Fond is een heel ander gebeuren, daar hier pas de meeste duiven pas tot hun recht komen vanaf twee jaar en meer, duiven die bestemd zijn om later fond te vliegen worden ook gespaard als jong en jaarling. Meer en meer worden onze duiven al te vlug behandeld voor alles en nog wat, destijds bestond er nog een soort methode van uitzieken, bestaat natuurlijk al lang niet meer, alles gaat sneller maar komt ook veel sneller aan zijn einde. U weet het, elke gezonde duif is drager van meerdere ziektekiemen, doch deze schaden haar niet, ten minste deze storen haar niet zolang wij haar evenwicht niet komen verstoren, zowel mens als dier levert een voortdurende strijd tegen indringers en elk gezond organisme moet hiertegen bestand zijn.

    Antistoffen Laat het organisme van uw duiven minstens de kans om antistoffen op te bouwen, zeker tijdens de kalme periode, dus buiten de wedstrijdperiode, laat uw duiven dan ten minste een natuurlijke weerstand opbouwen, zo kan ze een bepaalde vorm van immuniteit bereiken. Als voorbeeld halen wij altijd aan, vroeger was men niet verplicht om in te enten tegen pokken en geel, veel jonge duiven kregen het op het einde van de wedstrijdperiode, maar wie het op zijn hok kreeg van de jonge duiven was zeker dat het nadien niet meer terugkeerde. Meerdere gevallen zijn nu bekend van hokken die geënt hebben tegen deze kwaal, maar wat blijkt nu, als jaarling steekt de ziekte opeens de kop op, de vraag die iedereen zich stelt is nu, is er dan toch een verschil tussen de ziekte effectief doormaken of inenten. Moesten onze duiven totaal vrij zijn van alle ziektekiemen, wij leggen er speciaal de nadruk op, totaal vrij, dan zouden ze na enkele contacten in de reismand met besmette vogels en die zijn er altijd, zeer vlug ziek worden, daar ze geen antistoffen hebben om de indringers te bestrijden. Duiven die over geen weerstand meer beschikken door overdreven kuren en die nadien met een zware aanval te maken krijgen, komen zelfs de ziekte niet meer te boven.

    Natuurlijke weerstand De natuurlijke weerstand van onze duiven is van primordiaal belang, daarom, indien U bij het doen en laten van uw duiven geen abnormale ziekteverschijnselen ziet opduiken, laat ze met rust, wist U dat het geven van al die traditionele kuren voor meer dan 70% nutteloos is. Volg alleen de raad van de man die de wetenschap hiervoor bezit, of indien U dit te duur vindt schaf U dan zelf een goedkope microscoop aan waarmede U de meest voorkomende duivenziekten thuis kunt onderzoeken. Wij willen alleen maar, en nogmaals herhalen dat het veelvuldig kuren in de meeste gevallen meer kwaad dan goed kan doen, wij kennen zeer sterke spelers die nooit, maar dan ook nooit kuren, maar opgepast zoiets bereikt men niet op één jaar, en ook deze liefhebbers hebben dodelijke slachtoffers, maar daarom wijzigen ze hun systeem niet, omdat ze gewoon de natuurlijke weerstand van hun ras niet willen afzwakken. Kijk trouwens rondom U in de natuur, de overgrote meerderheid van de vogels zijn gezond en dit niettegenstaande ze drager zijn van talrijke ziektekiemen. Gelukkig kwam hier het menselijk vernuft nog niet tussen beide, en de zaken lopen al eeuwen gesmeerd, de sterksten overleven hun problemen en de zwakken gaan dood. Wilde vogels, watervogels en andere zouden drager zijn van het veelbesproken virus dat de zo gevreesde kippengriep veroorzaakt, of mogen wij de batterijkippen nog kippen noemen, wel bij de minste aanval gaat gans de populatie hier aan dood, gelukkig door de eeuwen heen hebben onze duiven hier een weerstand voor opgebouwd.

    Behalve de mens Alle levende wezens, behalve de mensen, bezitten een ingeboren wetenschap van de wereld, wij noemen het liever een instinct, dit laat hen toe zelf wegwijs te worden in het doolhof, wat deze wereld uiteindelijk is. Duiver en duivin gaan bij het bouwen van hun nest liefst het hoogste punt opzoeken, wanneer er eitjes komen gaan ze deze beurtelings zorgvuldig bebroeden, bij het uitpikken van de jongen beschikken ze over duivenmelk met zijn oneindige rijkdom aan vitaminnen, mineralen en antistoffen. Deze duiven zijn uiteindelijk niet vrij, maar volgen gewoon het automatisme van hun instinct, iets wat door de eeuwen heen opgebouwd werd en wij als mens door de eeuwen heen afgebouwd hebben. Het voortbestaan is door de eeuwen heen steeds weggelegd voor de sterksten, men overwon iets en het lichaam verkreeg hierdoor een bepaalde aanpassing of weerstand, al te snel naar allerlei hulpmiddelen grijpen is onze weerstand verlagen, kijk maar wat er met de antibiotica aan het gebeuren is bij de mensen, het veelvuldig gebruik heeft al zijn tol geëist.

    Besluit Indien U alle hulp- en geneesmiddelen moest geven die elk fabrikant U aanprijst, wel dan zijn er geen dagen genoeg in de week om met iets naar de eet- of drinkpot te lopen. Wij willen U alleen maar zeggen, denkt eens goed na over het nut van wat U wil geven, en doe het liefst van al niet in de drinkpot, want de meeste producten zijn hier na zeer korte tijd waardeloos, maar misschien nog een pluspunt. Tracht de leefwereld van uw duiven te begrijpen  en speel hier op in, op een verstandige wijze, als ze dan over een normale gezondheid beschikken moet het wel lukken, men zoekt al te veel het succes waar het er niet is.

     

     

  • Door de ogen van een duivenmelker (2)

     

     20150130 87187544854cb54cbf0a68 Door Ad Schaerlaeckens

    Na moeilijke vluchten

    Aan ‘moeilijke’ vluchten dit jaar was er geen gebrek. In Nederland zijn er streken waar de eerste zes vluchten met jongen zonder uitzondering erg moeizaam verliepen. Duiven die vele uren, een dag of soms dagen te laat komen, vaak helemaal ontredderd? Bij zulke rijst soms de vraag wanneer ze terug ingezet kunnen worden. Ik heb het niet over duiven die ‘kapot’ van onregelmatige vluchten thuiskwamen, na slechts enkele uren vliegen. Van moeilijk oriënteren, al is het maar enkele uurtjes, lijken ze soms meer te weten dan van 8 uur vliegen bij goed weer, waarbij ze soms verbazend fit arriveren. ‘Er zat iets in de lucht’ zeggen mensen dan. Maar zulke duiven herstellen snel. Omdat het in het koppie zat. Dat is wat anders dan duiven die er lichamelijk helemaal door zaten, die geknakt zijn.

     Wanneer terug mee

    Omdat de omstandigheden zo kunnen verschillen en de ene duif de andere niet is valt er geen termijn op te plakken, zoals 10 dagen of zo. Er zijn andere zaken waar je naar moet kijken. Het voornaamste is dat ze volledig terug op gewicht zijn. Verder moeten ze, als je de duiven laat trainen, niet later dan de andere het hok uit gaan of eerder landen dan de hokgenoten. Als het vlees terug mooi roze is en al het blauwe is verdwenen kan je helemaal gerust zijn.

     Rijden

    We hadden het over die vreemde vluchten, soms van korte afstand, waarbij duiven om een of andere reden moeilijk oriënteren. Zelfs bij ogenschijnlijk mooi weer.  Wat sommigen doen, met name Verkerk, is de duiven tussen in een lapvluchtje geven. Om het zelfvertrouwen op te krikken want dat heeft mogelijk een flinke knak gehad als duiven veel te lang onderweg waren van niet al te verre afstand.

    Wat mogelijk ook zin heeft is rijden bij veranderend weer: Na enkele vluchten achtereen stevige tegenwind met de duiven op stap gaan als voor de komende vlucht ‘wind mee’ wordt voorspeld. Om ze er van te ‘laten proeven’. En omgekeerd natuurlijk.

     Bij thuiskomst

    Hoe duiven te voeren die vermoeid thuis komen? Ik vertrouw op het instinct van de duif en geef volle bak. Die duiven zullen zich echt niet te pletter eten en zich nog minder bezondigen aan erwten. Tegenwoordig doen sommigen ‘iets tegen te koppen’ in het water elke keer als de duiven van een vlucht terugkeren. ‘Thuiskomst’ of zo iets. Kan amper goed zijn na een barslechte vlucht. Het lichaam is al vermoeid en het dan nog eens extra belasten met antibiotica, want daar hebben we het over?

    Daar kunnen duiven onmogelijk baat bij hebben. Zeker bij warm weer als ze buitensporig veel drinken is het spelen met vuur. Vitamines dienen ook tot niets, wat je wel kan doen is elektrolyten geven. Veel goede spelers doen dat zelfs standaard, na elke vlucht.

     Verkeerd

    Wat sommigen doen na een rotvlucht waarbij duiven veel te lang vlogen en ontredderd thuis kwamen is die enkele dagen niet vrij laten. ‘Om ze rust te geven.’ Als je je duiven helemaal uit de plooi wilt halen moet je dat doen. Ze opgesloten houden en de spieren nog meer laten verklampen. Met een dag binnen houden is niets mis, maar dat mag geen drie dagen zijn. Hoewel je duiven niet met mensen kan vergelijken is het typerend wat wielrenners doen op een rustdag na enkele dagen intensief koersen in de Tour de France. Die kruipen terug op de fiets!  

     Verloren

    Of nog iets aan te vangen is met duiven die enkele dagen te laat, ontredderd en graatmager thuis kwamen? Dat verschilt weer van duif tot duif. Sommigen pakken na enkele weken gewoon de draad weer op, met andere kan je inderdaad niets meer doen. Veelal kan je zien welke duiven dat zijn. Duiven die vrij snel normaal gaan eten en terug op gewicht komen zijn meestal niet verloren. Blijven ze te lang te mager dan kan je ze als wedstrijdduif veelal afschrijven.

     Terug

    Wat je goed kan gebruiken als duiven verloren gingen is wat geluk. Je hebt meer kans die terug te krijgen als de wind de volgende dag draait. Zo ging de Geeloger van de Janssens eens verloren met een stevige westenwind. ‘Als hij dinsdag niet terug komt zien we hem niet meer’, zei Adriaan. Dinsdag belde Louis. De Geeloger was terug.

    Vanwaar die voorspelling van Adriaan? De wind zou op dinsdag naar het oosten draaien. Dus was die vlucht waarbij je duiven verloor er een met stevige zuidenwind dan mag je hopen dat die zo snel mogelijk naar noorden draait. Of omgekeerd natuurlijk.

     

  • Door de ogen van een duivenmelker (1)

     

     MG 7191 4589 door Nico-Jan Koenders

    Specialisten hebben de laatste weken het verschil gemaakt op de vluchten met de oude en de jonge duiven. Vooral met de jonge duiven is er soms sprake van totale overheersing. Er zijn ook bepaalde liefhebbers die in deze periode met de oude duiven ver boven de rest uitsteken. Hoe kan het? Vragen velen zich af. Hebben deze liefhebbers betere duiven of is er iets anders wat zij niet weten?

    Ik denk dat deze specialisten er net even iets meer aan doen dan de rest. Bij de meesten is de echte motivatie om er nog iets van maken weg, terwijl de specialisten er nog een schepje bovenop doen. Je ziet dit ook vaak aan het einde van de Dag-fond. Natuurlijk moet je kwaliteit hebben maar tot op het bot gemotiveerde en getrainde duiven zijn tot veel in staat. Het valt niet mee na een zwaar seizoen je duiven tweemaal per dag te laten trainen en zelfs nog enkele keren per week te lappen.  De specialisten doen dit wel!!

    Ruien  

    De rui valt bij iedereen in. Dit geldt voor degene die zijn duiven niet bijgelicht heeft of op een jong kan spelen. Dit alles heeft een voortraject waarbij je dus goed moet plannen. Dit begint rond de langste dag, waarbij het bijlichten begint. De dagen zijn eind augustus en begin september zoveel korter, dat de duiven normaal zullen gaan ruien, ook als ze verduisterd zijn.   Als je dus in het najaar goed wilt spelen, zal dat veel inspanning kosten. Het weer helpt ook niet echt, dus alles is moeilijker dan in de rest van het seizoen. Maar iedereen zijn spel, dus waardeer dan ook de prestaties van deze liefhebbers. Presteren in deze tijd van het jaar vraagt veel van deze mensen. Nadeel voor hen is natuurlijk dat de duiven later aan de rui kunnen beginnen. Ook het selecteren gebeurt later omdat er nog jongen moeten worden grootgebracht.   Snel selecteren is belangrijk om de duiven die overblijven rust en ruimte te geven om zo snel mogelijk te ruien. Jonge doffers laten wennen aan hun nieuwe hok geeft straks met de kweek een voorsprong bij het koppelen. Schrijf nu nog even op welke jonge duiven met elkaar waren gekoppeld. Dit zal je helpen bij het koppelen in de winter.   Zorg ook in deze tijd voor grit en verse mineralen op je hok. De tijd die nu aanbreekt is misschien wel de belangrijkste periode in het seizoen. Sinds jaar en dag verstrekt men in deze tijd thee en muitzaad aan ruiende duiven. Dit bevordert de rui en zuivert het lichaam. Maar ook de voeding moet juist nu gevarieerd zijn. Maak niet de fout een schrale mengeling te geven die te weinig voedingswaarde geeft. Een veer bestaat voor tachtig procent uit eiwitten. Zorg dat uw duiven dus in deze tijd een eiwit rijke mengeling tot hun beschikking hebben. Denk niet dat alles vanzelf gaat en bezuinig niet op de voeding. Kleine zaden die oliehoudend zijn kan men bijvoeren, maar er zijn ook complete mengelingen waarin dit alles verwerkt zit. Deze mengelingen zijn dan wel iets duurder, maar u hoeft daarnaast dan ook niets anders te geven. Wij kiezen hier voor Mutine-plus van Versele-laga.   Er zijn voorbeelden te over van duiven die juist in de ruitijd een eenzijdige mengeling kregen en daardoor veel oud dons vasthielden. Dit zal de duiven in het vliegseizoen opbreken. Dus maak die fout nu niet.

  • Natourvlucht 27 augustus 2016

     

    Natourvlucht 27 augustus 2016

    Gegevens

    Laatst bijgewerkt op donderdag 25 augustus 2016 21:33

    De afgelopen jaren bent u van onze afdeling en haar organisatie gewend dat zij het doorgaan van een wedvlucht op een geplande wedstrijddag hoog in het vaandel hebben.

    Wij hebben daarvoor standaard protocollen. Over het algemeen ligt de druk bij de LC, want die zijn verantwoordelijk voor een zo goed mogelijke lossing. Het bestuur en VC zijn verantwoordelijk om de beste voorwaarden voor de LC te creëren om haar taak zo goed mogelijk uit te voeren. Het vervoer is over het algemeen geen probleem om dat wij kunnen bogen over een hoogwaardige kwaliteit vervoer en een enorme inzet van vervoerder en convoyeurs om alles in goede banen te leiden. Er is echter 1 uitzondering dat is temperatuur. Temperatuur kan er voor zorgen dat het verblijf in de container van onze duiven op een bepaald moment niet meer aan te raden is. We hebben goede mechanische ventilatie, maar dat is geen airco of koelsysteem. Het is een systeem dat o.a. de temperatuur in bedwang houdt, maar niet omlaag helpt t.o.v. de buiten temperatuur. Er zijn rapporten van het WOWD dat de temperatuur in het algemeen duivenvervoer in NL 5 graden hoger kan zijn dan de buitentemperatuur. 

    Dit is dan ook de reden dat we op warme losdagen het van groot belang vinden dat er een gerede kans is dat de duiven tijdig gelost kunnen worden. Daarnaast vinden wij dat de het grootste deel van de duiven binnen de temperaturen van het risicotabel, uit het wis/was rapport, thuis moeten kunnen zijn. Om dit goed te bepalen, heeft het geen zin om uit te gaan van de weerkaarten van begin van de week, maar moeten we de informatie hebben zo dicht mogelijk tegen de wedstrijddag. Om organisatorische redenen proberen wij dit op donderdagavond af te ronden, maar als het niet anders kan, dan proberen we vrijdagmorgen vroeg mee te nemen.

    De informatie tot vandaag gaven aan dat we met een warme wedstrijddag te maken krijgen a.s. zaterdag, dus werd dit protocol gevolgd. De laatste weerkaarten geven echter aan dat wij voor de wedvlucht Gennep niet te maken hebben met een extreem warme dag, zeker niet dusdanig dat het vervoer in temperatuur problemen kunnen komen of dat de duiven te maken krijgen met de genoemde risicotabel. Verwacht wordt dat in Gennep rond 14.00 uur de hoogste temperatuurwaarde van 28 graden wordt bereikt. In onze afdeling zal de temperatuur niet hoger zijn dan 25 graden.

    Wij zien dan ook geen enkel probleem om de eerste natourvlucht Gennep volgens planning te organiseren.

    Daarnaast krijgen wij het bericht dat niet elke vereniging op de hoogte is hoeveel duiven er op de natour in de mand gaan.

    Voor zowel de jonge duivenvluchten als de natourvluchten is afgesproken dat er 25 duiven in de mand gaan. Kijk hiervoor o.a. naar de ALV stukken van 6 februari jl., welke nog steeds op de site te vinden zijn.

    Namens het bestuur, Simon Zeeman

     

  • Vluchten van aanstaande weekend

     

    Vluchten dit weekeinde

    Gegevens

    Laatst bijgewerkt op woensdag 24 augustus 2016 19:01

    Wij hebben bericht ontvangen van het NPO dat de Nationale Derby vanuit Morlincourt voor dit weekeinde vanwege de weersomstandigheden wordt afgelast. In hetzelfde bericht wordt aangegeven dat de Nationale Derby wordt vervlogen in het weekeinde van 3 september.

    Voor de vlucht Gennep is de afdeling zelf verantwoordelijk. Zoals u van ons de afgelopen jaren gewend bent zullen wij via een standaard protocol bekijken of deze vlucht plaats kan vinden en onder welke voorwaarden deze dan moet plaats vinden. Wij zullen hierbij ten aller tijden binnen het risicotabel uit het wis/was rapport blijven. 

    Namens het bestuur, Simon Zeeman

     

  • Nieuws over Nationaal Morlincourt

     

    Hallo sportvrienden,

    Zie onderstaand persbericht van de NPO. Dit betekent dat in verband met de verwachte hoge temperaturen uiterlijk donderdagmiddag om 12.00 uur een beslissing bekend gemaakt wordt of dat we Morlincourt spelen met op donderdagavond inmanden of dat we Quievrain spelen met op vrijdagavond inmanden. Mocht het vrijdagavond inmanden worden betekent dat inmanden voor twee vluchten, waarvan de duiven voor Quievrain op een mandenlijst dienen te worden geschreven. Doe je dan aan beide vluchten mee, zorg dan dat je jouw duiven in aparte manden heeft zitten voor beide vluchten. Luister goed naar de aanwijzingen van de inkorvers en blijf niet onnodig in het inkorflokaal zitten, zodat onze inkorvers rustig en geconcentreerd kunnen werken.

    Maak je niet druk om beslissingen waar je geen invloed op hebt en houd je hoofd koel tijdens de komende zeer warme dagen.

    Met vriendelijke groeten,

    Pieter Woord

    ————————————————————————-

    Persbericht: Nationale Jonge Duivenvlucht en het weer

    Zowel in Frankrijk als in Nederland verwachten we een weekend waarbij de temperaturen boven de 30 graden uitstijgen en dat terwijl de Nationale Jonge Duivenvlucht op de planning staat. Het bestuur van de Nederlandse Postduivenhouders Organisatie is daarom al in overleg over mogelijk te nemen maatregelen.

    Protocollen:

    Door de organisatie zijn de afgelopen jaren al afspraken gemaakt en protocollen vastgesteld over hoe om te gaan met de vluchten onder bepaalde weersomstandigheden. Aan de hand van wetenschappelijk onderzoek is onder meer een  risicotabel opgesteld. Bij het nemen van maatregelen, worden deze afspraken gehanteerd.

    Of er voor komend weekend daadwerkelijk een aanpassing voor de vlucht met jonge duiven moet komen, wordt uiterlijk donderdag voor 12.00 uur besloten. De duiven zouden, normaal gesproken, op  donderdagavond in de manden gaan om vervoerd te worden naar Frankrijk.

     

  • Nieuwe bekleding voor de stoelen van PV Flevoland.

    IMG 20160805 WA0000

    Langs deze weg willen wij graag Cees Hendriks (sponsor) en Itty van Urk (stoffering), hartelijk danken voor hun inspanningen en genomen moeite. Dankzij hun zijn de stoelen in ons clublokaal opnieuw bekleed, en kunnen ze er weer jaren tegenaan.

    Namens alle leden van PV Flevoland hartelijk bedankt.

     

  • Donderdag 4 augustus inkorven voor Blois

     Blois 8

    Donderdag a.s. kunt u bij PV Flevoland inkorven voor de zesde dagfondvlucht vanuit Blois (afstand Urk 640 km). Deze vlucht wordt georganiseerd in NU verband en telt daar ook voor de kampioenschappen. Dit geldt ook voor de FFC en het NK. Dus reden genoeg om mee te doen met deze mooie vlucht. 

    De inkorftijd is van 19.30 tot 20.30 uur. De duiven worden om 20.45 uur opgehaald met klein vervoer.

    De vrachtprijs is 1,40 euro en moet worden afgerekend in het NIC. De afdelingspenningmeester rekent af met de NIC’s. De verenigingskosten zijn 0,10 euro, dus totaal dient 1,50 euro per duif afgerekend te worden. Zaterdag alle duiven melden op de website van PV Flevoland en de meldsite van Balk. 

     

  • Eindstand EK Poel 2016

    EK 2016

    Eindstand EK-Poel 2016

    De finale is op zondag 10 juli gespeeld. Daarna zijn alle punten nog eens nagerekend en een paar schoonheidsfoutjes aangepast.

    Hieronder vindt u de definitieve eindstand van de EK-poel. Reclame is niet mogelijk, moet u de volgende keer maar de juiste eindstanden invullen. Alle winnaars van harte gefeliciteerd.

    Geldprijs
    Pl. Naam Plaats Punten
    1 D.Romkes Urk 565 70,00
    2 J.Hoekstra Urk 550 35,00
    3 F.Snoek Urk 530 20,00
    4 S.Zeeman Swifterbant 515 10,00
    5 M.de Boer Urk 500  5,00
    6 K.Zeeman Swifterbant 490
    7 J.van Zuiden Sr Swifterbant 480
    8 M.Pees Blokzijl 475
    9 M.van Zuiden Swifterbant 450
    G.M.Vrolijk Urk 450
    P.Woord Urk 450
    12 C.Lens Urk 445
    13 E.Kramer Urk 440
    T.Wakker Urk 440
    15 J.van Zuiden Jr Swifterbant 435
    16 W.Kramer Urk 430
    W.van Eerde Urk 430
    G.Krottje Swifterbant 430
    19 L.Dellemijn Nieuwleusen 420
    20 E.Hakvoort Urk 410
    J.Krottje Swifterbant 410
    22 J.Zeeman Swifterbant 405
    23 R.Krottje Swifterbant 390    5,00
  • Uitslag trainingsvlucht Deurne
    ------------------------------------------------------------------------------------ Uitslag 11-06-2016 Deurne                                            Trainingsvlucht                                            Lossing 07:45:00                Wind:O2    Aantal duiven 248   Aantal deelnemers 25: --- --- --------------------------------------------------------------------------- Prs  Vlg Naam                  Mee Get  Afstand   Ringnr   Zuiver   Snelheid  Punten ---  --- --------------------- --- --- --------  --------- -------- -------- -------  1   6   Comb.Ras-Post          19  5  134,840   4-4263926 09:42:27 1148,060   100,0   2       O.Martens              20  4  139,564   3-1692506 09:46:45 1146,313    98,8   3  12   G.Wakker               28 23  134,601   5-1871070 09:42:31 1145,435    97,6   4  10   B.Hakvoort             22 21  135,263   4-1519022 09:45:39 1121,122    96,4   5  13   M.Hakvoort & Zn        11  8  134,982   5-4272133 09:45:54 1116,475    95,2   6  19   Comb.Ras-Post          19  4    2/8     5-4272714 09:46:21 1111,163    94,0   7  65   F.Gnodde                8  8  135,356   5-1870718 09:47:40 1103,445    92,8   8  35   Post - Duiven           7  6  135,298   5-1159883 09:47:44 1102,313    91,6            9  15   Comb.De Vries-Hakvoort  9  7  133,276   4-4264143 09:45:59 1101,606    90,4  10  17   B.Hakvoort             22  9    2/7     5-1872714 09:48:17 1097,175    89,2   11  20   J.Nentjes               8  2  135,329   5-1268993 09:48:36 1094,896    88,0           12  14   G.Wakker               28  4    2/11    5-1871007 09:48:04 1093,777    86,7  13  33   M.Hakvoort & zn        11  6    2/7     5-4272151 09:48:37 1091,938    85,5  14  29   G.Wakker               28 12    3       5-1871064 09:48:43 1088,030    84,3  15  45   Comb.De Vries-Hakvoort  9  9    2/7     5-4272479 09:47:35 1087,228    83,1  16  23   Comb.Kempers & Zonen    9  6  135,253   5-4272148 09:49:35 1085,577    81,9  17  27   B.Hakvoort             22 18    3       5-1872701 09:50:15 1079,947    80,7  18  28   A.Romkes                7  1  134,284   5-1190582 09:50:20 1071,411    79,5  19  34   Comb.Ras-Post          19 15    3       3-4241478 09:51:46 1063,684    78,3  20  21   J.Nentjes               8  3    2/5     5-1269103 09:53:18 1054,786    77,1   21  39   J.Nentjes               8  4    3       3-1701461 09:54:02 1048,792    75,9  22  66   Riekelt H.de Vries      3  3  133,276   5-1269480 09:52:21 1046,533    74,7  23  24   Comb.Kempers & Zonen    9  7    2/6     5-1870412 09:54:27 1044,767    73,5  24  46   Comb.Kempers & Zonen    9  4    3       5-5019865 09:55:58 1032,669    72,3  25  26   J.Romkes                8  8  135,047   5-1268716 09:56:53 1023,990    71,1  26       J.Romkes                8  5    2/2     2-1125090 09:56:56 1023,602    69,9           27  32   B.Hakvoort             22 19    4       2-1139307 09:57:09 1023,559    68,7  28  75   A.Romkes                7  2    2/4     2-1126199 09:56:24 1021,945    67,5  29  38   G.Wakker               28  6    4       5-1871082 09:56:48 1021,299    66,3  30  31   Comb.van Veen           7  5  135,102   5-1281695 09:57:34 1019,123    65,1   31  44   Comb.van Veen           7  4    2/5     5-1281703 09:58:02 1015,548    63,9  32  37   B.Hakvoort             22 11    5       5-1872673 09:59:46 1003,686    62,7  33  56   M.Hakvoort & Zn        11 10    3       5-4272093 10:01:39  987,792    61,4  34  36   Comb.Ras-Post          19 11    4       3-4241516 10:03:54  970,768    60,2  35  43   Post - Duiven           7  4    2/6     5-1268387 10:04:39  968,791    59,0  36  48   Comb.Ras-Post          19 10    5       3-4241466 10:06:09  955,294    57,8  37  41   B.Hakvoort             22  5    6       5-1872723 10:06:43  954,463    56,6  38  57   G.Wakker               28  9    5       5-1870944 10:06:12  953,307    55,4  39  40   J.Nentjes               8  5    4       5-1262172 10:07:03  952,686    54,2  40       J.Nentjes               8  6    5       4-1506182 10:07:03  952,686    53,0   41       B.Hakvoort             22  2    7       3-1714569 10:07:18  950,551    51,8  42  54   Comb.Brands de Boer     8  6  135,231   5-1268349 10:07:17  950,436    50,6  43  72   Post - Duiven           7  3    3       5-1268405 10:07:29  949,527    49,4  44  49   Comb.van Veen           7  7    3       5-1281705 10:07:20  949,193    48,2  45  50   Comb.De Vries-Hakvoort  9  2    3       5-4272394 10:05:42  947,235    47,0  46  51   Comb.Kempers & Zonen    9  9    4       4-1914809 10:09:05  938,665    45,8  47  55   Comb.Okkes             17 10  146,078   5-1870875 10:22:52  925,328    44,6  48  53   Comb.Ras-Post          19 18    6       5-4272691 10:10:44  925,249    43,4  49  64   Comb.van Veen           7  1    4       2-1256086 10:11:10  924,300    42,2           50  52   Comb.De Vries-Hakvoort  9  6    4       5-4273016 10:09:16  923,817    41,0   51  69   Comb.Kempers & Zonen    9  8    5       5-1870392 10:11:26  923,602    39,8  52  59   Comb.De Vries-Hakvoort  9  4    5       5-4272465 10:09:23  923,071    38,6           53  61   Comb.Ras-Post          19  1    7       4-4263899 10:11:34  919,989    37,3  54  67   Comb.Brands de Boer     8  4    2/3     5-1271849 10:12:27  917,133    36,1  55  58   Comb.Okkes             17 17    2/5     5-1870907 10:24:48  914,133    34,9  56  62   M.Hakvoort & Zn        11 11    4       5-4272150 10:12:50  913,067    33,7           57  60   G.Wakker               28  1    6       2-1140123 10:12:33  912,279    32,5  58  63   Comb.Okkes             17  4    3       5-1870906 10:26:33  904,230    31,3  59  76   Comb.De Vries-Hakvoort  9  1    6       5-4272397 10:12:25  904,077    30,1  60  78   G.Wakker               28 16    7       5-1870978 10:15:24  894,992    28,9   61       Comb.Ras-Post          19 13    8       5-4272725 10:16:15  891,502    27,7  62  70   M.Hakvoort & zn        11  2    5       5-4272168 10:17:52  883,003    26,5  63  71   Comb.Okkes             17  6    4       5-1870908 10:30:59  880,079    25,3  64       Comb.van Veen           7  2    5       4-4264244 10:19:05  876,810    24,1  65       F.Gnodde                8  1    2/2     5-1870702 10:20:06  872,701    22,9  66       Riekelt H.de Vries      3  1    2/2     5-4273025 10:17:50  872,035    21,7  67       Comb.Brands de Boer     8  3    3       5-1417725 10:20:14  871,148    20,5  68  81   J.Custers               9  8  110,969   5-6228898 09:52:31  870,256    19,3  69       Comb.Kempers & Zonen    9  5    6       5-1870414 10:20:32  869,567    18,1  70  77   M.Hakvoort & Zn        11  9    6       5-4272142 10:20:27  868,329    16,9   71       Comb.Okkes             17  3    5       3-1003303 10:33:39  866,163    15,7  72  73   Post - Duiven           7  5    4       5-1268403 10:21:29  864,581    14,5  73  74   Post - Duiven           7  7    5       5-1268392 10:21:31  864,397    13,3  74       Post - Duiven           7  2    6       5-1268382 10:21:47  862,926    12,0  75  79   A.Romkes                7  3    3       3-1701997 10:20:40  862,635    10,8  76       Comb.De Vries-Hakvoort  9  5    7       5-4272477 10:20:48  855,430     9,6  77       M.Hakvoort & Zn        11  1    7       4-1417951 10:22:57  854,585     8,4  78  80   G.Wakker               28 10    8       5-1872038 10:23:12  850,864     7,2  79       A.Romkes                7  5    4       4-1505347 10:23:04  849,537     6,0           80  82   G.Wakker               28 21    9       4-1002494 10:23:57  846,849     4,8     81       J.Custers               9  9    2/2     5-1871361 09:56:06  846,469     3,6  82  83   G.Wakker               28  2   10       4-1002548 10:24:06  846,050     2,4  83       G.Wakker               28 13   11       5-1870957 10:24:27  844,193     1,2  84       G.Wakker               28 22   12       5-1870988 10:25:00  841,291     0,0  ------------------------------------------------------------------------------------   
     
  • Lossing Limoges 05-06-2016

     img 4677 640x480 640

    Lossing Limoges mede mogelijk gemaakt door de Taartvluchten.

    Zie http://www.friesland96.nl/index.php/2-ongecategoriseerd/576-live-lossing-limoges

  • Ringen Giant taartvluchten 2016 bestellen

     

    giant

    Giant Taartvluchten op Urk 2016 Bestel uw taartringen vanaf nu, uitlevering v.a. 14 mei 2016

    Sportvrienden,

    Het seizoen is net een paar weken oud. Toch zijn wij al weer bezig met het organiseren van vluchten aan het einde van het seizoen, nl de taartvluchten.

    Na de zeer succesvolle verloop van de taartvluchten in het jubileumjaar, worden deze speciale vluchten op Urk ook dit jaar voor u georganiseerd.

    De taartvluchten hebben in de loop der jaren een duidelijke plek veroverd in het vliegprogramma. Vele liefhebbers maken met veel plezier gebruik van deze extra mogelijkheid.

    Bestel nu uw taartringen

    Net als verleden jaar werken we ook dit jaar met speciaal voor de taartvluchten bestelde vaste voetringen.

    Deze vaste voetringen zijn voor de late jongen voor de speciale taartjongen competitie.

    De eerste afleverdatum is het weekeinde van 14 mei. 

    De ringen kosten 2,50 euro per stuk. Hiervoor doet u gratis met deze duiven mee aan de taartvluchten, zowel in de speciale competitie als voor de totaal uitslag. Zoals u van ons gewend bent kunt u er vele prijzen mee winnen.

    De prijzen worden ruim verdeeld onder de liefhebbers, daarnaast worden onder de kopers van de ringen  2 grote vleespakketten verloot.

    Uw bestelling kunt u doorgeven op taartvluchten@gmail.com, vermeld uw lidnummer en naam en adres graag in de mail. Op deze manier kunnen we voor een tijdige aflevering zorg dragen.

    Vliegprogramma 2016

    Het vermoedelijke vliegprogramma voor 2016 wordt:

    24-09  Geldermalsen

    01-10  Boxtel

    08-10  Roosendaal

    15-10  Den Helder, Roodeschool en Roosendaal

    NB bij oostenwind wijken wij uit naar een Oostelijk gelegen losplaats, dit ter bescherming van de late jongen.

    De grote feestavond met de prijsuitreiking van alle kampioenschappen is op zaterdagavond 15 oktober op Urk. 

    Taartvluchten voor iedereen

    Hoewel wij de meeste deelnemers uit de afdeling 10 en 11 hebben zijn de taartvluchten voor iedereen met een NPO lidnummer. Ook elke duif die kan vliegen mag worden ingekorfd. Oud en jong.

    Voor de jeugd is er een speciaal kampioenschap met geweldige prijzen !!

     

  • Stamkaarten Jonge Duivenverkoop 2016

    Stamkaarten Combinatie Beverdam.

    Verkoping 19 maart: zaal open 19:00 uur start verkoop 20:00 uur. 

    713

    NL16-1078072   NL16-1078073   NL16-1078074   NL16-1078075   NL16-1078076 

    NL16-1078077   NL16-1078078   NL16-1078079   NL16-1078080   NL16-1078081

    NL16-1078082   NL16-1078083   NL16-1078085   NL16-1078086   NL16-1078087 

    NL16-1078088   NL16-1078089   NL16-1078090   NL16-1078091   NL16-1078092

    NL16-1078094   NL16-1078095   NL16-1078096   NL16-1078097   NL16-1078098

    NL16-1078099   NL16-1078100   NL16-1078101   NL16-1078103   NL16-1078104

    NL16-1078105   NL16-1078106   NL16-1078107   NL16-1078108   NL16-1078221

    NL16-1078226   NL16-1078227   NL16-1078230   NL16-1078231   NL16-1078234

    NL16-1078235   NL16-1078238   NL16-1078240   NL16-1078241   NL16-1078242

    NL16-1078243

  • ZLU vluchten zonder gummiringen

    Sportvrienden,


    In 2016 starten wij met het WCS (wedvlucht controle systeem) via de chipringen.Via deze methode kunnen we vaststellen of de duiven op de losplaats zijn geweest, goed zijn ingekorfd en of er nog kloonringen in het spel zijn.Alle elektronische klokken moeten in de lokalen voor en na de wedvluchtenworden ingelezen in het computer bestand van de betreffende wedvlucht.
    Indien lokalen niet inlezen dan moeten de duiven worden voorzien van een gummiband en de chipringen moeten dan verwijderd worden.Deze duiven worden voorzien van een gummiband en een vleugelmerk en moeten geconstateerd worden conform de huidige regels.Er kan niet meer geconstateerd worden met chipringen en gummibanden.

    De ZLU inkorfcentra zullen op korte termijn nader worden geïnformeerd.

     

    Keuren klokken.

    Het laten keuren van de klokken is iets wat de liefhebber zelf beslist.Wij adviseren om de klokken wel te laten keuren, want mocht er iets zijn met het systeem zijn bij het inkorven dan kun je nog altijd met de mechanische klok meedoen.Heeft de liefhebber geen goedgekeurde klok dan kan hij niet inkorven.

    Bestuur ZLU

  • Deelname aan Pau zakt met 50%
     
    Secretaris Luk Van Den Haute van ‘La Colombe Joyeuse’ – de inrichter van de internationale vlucht uit Pau – bracht in een persbericht het nieuws dat deelnemen aan Pau per duif de helft goedkoper wordt, en het aantal deelnemende duiven per liefhebbers voortaan onbeperkt is.
     
    Eind vorig jaar werd reeds heel wat gepaleverd omtrent de deelnameprijs aan de internationale vlucht uit Pau die met €15 per duif voor sommigen veel te duur was. Vooral vanuit Nederland kwam hierop fel protest. Wanneer er voor 2016 niks zou veranderen dreigden de Nederlanders (ZLU) om niet meer deel te nemen aan Pau in 2016. Een groot deel van de opbrengst wordt ieder jaar door de inrichters geschonken aan een goed doel, maar daar hebben ze in het buitenland geen boodschap aan.

    Op de Algemende Vergadering van de KBDB eind oktober 2015 kwam dit item ook ter sprake. Ook hier was men van oordeel dat de deelnamekosten per duif, een pak omlaag moesten. De enige manier om deze vlucht zijn internationaal statuut te garanderen, met deelname van alle ons omringende landen. Het bestuur van inrichter La Colombe Joyeuse stond met de rug tegen de muur, en kon niet anders dan de prijs laten zakken. De deelnameprijs voor 2016 werd vastgelegd op € 7,5 per duif. De beperking van 15 deelnemende duiven per liefhebber komt echter te vervallen, zodat iedereen voortaan een onbeperkt aantal duiven kan inzetten, naar eigen willekeur. De inrichter vroeg ter compensatie, dat alle nationale inkorfburelen in België zouden mogen inmanden voor Pau, maar dit werd niet toegestaan. Inkorven voor de internationale vlucht uit Pau blijft in België dus het privilege van slechts enkele lokalen per provincie.

  • Johannes Nentjes is de grote winnaar bij de jaarlingenkeuring

     

    Gerard Koopman Keuring

    Maar liefst 83 duiven waren opgegeven voor de jaarlingenkeuring, een nieuw record. Maar ja dat krijg je als de absolute grootmeester van de Nederlandse duivensport Gerard Koopman de jaarlingenkeuring doet. De zaal zat bomvol. Het was voor Gerard zijn eerste jaarlingenkeuring en mogelijk ook zijn laatste zei hij bij aanvang. Hij gaf aan van nature geen prater te zijn, maar deed zo’n keuring meer op het gevoel. Gerard vertelde dat hij twee dingen belangrijk vindt en dat is een zachte pluim en hij wil de gezondheid in de duif en pluim terug zien. Verder heeft hij geen verstand van ogen, stuitbeentjes enz. Aan de twee zaken die Gerard belangrijk vindt pluim en gezondheid voldeden 32 van de 83 duiven, waarvan 10 duiven er echt uitsprongen. Deze tien werden nog een keer extra bekeken en toen bleek dat Johannes Nentjes en compagnon Klaas Post de drie eerste prijzen hadden gewonnen. Als vierde eindigde jeugdlid Cornelis-Jan van Urk (en hij was daarmee de beste van PV Flevoland), vijfde werd Johan Evers, zesde Bertram van Zuiden, zevende Jan Pieter Brands en achtste Pieter Woord. Deze liefhebbers kregen allemaal een vleesbon als prijs. Achteraf bleek dat de eerste drie prijswinnaars van Johannes Nentjes en Klaas Post allemaal uit hetzelfde koppel te komen en was dit soort ook al succesvol bij de keuring en competitie van 2015. Wat een voorrecht om zo’n kweekkoppel te bezitten, Johannes en Klaas van harte proficiat. Gerard had spontaan ook nog wat zakken voer, emmers allerhande en wat andere duivenproducten meegenomen voor de verloting en samen met de nodige vleesprijzen regelden Meindert en Bertram een mooie verloting met heel veel winnaars. Natuurlijk konden er onbeperkt vragen gesteld worden aan Gerard. Enkele zaken die hij belangrijk vindt zijn de volgende. Gerard voert zijn duiven niet op, geeft de eerste vier vluchten een lichte mengeling (Koopmanvoer, gerst en paddy) en daarna tot eind van het seizoen volle bak, ook bij vluchten als St Vincent en Barcelona doet hij dat. Hij geeft de duiven een mix van 60% pinda’s, 30% kaas en 10% schapenvet in de vorm van 2 gram per duif per dag. Hij ziet graag 3 midfondvluchten voor de eerste dagfondvlucht, mochten er dat minder zijn dan compenseert hij dat door zijn duiven 1 of 2 x naar de Franse grens te brengen. Hij richt zijn jonge duiven circa 8 keer af voor de eerste vlucht en vindt het heel belangrijk zijn jongen zoveel mogelijk vluchten te geven en geeft ze allemaal na de jongen duivenvluchten nog mee op de natour en op de taartvluchten. Voor aanvang van het seizoen brengt hij zijn duiven niet weg, voor de jaarlingen die als jonge duif zoveel vluchten gehad hebben vindt hij dat niet nodig. Gerard zijn duiven worden periodiek onderzocht door Mariёn, soms gaat hij nog langs bij Schröder. Geven die veeartsen het advies om iets te geven dan doet hij dat en anders geeft hij geen medicijnen. Een eventueel vertrek naar Belgiё wordt pas na dit seizoen beslist. Gerard vindt een eventuele inkorfbeperking niet echt sportief, met het systeem 1:10 zijn al genoeg voorbeelden van kleine liefhebbers die Nationaal kampioen zijn geworden. Natuurlijk zijn de prestaties van een grote speler als bijvoorbeeld Bas Verkerk super en soms vernederend voor de concurrentie, maar Bas is een heel groot talent en dan moet je zo sportief zijn om dat te erkennen. Nadat alle vragen gesteld en beantwoord waren bedankte Simon Zeeman Gerard Koopman en alle deelnemers en aanwezigen. Gerard vertrok met heel veel lekkere vis richting Ermerveen.

  • Gezellige prijsuitreiking PV Flevoland-Urk

    Traditioneel wordt op de tweede zaterdagavond in februari bij PV Flevoland een gezellige feestavond gehouden waarbij de verenigingskampioenen op passende wijze gehuldigd worden.

    Als attractieprijzen werden twintig zakken voer aan 17 verschillende winnaars uitgereikt

    Als eerste werd Wouter Kroon naar voren geroepen. Wouter heeft nog niet zo lang duiven op de boerderij van grootvader Roskam. Wouter werd in 2015 jeugdkampioen en kreeg naast een groot applaus ook een hele mooie beker als prijs.

    IMG 1743  IMG 1746

    Ons oudste lid en de nog zeer actieve verenigingsman Jef Custers leek alle kampioenschappen in de eerste divisie te pakken. Sterk spel met zijn jonge duiven maakte Bert Hakvoort echter kampioen onaangewezen. Jef Custers werd de kampioen aangewezen. Beide kampioenen kregen een prachtige kristallen bokaal.

    IMG 1749

    En 2015 was natuurlijk het jaar van Tiemen Schinkel en Lub Korf. Bij de oude duiven kregen ze nog behoorlijke tegenstand, maar met de jonge duiven waren ze grandioos. Alle acht vluchten werden gewonnen, eerste op Nationaal Reims en daardoor alle belangrijke kampioenschappen bij PV Flevoland. En dan krijg je niet één, niet twee, maar drie kristallen bokalen en een geweldig applaus van de aanwezigen.

     

    Als attractieprijzen werden twintig gesponsorde zakken voer aan 17 verschillende winnaars uitgereikt.

    Een rondje bingo met spetterende hoofdprijzen en een super lekker Chinees buffet maakten de avond compleet en zeker voor herhaling vatbaar.

  • Jaarlingenkeuring bij PV Flevoland

     Koopman Gerard

    Natuurlijk organiseert PV Flevoland Urk ook dit jaar een jaarlingenkeuring en wel op vrijdagavond 19 februari 2016. Wij zijn blij en vereerd dat de keuring deze keer wordt gedaan door Gerard Koopman uit Ermerveen. Er is niemand in de duivensport die al zo lang aan de top staat dan Gerard Koopman. De overwinningen van Gerard zijn niet te tellen en zijn duiven presteren ook super bij talloze andere duivenliefhebbers in de hele wereld. Kortom bij leven is hij al een legende in onze mooie duivensport. Iedere liefhebber die woont in de provincie Flevoland mag maximaal 3 jaarlingen inzetten voor de keuring.

    De kosten voor de keuring zijn 5 euro per duif. Van alle ingezette duiven worden door Gerard Koopman de 7 of 8 duiven geselecteerd die in zijn ogen kunnen uitgroeien, tot de beste prestatieduiven van het geheel. De eigenaars van deze duiven ontvangen een mooi vleespakket. De jaarlingen kunnen ingezet worden vanaf 19.00 uur, de keuring start om 20.00 uur.

    Na de keuring is er onder leiding van Simon Zeeman gelegenheid om vragen te stellen aan Gerard Koopman over zijn duivensysteem. Tevens kunnen de jaarlingen ook worden ingezet voor de jaarlingencompetitie gedurende het oude duivenseizoen 2016. De kosten hiervoor zijn ook 5 euro per duif. De gezette jaarlingen krijgen punten aan de hand van de ACG of samenspel uitslagen. De eerste prijs in het ACG of samenspel geeft 100 punten, de tweede 99 punten enz aflopend naar de honderdste prijs 1 punt. Een eerste prijs van de afdeling geeft 25 punten extra, een tweede prijs 20 punten, een derde prijs 16 punten, een vierde prijs 12 punten, een vijfde prijs 8 punten, een zesde prijs 5 punten, een zevende prijs 4 punten, een achtste prijs 3 punten, een negende prijs 2 punten en de tiende prijs van de afdeling geeft 1 extra punt. De jaarlingen met de hoogste punten over de oude duivenvluchten winnen mooie vleespakketten die na afloop van het seizoen worden uitgereikt. Afgelopen seizoen waren er twee eerste prijzen; Johannes Nentjes en de Gebroeders Ras waren de winnaars van de competitie.

    Een uitdaging voor iedereen om deze keer te winnen.

    Als u wilt deelnemen aan de jaarlingenkeuring geeft u dan op voor 16 februari 2016 bij Pieter Woord, pieterwoord@gmail.com of telefoon 06-83254487. Wacht niet te lang, de belangstelling zal zeer groot zijn, en wij kunnen veel jaarlingen plaatsen maar mogelijk deze keer niet alles.

  • Software Update voor de klok

    Aan de leden van:

    PV.Tot Weerziens
    PV.IJsselmeervliegers
    PV.Flevoland

    Zoals u weet moeten onze klokken opgestuurd worden voor nieuwe software.
    De drie verenigingen hebben afgesproken om dit zoveel mogelijk gezamenlijk te doen om de kosten te drukken.

    Dhr.G.Wakker van PV Flevoland brengt ze weg en Dhr K.L.Kramer haalt de klokken weer op.

    Zaterdag 9 Januari om 8 uur ‘s avonds kunnen de Atis en Bricon klokken ingeleverd worden,
    in het verenigingslokaal van PV Tot Weerziens, en deze gaan de week daarop weg.

    De kosten die hier aan verbonden zijn dienen deze avond afgerekend te worden.
    Aan de hand van het volgende overzicht kunt u berekenen wat de kosten voor u zijn.

    *Top Klokken: Software € 89.00 Batterij € 30.00 Doorklokker € 5.00 Totaal € 124.00
    *Update M1: € 79.00 Atis Top € 89.00 Doorklokker € 5.00
    *Update Docksys. € 129.00 Clubsysteem € 79.00 Batterij M1 € 90.00 Batterij Top € 30.00.

    Het volgende is zeer belangrijk:

    De Top klokken zijn al meer dan 15 jaar oud. Mocht er iets mee gebeuren nadat ze weg geweest zijn,
    is er geen garantie meer op, er worden geen onderdelen meer voor de Top gemaakt, want deze gaan er uit.
    Er is een Actie van inruil voor een nieuwe M1.
    Er zijn al leden die aangegeven hebben een M1 te willen, liefhebbers die overwegen ook over te stappen,
    graag even van te voren contact opnemen met K.L.Kramer om een aparte afspraak te maken.
    In verband met overige antenne’s. De oude moeten ook geupdate worden.
    Mocht er iets niet duidelijk zijn bel dan even 06/53886974 of 681884 wij helpen u graag.

    K.L.Kramer namens de drie duiven verenigingen.

  • Verkoop duiven wijlen Jan Tekkelenburg

    tklbrg-98     

    In oktober is Jan Tekkelenburg overleden. Jan was een duivenbestuurder in hart en nieren en heeft vele functies in zijn lange duivenleven bekleed. Daarnaast was Jan ook een fervent duivenliefhebber met maar één passie: de ZLU vluchten. Jan zijn duiven zijn verwand aan de oude basislijnen van Gebroeders Brüggemann, Van der Wegen etc.

    Op verzoek van Jan zijn weduwe Sijtje en zijn zoon Erik worden alle duiven verkocht. De duiven worden op zaterdagavond 19 december om 20.00 uur verkocht in het clublokaal van PV Flevoland, Vormtweg 7 N, 8322 NE Urk. De zaal is open vanaf 19.00 uur.

    Totaal worden 26 duiven verkocht, alle informatie van de duiven staat op de stamboom. Eén duif is 10 jaar oud en deze zal verloot worden onder de kopers van de 26 duiven.

    Mocht u op zaterdag 19 december niet kunnen en u wilt toch vooraf bepaalde duiven bekijken dan kunt u contact opnemen met Louw van den Berg, telefoon 06-13879133. Ook voor eventuele kooporders kunt u contact opnemen met Louw van den Berg.

    De duiven worden verkocht door Simon Zeeman. Er zijn GEEN kosten of opcenten bij het kopen van een duif.

    De familie Tekkelenburg wenst u veel plezier met de aangekochte duif.

    VERKOOPLIJST:

    Koop 1  NL08-4204563  Koop 2   NL11-4229560  Koop 3    NL12-1140840

    Koop 4  NL14-1914728  Koop 5   NL14-1914737  Koop 6    NL14-1914741

    Koop 7  NL14-1914745  Koop 8   NL14-1003732  Koop 9    NL14-1003756

    Koop 10 NL14-1003771  Koop 11  NL14-1003778  Koop 12   NL14-1003780

    Koop 13 NL14-3428924  Koop 14  NL15-1871142  Koop 15   NL15-1871151

    Koop 16 NL15-1871152  Koop 17  NL15-1871158  Koop 18   NL15-1871159

    Koop 19 NL15-1871170  Koop 20  NL15-1871171  Koop 21   NL15-1871172

    Koop 22 NL15-1871173  Koop 23  NL15-1871176  Koop 24   NL15-1871179

    Koop 25 NL15-1871180  Koop 26  NL15-1871187  Verloting NL05-1191579

     

     

  • Open viertallenshow bij PV Flevoland
    IMG 5566
     
    Na de zeer geslaagde taartvluchten willen we nu als PV Flevoland het jaar afsluiten met een OPEN VIERTALLENSHOW. Natuurlijk zullen er, zoals u van ons gewend bent, zeer veel mooie prijzen te winnen zijn.
     
    De kosten zijn 10 euro per viertal.
     
    Inzetten maandagavond 28 december vanaf 20.00 uur.
    Keuring dinsdagmorgen 29 december, zaal open vanaf 19.00 uur
    Woensdagavond prijsuitreiking, duiven uitkooien vanaf 20.00 uur.
     
    Opgeven kan tot 19 december bij Meindert de Boer, telefoon 0527-685169, mail meindert.db@live.nl
     
  • “In memoriam” Jan Tekkelenburg

    tklbrg-98 

    Sportvriend Jan Tekkelenburg overleden

    Jan Tekkelenburg is 21 oktober 2015 in de leeftijd van 72 jaar overleden.
    Jan kennen we als een vriendelijke, behulpzame en zorgzame man, die vooral in de duivenwereld een markante persoonlijkheid was.
    Jan was ook recht voor zijn raap in het geven van zijn mening, maar gaf je meteen daarna ook altijd weer een advies,waar je mee verder kon.
    Jan heeft zijn hele duivenleven veel functies gehad in diverse besturen en commissies.
    Op Jan kon altijd een beroep gedaan worden, ook als het hem eigenlijk niet uitkwam, nee zeggen kwam in zijn woordenboek niet voor.

    Een korte opsomming van zijn belangrijkste functies:

    Meerdere jaren bestuurslid PV Tot Weerziens Urk, waarvan 1 jaar voorzitter

    Meerdere jaren bestuurslid PV De Flevopost Vollenhove, waarvan 1 jaar voorzitter

    3 jaar bestuurslid Afdeling Zwolle NABvP.

    Circa 8 jaar bestuurslid PV Zuiderzeevliegers, tevens die tijd mede centrumleider Nationaal Inkorfcentrum Emmeloord

    Een aantal jaren voorzitter ACG 5 afdeling Friesland’96

    7 jaar in de Tucht- en Geschillencommissie

    8 jaar Voorzitter Friese Fondclub. Dit op verzoek bestuur Friesland’96, omdat het niet goed ging met de Fondclub. Jan   heeft de Fondclub weer nieuw leven 
    ingeblazen en zowel organisatorisch als financieel weer op de rails gezet. Heeft zich in deze functie sterk gemaakt om de Nationaal Inkorfcentra meer te 
    spreiden over Friesland, het initiatief genomen om een NIC in Balk (en tevens concurrent van zijn eigen NIC Emmeloord) op te laten richten. In no time is het 
    NIC Balk uitgegroeid tot het grootste NIC van geheel sector 4.

    Vanaf 25 augustus 2005 tot heden penningmeester en bestuurslid van de Fondunie 2000. Heeft mede initiatief genomen om het werkgebied van de Fondunie 2000 uit te breiden met de afdeling Noord-Holland, met als streven om als organisatie alle liefhebbers boven de rivieren die ZLU spelen te binden in een mooi samenspel Fondunie 2000, met een sterke competitie en een supermooi prijzenpakket per vlucht

    Sinds de oprichting begin 2009 meteen lid geworden van de geheel nieuwe vereniging PV Flevoland Urk, na een rumoerig oprichtingsjaar begin 2010 voor drie jaar zitting het bestuur. Jan is er mede verantwoordelijk voor dat PV Flevoland in 6 jaar uitgegroeid is tot een stabiele en de snelstgroeiende vereniging in Friesland’96 met al meer dan 50 leden

    Sinds begin 2009 centrumleider ZLU inkorfcentrum PV Flevoland Urk. 
    Heeft mede initiatief genomen om een ZLU inkorfcentrum in Drachten mogelijk te maken. Tevens verantwoordelijk dat voor het eerst in de geschiedenis van Friesland’96 alle duiven die deelnemen aan ZLU vluchten rechtstreeks door de ZLU worden opgehaald bij PV Flevoland.

    In 2012 oprichter en centrumleider NIC inkorfcentrum PV Flevoland Urk 
    Mede dankzij zijn grote verdiensten voor PV Flevoland werd Jan in 2014 benoemd tot erelid van deze vereniging. 
    Kort daarna openbaarde zich de gevreesde ziekte. Jan bleef lange tijd zeer optimistisch over zijn herstel, maar helaas heeft hij deze strijd niet kunnen winnen.

    De NPO beloonde Jan voor zijn lange duivenloopbaan met zilver.

    Voor velen in de duivensport was Jan een gouden duivenvriend.

     

  • Attractie vlucht Limoges

     

       *Iedere liefhebber kan deelnemen en inkorven bij PV Flevoland.    Gaarne tijdig uw opgave doorgeven aan Pieter Woord 06-83254487.    *Beste sportvrienden,   In de onderstaande berichtgeving treft u een korte instructie aan hoe het, e.e.a.    aan UDP’s dient te worden verwerkt voor de attractievlucht Limoges van 4 september   *Dit voor het spoedig kunnen vervaardigen van een uitslaglijst van alle deelnemende    inkorflokalen.  *Wij verzoeken u deze informatie door te sturen naar de inkorflokalen van uw afdeling   die fungeren als inkorflokaal voor Limoges.   *Werkinstructie voor de inkorflokalen voor 4 September 2015 Limoges.   Inkorven: Woensdag 2 September 2015   *Insturen wedvluchtbescheiden:   Alle digitale concoursbescheiden (UDP bestanden) van zowel voor- als na het concours   inzenden naar Compuclub, en niet naar Pigeon Village. De UDP vluchtcode is: A36   Graag op de dag van thuiskomst van de duiven uiterlijk om 21.00 uur de aankomstgegevens   inzenden naar Compuclub.   Mocht dit niet lukken graag contact opnemen met Pedro van Kastel, Tel.nr. 0165-853733  *Niveau:   Graag het aantal deelnemende duiven vermelden op niveau 5 in uw rekenprogramma, dit is   om de landelijke uitslag snel te kunnen berekenen.   Ook de duiven zetten op uw eigen afdelingsniveau, zodat de actuele tussenstanden direct   zichtbaar zijn bij uw afdeling op de Compuclub website.  *Uitslag alle deelnemende verenigingen:   Bovenstaande is van zeer groot belang om z.s.m. door Compuclub een uitslag te kunnen    laten berekenen van alle deelnemende vereniging in het land.   Zodra de landelijke uitslag door Compuclub berekend is zal deze door Brabant 2000 aan de   contactpersonen van de andere inkorflokalen worden verspreid zodat een ieder deze aan de   deelnemers kan verstrekken  
  • Instructies inkorven Chateauroux

    Hallo sportvrienden,

     
    Donderdagavond is het inmanden voor Chateauroux en Laon. Wij kunnen dat alleen maar regelen met een strakke organisatie en al onze leden dienen zich aan onderstaande tijden en richtlijnen te houden.
     
    CHATEAUROUX;
     
    INKORVEN van 18.30-19.30 uur. Deze duiven worden om 19.45 uur opgehaald.
    Inkorfleider Jef Custers bepaalt de volgorde van inkorven. Iedere ingekorfde duif moet op een mandenlijst worden opgeschreven.
    Inkorvers; Tiemen Schinkel met schrijver Cor Poel en Bertram van Zuiden met schrijver Pieter Woord.
     
    Er mogen op deze vlucht GEEN invliegduiven worden ingemand. Weigert de chip en je hebt geen andere bij je, dan kan deze duif niet mee op deze vlucht.
     
    Het inkorven stopt onherroepelijk om 19.30 uur. Kun je niet voor die tijd, geef dan je duiven aan iemand anders mee. 
     
    Meteen vanaf 19.30 uur coordineert Gerrit Wakker het verdelen van de restmanden en het inladen van onze eigen duiven en de aangevoerde duiven.
     
    LAON:
     
    INKORVEN van 20.00-21.00 uur.
    Inkorfleider Jef Custers bepaalt de volgorde van inkorven. Gerrit Wakker is als eerste aan de beurt.
    Inkorvers Bert Hakvoort en Bertram van Zuiden.
     
    TIPS;
    – Zorg dat je vooraf duidelijk weet welke duiven op welke vlucht mee moeten door ze in aparte manden in het lokaal te brengen.
    – Als een duif is ingemand gaat deze NIET meer uit de box, simpelweg omdat daar GEEN tijd voor is.
    Kom niet allemaal om kwart over zeven, omdat we NIC zijn kunnen ook andere liefhebbers bij ons inmanden. We stoppen echt om 19.30 uur.
    – Het wordt krap tijd om alles te regelen. Blijf daarom weg uit het inkorflokaal als je daar niets te doen hebt. Als je naam wordt geroepen om in te manden, meld je dan meteen en korf zo snel mogelijk jouw duiven in.
    – Stel je electronisch systeem goed in en kies de twee daarvoor aangewezen vluchten die in je programma staan. 
    – VOOR liefhebbers met ATIS HET VOLGENDE; CHATEAUROUX IS VLUCHT 1 en LAON IS VLUCHT 2. OOK AL DOE JE MAAR op 1 VLUCHT MEE, HOUD JE AAN DIE NUMMERING.
    – Je bent zelf verantwoordelijk voor het inkorven van de duiven. Als er 10 liefhebbers om 19.30 uur nog denken in te korven voor Chateauroux, dan kunnen deze duiven alleen nog maar ingekorfd worden voor Laon.
     
    Met vriendelijke groeten,
     
    Pieter Woord
     
  • Taartvluchtringen 2015

    Giant Taartvluchten op Urk 2015

    Bestel uw taartringen voor 4 mei 2015

    Sportvrienden,

    *Het seizoen is net een paar weken oud. Toch zijn wij al weer bezig met het organiseren van vluchten aan het einde van het seizoen, nl de taartvluchten.

    *Voor de 10e keer op rij worden deze speciale vluchten op Urk voor u georganiseerd.

    *De taartvluchten hebben in de loop der jaren een duidelijke plek veroverd in het vliegprogramma. Vele liefhebbers maken met veel plezier gebruik van deze extra mogelijkheid.

     

    Bestel nu uw taartringen


    *In het jubileumjaar gaan we wat extra´s doen !!

    *U kunt voor het eerst vaste voetringen bestellen speciaal voor de taartvluchten. Deze vaste voetringen zijn voor de late jongen voor de speciale taartjongen competitie.

    *De eerste afleverdatum is het weekeinde van 16 en 17 mei. Deze moeten door u besteld worden voor 4 mei a.s.

    *De ringen kosten 2,50 euro per stuk. Hiervoor doet u gratis met deze duiven mee aan de taartvluchten, zowel in de speciale competitie als voor de totaal uitslag. Zoals u van ons gewend bent kunt u er vele prijzen mee winnen.

    *De taartvluchten zijn dit jaar extra interessant voor de liefhebbers die met hun jongen alleen natoer vliegen. De afdeling 11 heeft 3 navluchten op het programma staan, met de taartvluchten kunt u uw jonge duiven extra vluchten geven om tot een volwaardig programma te komen voor de late jongen.

    *Uw bestelling kunt u doorgeven op taartvluchten@gmail.com, vermeld uw lidnummer en naam en adres graag in de mail. Op deze manier kunnen we voor een tijdige aflevering zorg dragen.

     

    Vliegprogramma 2015

    Het vermoedelijke vliegprogramma voor 2015 wordt:

    19-09  Geldermalsen

    26-09  Boxtel

    03-10  Roosendaal

    10-10  Den Helder, Roodeschool en Roosendaal

     

    *NB bij oostenwind wijken wij uit naar een Oostelijk gelegen losplaats, dit ter bescherming van de late jongen.

    *De grote feestavond met de prijsuitreiking van alle kampioenschappen is op zaterdagavond 10 oktober op Urk. 

     

    Taartvluchten voor iedereen

    *Hoewel wij de meeste deelnemers uit de afdeling 10 en 11 hebben is de taartvluchten voor iedereen met een NPO lidnummer. Ook elke duif die kan vliegen mag worden ingekorfd. Oud en jong.

    *Voor de jeugd is er een special plek met geweldige prijzen. Dit geldt ook voor de jeugdige duiven !!

  • Jonge duivenverkoop deel 2

    NL14-1605011 6842

    Spectaculaire verkoop van jonge duiven bij PV Flevoland deel 2

    *PV “Flevoland” te Urk is een actieve vereniging, die houdt van afwisseling in de duivensport. Naast hele serieuze activiteiten organiseren zij regelmatig activiteiten met een knipoog.

    *Eén van die activiteiten wordt dit jaar de verkoop van 69 jonge duiven afkomstig van het Kweekcentrum Gebr Simons te Ransdaal en een 20 jonge duiven afkomstig van Combinatie De Vries uit Culemborg..

    *De jongen van de Combinatie De Vries worden verkocht op zaterdagavond 11 april vanaf 21.00 uur in het clubgebouw van PV Flevoland. De jongen van de Gebroeders.Simons werden met groot succes verkocht op 27 maart jl.

    *De jonge duiven van Combinatie De Vries Culemborg zijn geschikt voor alle afstanden, jongen uit vele eerste prijsvliegers en teletekstduiven.

    *Iedere liefhebber in de afdeling Friesland is uitgenodigd deel te nemen aan de competitie.

    *Het overblijvend verkoopresultaat staat garant voor prijzen die vervlogen worden of op de jonge duivenvluchten of op de natour/taartvluchten. De verhouding zal bepaald worden aan de hand van de deelname van de verkochte duiven op de eerste vlucht van elke toer.

    *Zowel duivenliefhebbers van binnen de vereniging als van buiten de vereniging zijn van harte welkom om een jonge duif aan te schaffen. Van de resultaten die worden behaald door deze duiven wordt van elke vlucht een separate uitslag gemaakt, waarbij de eerste 100 punten krijgt en elke volgende duif 1 punt minder.

    *Dus kortom kom naar het duivenlokaal van PV “Flevoland” om een topduif aan te schaffen en om lekker te bomen over onze mooie duivensport.

    *Houdt voor verdere informatie over de verkoop en competitie de website van PV “Flevoland” goed in de gaten, er zal daar regelmatig informatie over deze competitie te vinden zijn.

  • Jonge duivenverkoop PV Flevoland

    wouters wouters jonge duiven

    Spectaculaire verkoop van jonge duiven bij PV Flevoland.

    *PV “Flevoland” te Urk is een actieve vereniging, die houdt van afwisseling in de duivensport. Naast hele serieuze activiteiten organiseren zij regelmatig activiteiten met een knipoog.

    *Één van die activiteiten wordt dit jaar de verkoop van 69 jonge duiven afkomstig van het kweekcentrum Gebroeders Simons te Ransdaal en een 20 jonge duiven afkomstig van Combinatie De Vries Culemborg..

    *Een groot gedeelte van de jonge duiven worden op vrijdagavond 27 maart 2015 vanaf 20.00 uur verkocht in het clubgebouw van PV “Flevoland” aan de Vormtweg 7N te Urk. Een klein gedeelte zal een paar weken later worden verkocht (informatie volgt na eerste verkoop).

    *Iedere liefhebber in de afdeling Friesland is uitgenodigd om deel te nemen aan de competitie.

    *Het overblijvend verkoopresultaat staat garant voor prijzen die vervlogen worden of op de jonge duivenvluchten of op de natour/taartvluchten. De verhouding zal bepaald worden aan de hand van de deelname van de verkochte duiven op de eerste vlucht van elke toer.

    *Zowel duivenliefhebbers van binnen de vereniging als van buiten de vereniging zijn van harte welkom om een jonge duif aan te schaffen. Van de resultaten die worden behaald door deze duiven wordt van elke vlucht een separate uitslag gemaakt, waarbij de eerste 100 punten krijgt en elke volgende duif 1 punt minder.

    *De jonge duiven van de Gebr. Simons die kunnen worden aangeschaft zijn van verschillende rassen en geschikt voor verschillende afstanden. In de verkoop onder andere duiven van de rassen Heremans, v.d. Pasch, Koopman, Gebr. Simons, Aarden, Theelen, v.d. Wegen en Braakhuis. Voor informatie over de rassen zie ook website www.gebrsimonsduivencenter.nl .

    *De jonge duiven van Combinatie De Vries Culemborg zijn geschikt voor alle afstanden, jongen uit vele eerste prijsvliegers en teletekstduiven.

    *Dus kortom kom naar het duivenlokaal van PV “Flevoland” om een topduif aan te schaffen en om lekker te bomen over onze mooie duivensport.

    *Houdt voor verdere informatie over de verkoop en competitie de website van PV “Flevoland” goed in de gaten, er zal daar regelmatig informatie over deze competitie te vinden zijn.

  • Jaarlingenkeuring bij PV Flevoland Urk groot succes

    Jaarlingenkeuring 2015 

    Vrijdagavond 13 februari werden maar liefst 76 jaarlingen ingezet voor de keuring bij PV Flevoland. 76 is meteen een nieuw record. De keuring werd verricht door Hans Beverdam uit Nieuwlande en zijn vriend Tonnie Kampman uit Coevorden. Hans Beverdam vliegt in combinatie met zoon Frank (www.beverdam.eu) en hebben al veel nationale topsuccessen behaald.

    In 2014 oa. 2e Nationaal Hokkampioen Midfond, 4e Nationaal Duifkampioen Midfond etc. Tonnie vliegt met vader Gradi onder de naam Comb. G.Kampman & Zoon. Hun grootste succes is zonder meer de 1e en 2e Nationaal Morlincourt in 2008.

    Simon Zeeman opende de avond met het voorstellen van Hans Beverdam en Tonnie Kampman. Daarna legde Hans en Tonnie precies uit wat ze gingen doen en welke kenmerken ze belangrijk vinden aan een duif. Ze hebben een eigen theorie ontwikkeld om hun kansen op succes te vergroten, maar benadrukten dat ook zij niet in de kop van de duif kunnen kijken. Uiteindelijk zijn het de liefhebber en de duif die de successen moeten afdwingen in het seizoen. De keuring was zeer boeiend en leuk was ook dat Hans en Tonnie het publiek en dan met name de jeugdliefhebbers Wouter Kroon en Harm Kempers betrokken bij de keuring. Uiteindelijk kregen van de 76 duiven er 17 een 8 en 11 duiven kregen met een 8,5 de maximum punten. Natuurlijk kregen de liefhebbers met de 7 beste duiven een vleesbon. Wouter de Vries (TWU) werd met zijn 4264342 eerste, Johannes Nentjes en Klaas Post (TWU) werden met hun 1506200 tweede. Wilco Nijenkamp had de beste jaarling van PV Flevoland met zijn 1003008 en werd derde totaal. Klaas de Vries (TWU) werd met zijn 1506320 vierde, Pieter Woord (FLU) werd met zijn 4264630 vijfde, Gerrit Bakker (FLU) werd met zijn 1845480 zesde en Klaas van Urk (FLU) werd met zijn 1837464 zevende. De beste liefhebber van de avond was Gerrit Bakker (FLU) die met zijn drie duiven twee keer een 8 en met zijn derde een 8,5 scoorde.

    De door Hans Beverdam beschikbaar gestelde jonge duif 2015 werd verloot en deze werd gewonnen door Jef Custers uit Biddinghuizen.

    Natuurlijk kregen de vele aanwezigen volop de gelegenheid om vragen te stellen aan Hans en Tonnie en daar werd graag en veel gebruik van gemaakt. Simon bedankte Hans en Tonnie voor de keuring en natuurlijk kregen zij verse vis en een gerookte zalmzijde als beloning. Het bleef nog lang gezellig in het clublokaal. De jaarlingenkeuring van 2015 bleek een zeer geslaagde happening.

  • Jaarlingenkeuring bij PV Flevoland

    BeverdamCosmos
    Natuurlijk organiseert PV Flevoland Urk ook dit jaar een jaarlingenkeuring en wel op vrijdagavond 13 februari 2015. Deze keer worden de jaarlingen gekeurd door Hans Beverdam uit Nieuwlande. Hans en zoon Frank werden in 2014 oa 2e Nationaal Hokkampioen Midfond, 4e Nationaal Duifkampioen Midfond, 4e Duif Midfond WHZB/TBOTB, 2e Hok Dagfond onaangewezen afdeling 10, 1e Asduif Oud Afdeling 10. Zie verder Het Spoor der Kampioenen van 9 januari 2014 en hun goed gedocumenteerde website www.beverdam.eu

    Iedere liefhebber die speelt in Samenspel F2 van Afdeling Friesland’96 mag maximaal 3 jaarlingen inzetten voor de keuring. De kosten voor de keuring zijn 5 euro per duif. Van alle ingezette duiven worden door Hans Beverdam de 5 of 6 duiven geselecteerd die in zijn ogen kunnen uitgroeien tot de beste prestatieduiven van het geheel. De eigenaars van deze duiven ontvangen een mooi vleespakket. De jaarlingen kunnen ingezet worden vanaf 19.00 uur, de keuring start om 20.00 uur.

    Naast Hans en Frank Beverdam komen ook G.Kampman & Zoon uit Coevorden mee. Kampman & zoon behoren al jaren tot de topspelers in de afdeling 10. Na de keuring is er onder leiding van Simon Zeeman volop gelegenheid tot het stellen van vragen aan deze topliefhebbers. Doe er uw voordeel mee.

    Tevens kunnen de jaarlingen ook worden ingezet voor de jaarlingencompetitie gedurende het oude duivenseizoen 2015. De kosten hiervoor zijn ook 5 euro per duif. De gezette jaarlingen krijgen punten aan de hand van de ACG uitslagen. De eerste prijs in het ACG geeft 100 punten, de tweede 99 punten enz aflopend naar de honderdste prijs 1 punt. Een eerste prijs van de afdeling geeft 25 punten extra, een tweede prijs 20 punten, een derde prijs 16 punten, een vierde prijs 12 punten, een vijfde prijs 8 punten, een zesde prijs 5 punten, een zevende prijs 4 punten, een achtste prijs 3 punten, een negende prijs 2 punten en de tiende prijs van de afdeling geeft 1 extra punt. De jaarlingen met de hoogste punten over de oude duivenvluchten winnen mooie vleespakketten die na afloop van het seizoen worden uitgereikt.

    Als u wilt deelnemen aan de jaarlingenkeuring geeft u dan op voor 10 februari 2015 bij Pieter Woord, pieterwoord@gmail.com of telefoon 06-83254487.

  • Geslaagde tentoonstelling PV Flevoland Urk

               

    Maandagavond 29 december werden ruim 100 duiven ingezet op de tentoonstelling van PV Flevoland. Grote favoriet was natuurlijk Joop van Dok uit Lelystad. Joop is de grote specialist in de provincie Flevoland op het gebied van tentoonstellingen.

    Dinsdagmorgen werden de duiven gekeurd en de keurmeester was zeer te spreken over de kwaliteit van de ingezette duiven. Bij de oude doffers was de eerste prijs voor Hein Bakker, de tweede voor Jef Custers en de derde voor Klaas van Urk. Bij de oude duivinnen was de eerste prijs voor Joop van Dok, de tweede voor Oscar Martens en de derde voor Meindert & Jan de Boer. Bij de jonge doffers was de eerste en tweede prijs voor Frank, Gerwin en Harm Kempers en de derde voor Hein Bakker. Bij de jonge duivinnen was de eerste prijs voor Jan, Sijtje en Erik Tekkelenburg, de tweede voor Jef Custers en de derde voor Klaas van Urk. Bij het mooiste viertal was het erg spannend, de grote favoriet Joop van Dok en de broers Piet en Simon Zeeman werden zeer nipt geklopt door Hein Bakker. Hein is voor de Urker liefhebbers altijd favoriet als het om tentoonstellingen gaat. Hein is daar al weken mee bezig en had voor deze TT precies de juiste selectie om een groot vleespakket voor het mooiste viertal in de wacht te slepen. Ook de beginnende liefhebbers Frank, Gerwin en Harm Kempers gaven hun visitekaartje af door meteen de twee mooiste jonge doffers te scoren. Een bewijs dat deze duivenfamilie meteen de goede kwaliteit op hun hok heeft zitten en dat beloofd wat voor komend seizoen.

     Hessel en Jan  Tentoonstelling  Tentoonstelling 3

    Dinsdagavond zal het lokaal helemaal vol met liefhebbers uit de gehele regio. Simon Zeeman was natuurlijk ceremoniemeester en verkocht op zijn enthousiaste wijze de geschonken bonnen voor een heel mooi gemiddelde.

    Jan Post en Hessel Ras werden gehuldigd en deze kregen mooie vleesprijzen. Jan Post en Rein Ras presteerden het om in 2014 eerste en tweede te worden in de jaarlingencompetitie en Jan en Hessel Ras werden daarin drie en vier.

    Simon gaf ook de winnaars van de tentoonstelling de aandacht die ze verdienden en zij gingen ook allemaal met mooie vleesprijzen naar huis. Bertram van Zuiden deed het super met de verloting, waarin heel veel mooie prijzen te winnen waren. Kortom dankzij Tiemen en Louw had PV Flevoland een mooie en geslaagde tentoonstelling en een super gezellige avond op het einde van 2014.

     

  • Pv Flevoland houdt Regionale tentoonstelling
    5
     
    Hallo sportvrienden,
     
    Dit jaar organiseert PV Flevoland een regionale tentoonstelling.
    Inzetten maandagavond 29 december, keuren op dinsdagmorgen 30 december.
     
    Er zijn prijzen voor: 
    de mooiste oude doffer 
    de mooiste oude duivin 
    de mooiste jonge doffer 
    de mooiste jonge duivin 
    en het mooiste viertal 

    De kosten zijn 2,50 per duif 

    Na het aantal aangemelde duiven worden de prijzen bekend gemaakt. 
    Aanmelden kan tot 19 december bij Louw van den Berg (06-13879133) en Tiemen Schinkel (06-10455850)

    Er zal een kleine regionale bonnenverkoop worden gehouden op dinsdagavond 30 december en 
    er zal op beide dagen een loterij worden gehouden .
    We hebben 35 vliegende hokken dus we hopen dat dat betekent minimaal 140 ingezette duiven. 
    We zouden het op prijs stellen dat al onze leden ook even hun gezicht laten zien op een van deze avonden.
     
    Met vriendelijke groeten,
     
    Tiemen Schinkel
    Louw van den Berg
  • Rein Ras en Jan Post winnen Jaarlingencompetitie

    Ras-Post jaarlingen

    Bij de jaarlingenkeuring dit voorjaar werden de jaarlingen van Jan en Hessel Ras 1 en 3 en Rein Ras en Jan Post werden 2. De laatste twee competities in 2012 en 2013 werden glorieus gewonnen door de Gebroeders Ras. Logisch dat ook dit jaar de verwachting was dat Jan en Hessel opnieuw zouden winnen. Voor een uitgebreid verslag zie:

    https://www.pv-flevoland.nl/index.php/actueel/jaarlingen-2014/winnaars

  • Prijsuitreiking NIC en ZLU PV Flevoland

    Hallo sportvrienden,

    Vanwege het recente overlijden van Frans van den Berg, mede initiatiefnemer voor het Fondspel bij PV Flevoland, hebben we besloten de prijsuitreiking van de NIC- en ZLU vluchten een soberder karakter te geven. Uitstel vonden wij niet wenselijk omdat het erg moeilijk is nog een latere datum te vinden waarop iedereen kan.

    Wij beginnen zaterdag 8 november om 20.00 uur met koffie en gebak. Er is geen buffet. Daarna zullen alle gratis prijzen en kampioenschapsprijzen worden uitgereikt.

    Wij hopen op uw begrip en zien u graag aanstaande zaterdag.

    Met vriendelijke groeten,

    Pieter Woord

  • Info Limoges

      Limoges bij PV Flevoland:
     
      Inkorven woensdag 3 september van 20.00 tot 21.00 uur.
      Vleespakketten en andere hoofdprijzen tegen inleg 0,25 euro per duif
      Kosten vereniging 0,10 euro per duif
      Vrachtprijs (zie onderstaand schrijven) 2,25 euro per duif; bij inkorven te betalen.
     
      Beste liefhebbers,
      Vanwege de verwachte grotere deelname dan vorig jaar, hebben we e.e.a. aan moeten 
      passen.Hierbij dus de laatste puntjes op de i voor de NICs welke op Limoges inkorven. 
     
      Voorzover ons bekend zijn dit in Afdeling 11: Holwerd, Damwoude, Drachten,
      Steenwijkerwold, Balk en Urk.
      In Afd. 10: Ter Apel en Oude Pekela
      Een complete ophaalroute zoals op de reguliere overnachtvluchten zit er vanwege kosten
      en benodigde tijd niet in,we dienen voor middernacht de duiven aan te leveren in
      Brabant.
     
      Daarom stellen we de volgende ophaalroute voor:
     
      Ophaalroute 1: Gereden door Urk/Louw vd Berg:
      19:30 Steenwijkerwold
      20:30 Balk
      21:30 Urk
      Half 10 vertrek naar Rucphen
     
      Ophaalroute 2: gereden door Drachten/Sjouke:
      20:30 Drachten, rechtstreeks naar Urk. 
      In Drachten voeren aan: Holwerd, Damwoude, Ter Apel en Oude Pekela. (Steenwijkerwold
      mag ook,evenveel aanrijtijd maar wel eerder inkorven).
     
      Wedvluchtcode is A36, deze heeft Compuclub aangemaakt
      Voor de Friese Fondclub is ieder lid automatisch deelnemer.
      Er komt ook een landelijke uitslag, hiervoor graag niveau 5 gebruiken.
      Vracht is € 2,25 euro per duif, graag het bedrag meegeven aan de chauffeur.
      Wij moeten in Brabant ook cash betalen.
      Mocht er geld overblijven dan zorgen wij voor extra prijzen die worden verloot onder
      alle deelnemers.
     
      Veel succes met de voorbereidingen, het lijkt erop dat het een mooie vlucht kan worden.
      Vriendelijke groet
      Bestuur Friese Fondclub
  • Info Argenton

    Hallo sportvrienden,
    =========================================================================================
     
    Donderdagavond is het inkorven voor Argenton (afstand Urk 736 km).
    De inkorftijden zijn van 19.30 uur tot 21.15 uur.
     
    Inkorfleider is Jef Custers.
    Inkorvers zijn Meindert de Boer en Louw van den Berg.
     
    De vrachtprijs is € 1,60 per duif.
     
    Zoals jullie in onderstaande info kunnen lezen zijn er twee ophaalroutes die beide eindigen bij onze vereniging. Het kan dus zijn dat er hulp nodig is bij het overladen van de boxen en het volmaken van de restmanden. Gaarne attentie daarvoor.
     
    Gaarne zaterdag alle duiven melden in het meldsysteem op onze website, zodat we een goed overzicht hebben van het verloop en we tijdig het tijdstip van afslaan kunnen bepalen.
     
    Allen heel veel succes.
     
    Groeten, Pieter Woord
    =========================================================================================
     
    Beste NIC’s van afdeling 11,

    Hartelijk dank voor uw mails en aanmeldingen.

    Helaas duurde het even voordat ik terug kon berichten. Het liep wat tegen
    in de definitieve organisatie.

    Hieronder vindt u het ophaalschema. Achter uw inkorfcentrum staat de
    uiterste vertrektijden, u heeft ongeveer 10 minuten om in te laden. Dit
    ligt vrij nauwkeurig daar de duiven aan de einde van de avond afgeleverd
    moeten worden in Rijswijk bij de afdeling 12. Deze afdeling neemt onze
    duiven mee naar Argenton.

    Belangrijk is dat de restmanden van de voorgaande vereniging worden
    aangevuld met de restduiven van uw eigen inkorfcentrum. Dit om het aantal
    restmanden zo klein mogelijk te maken. Er gaan 28 duiven in een mand. Let
    wel op dat bij het aanvullen van de restmand, bij niet volle manden, er
    een nieuw kaartje aan de mand moeten worden gehangen. Bij volle manden het
    kaartje verwijderen.

    Wij zouden eerst vervoeren met de afdeling Noord-Holland, maar deze hebben
    kleinere manden dan ons en konden geen manden voor ons vrijspelen.

    Over de wijze van lossen hopen wij u morgen verder te kunnen informeren.
    ==============================================================================================

    Ophaalschema Route 1

    Damwoude 19.15
    De Westereen 19.45
    Drachten 20.25

    Ophaalschema Route 2

    Noordwolde 19.50
    Steenwijkerwold 20.25
    Emmeloord 21.20

    Beide routes komen tussen 21.30 en 21.40 aan op Urk bij PV Flevoland. Van
    hieruit wordt de doorreis naar Rijswijk voorbereid.

    Als er vragen zijn kunt u met mij contact opnemen via dit mailadres of via
    06-23801027.

    De Friese Fondclub zal verder informatie verstrekken over de te winnen
    prijzen voor deze extra vlucht.

    Van deze vlucht wordt zowel een uitslag gemaakt door de afdeling en de FFC.
    =========================================================================================
  • Argenton als vervanger van Chateauroux

     

    Beste leden,
     
    Op zaterdag 2 augustus vliegt Afdeling 6 Noord Holland een dagfondvlucht vanuit Argenton. Vanwege het vervallen van Nationaal Chateauroux bereikten ons vragen of we als Friese Fondclub mogelijkheden zien om aan te sluiten bij deze vlucht van afdeling 6. Afdeling Friesland96 is eventueel bereid om deze vlucht aan te wijzen voor het Nationaal Kampioenschap en voor de Friese Fondclub zou het dan een attractievlucht kunnen worden, uiteraard alleen bij voldoende deelname. 
     
    Op dit moment is het puur een inventarisatie, zaken als aanvoeren bij Afdeling 6, openstellen van inkorfcentra (NIC’s) enz wordt pas in gang gezet als we zeker weten dat er voldoende duiven kunnen komen. We willen als Fondclub graag kijken of we wat extra’s kunnen betekenen voor onze leden, vandaar deze peiling. Bij onvoldoende deelname zien we er van af, de peiling staat open tot het inkorven van Bourges volgende week.
     
    Uiteraard kan zo’n vlucht alleen georganiseerd worden bij voldoende belangstelling, anders kunnen werk, organisatie, logistiek en kosten niet uit. Daarom vragen we je via bijgaande peiling of je serieuze belangstelling hebt voor deze vlucht. 
    let wel: voor afdeling 11 is de gemiddelde afstand al gauw 775 km, voor Urk rond de 740 en voor de overvlucht circa 800 km.
     
     
  • Topprestatie op St.Vincent
    DSC002519

    Bestuur en leden feliciteren Siebrand en Wil Stavasius met hun geweldige prestatie
    op de loodzware St. Vincent.
  • Eindstand Voetbalpoel

                          Reclame mogelijk tot maandag 28 juli 2014

             Alle winnaars van harte gefeliciteerd. De prijzen worden traditioneel

                  uitgereikt op de jaarlijkse tentoonstelling van de vereniging.

                            wk2014             

    Plaats

    Naam

    Woonplaats

    Totaal

    Bedrag

    1

    M.de Boer

    Urk

    730

    € 80,00

    2

    P.Woord

    Urk

    715

    € 45,00

    3  

    J.Post

    Urk

    680

    € 30,00

    4

    J.Hoekstra

    Urk

    675

    € 20,00

    5

    T.de Boer

    Urk

    660

    € 10,00

    6

    C.Post

    Urk

    655

     

    7              

    E.Kramer

    Urk

    645

     

    8

    R.v/d Berg

    Urk

    635

     

    9

    T.M.Dijkstra

    Swifterbant

    630

     

    10

    C.van Zuiden

    Swifterbant

    620

     

     

    P.Zeeman jr.

    Swifterbant

    620

     

    12

    J.& M. van Zuiden

    Swifterbant

    610

     

    13

    C.Lent

    Urk

    595

     

     

    R.Evers

    Swifterbant

    595

     

    15

    J.van Zuiden

    Swifterbant

    590

     

     

    O.Martens

    Emmeloord

    590

     

     

    P.A.Romkes

    Urk

    590

     

    18

    F.Zeeman

    Swifterbant

    575

     

     

    G.Vrolijk

    Urk

    575

     

    20

    F.de Boer

    Urk

    570

     

    21

    B.van Zuiden

    Swifterbant

    565

     

     

    S.v/d Berg

    Urk

    565

     

    23

    J.Evers

    Swifterbant

    560

     

    24

    A.J.de Boer

    Urk

    555

     

     

    L.Romkes

    Urk

    555

     

    26

    A.Hoekstra

    Urk

    550

     

    27

    J.Tekkelenburg

    Tollebeek

    545

     

    28

    J.de Boer

    Urk

    540

     

    29

    P.Zeeman Sr

    Swifterbant

    530

     

     

    S.Zeeman

    Swifterbant

    530

     

     

    W.Nijenkamp

    Dronten

    530

     

    32

    G.J.Beltman

    Hattemerbroek

    525

     

     

    M.Evers

    Swifterbant

    525

     

    34

    K.H.van Urk

    Urk

    510

     

    35

    K.van Urk

    Urk

    500

     

    36

    G.Krottje

    Swifterbant

    475

     

    37

    K.Zeeman

    Swifterbant

    470

     

    38

    C.Wevers

    Swifterbant

    460

     

    39

    J.Krottje

    Swifterbant

    435

    € 10,00

  • Topprestatie op Menen

     

    naamloos

    Bestuur en leden feliciteren Bertram van Zuiden en Patrick Slabbekoorn met hun eerste prijs in het afdelingsconcours op Menen van 17.000 duiven.

     

     

  • Debuut jeugdlid Wouter Kroon

    Wouter Kroon

    De 10-jarige Wouter Kroon maakte dit weekend zijn debuut als duivenmelker op deze Gennep. Wouter had 5 duifjes mee en presteerde boven verwachting door zijn eerste duif als 78e te klasseren en was daarmee behoorlijk wat ervaren melkers te snel af. Wouter werd zaterdagavond door afdelingsvoorzitter Simon Zeeman in het het zonnetje gezet en kreeg een hele mooie prijs voor deze prima prestatie.

  • Taartvluchten 2014

    taart 1 0 

    Ook in 2014 worden de taartvluchten weer vanuit PV Flevoland georganiseerd. Voor het laatste nieuws gaat u naar www.taartvluchten.nl

  • Jan en Hessel Ras niet te kloppen in Jaarlingencompetitie 2013

    12-4244357 Winnaar Jaarlingencompetitie 2013

    2013 was een superjaar voor Jan en Hessel Ras. Met hun 186 speelden ze drie keer op teletekst en daarmee werden ze nationaal duifkampioen dagfond NPO, WHZB en TBOTB. Verder wonnen ze ook nog op de dagfond bijna alle belangrijke kampioenschappen in de Noordelijke Unie. Voor een pak geld werd de 186 verkocht naar China. Onlangs brachten Jan en Hessel op uitnodiging een bezoek aan de koper in China. Tja dan is duivensport een hele leuke hobby. Maar denk beslist niet dat ze dat ze komend seizoen geen toppers op het hok hebben zitten. Voor een uitgebreid verslag over de jaarlingencompetitie waar zij de 1e en 2e prijs behaalden zie:  https://www.pv-flevoland.nl/index.php/actueel/jaarlingen-2013/winnaars

  • Jaarlingenkeuring PV Flevoland met Gebr.van Toor

    toor 4497

     

    Natuurlijk organiseert PV Flevoland Urk ook dit jaar een jaarlingenkeuring en wel op vrijdagavond 14 februari 2014. Tot ons grote genoegen kunnen wij u meedelen dat wij de Nederlandse topspelers Gebroeders Van Toor uit Vlaardingen (www.vantoorpigeons.com ) bereid hebben gevonden om deze keuring te doen. Gebroeders van Toor, bestaande uit de tweelingbroers Henk, Jan en de zoon van Henk, genaamd Dennis, behoren al jaren tot de top van de Nederlandse duivensport door hun sterke spel met duivinnen. Verleden jaar resulteerde dit sterke spel in het eerste Nationale Kampioenschap Vitesse NPO, echter ook op de dagfond hebben zij met diverse NPO-overwinningen hun vakmanschap getoond! En dit met nimmer een overmacht aan duiven!

     

    Iedere liefhebber die speelt in Samenspel 5 Afdeling Friesland’96 mag maximaal 3 jaarlingen inzetten voor de keuring. De kosten voor de keuring zijn 5 euro per duif. Van alle ingezette duiven worden door de Gebroeders Van Toor de 5 of 6 duiven geselecteerd die in hun ogen kunnen uitgroeien tot de beste prestatieduiven van het geheel. De eigenaars van deze duiven ontvangen een mooi vleespakket.

     

    Natuurlijk zijn de Gebroeders Van Toor na afloop van de keuring bereid vragen over de ingezette duiven, over hun spelwijze en/ of over de duivensport in het algemeen te beantwoorden.

     

    Tevens kunnen de jaarlingen ook worden ingezet voor de jaarlingencompetitie gedurende het oude duivenseizoen 2014. De kosten hiervoor zijn ook 5 euro per duif. De gezette jaarlingen krijgen punten aan de hand van de ACG uitslagen. De eerste prijs in het ACG geeft 100 punten, de tweede 99 punten enz aflopend naar de honderdste prijs 1 punt. Een eerste prijs van de afdeling geeft 25 punten extra, een tweede prijs 20 punten, een derde prijs 16 punten, een vierde prijs 12 punten, een vijfde prijs 8 punten, een zesde prijs 5 punten, een zevende prijs 4 punten, een achtste prijs 3 punten, een negende prijs 2 punten en de tiende prijs van de afdeling geeft 1 extra punt. De jaarlingen met de hoogste punten over de oude duivenvluchten winnen mooie vleespakketten die na afloop van het seizoen worden uitgereikt.

     

    Als u wilt deelnemen aan de jaarlingenkeuring geeft u dan op voor 13 februari 2014 bij Pieter Woord, pieterwoord@gmail.com ( 06-83254487) en/of Gerrit Wakker, gerrit@rodevis.nl (06-25104894)

  • Geslaagde tentoonstelling PV Flevoland

     

    De tentoonstellingscommissie bestaande uit Tiemen Schinkel, Dubbele Hakvoort en Louw van den Berg had deze keer gekozen voor een viertallenshow op zaterdag 28 december. Vrijdagavond werden 29 viertallen ingezet, waarvan liefst 10 in de jeugdklasse. PV Flevoland spant zich in om de duivensport op een leuke manier toegankelijk te maken voor het gehele gezin. Zo kunnen leden ook een viertal inschrijven voor een kind, kleinkind, neef, nicht of buurkind. Daardoor kan de jeugd op een positieve manier kennis maken met de duivensport. Zaterdagavond was het vanaf half acht gezellig toeven in het clublokaal, waar veel leden met partners en kinderen aanwezig waren.

    Op de foto met de deelnemers van de jeugdklasse zien we vlnr Simone Zagema, Sylvana Okkes, Willem Zagema, Meindert de Boer, Klaas Hessel van Urk en Marilene en Naomi Bakker. Zij kregen allemaal een leuke prijs van ceremoniemeester Simon Zeeman.

    Tentoonstelling 1

    De drie mooiste viertallen waren zeer toevallig ook allemaal ingezet in de jeugdklasse. Grote winnaar was de 7-jarige Naomi, dochter van de trotse ouders Piet en Janna Bakker. Op de tweede plek Willem en Simone Zagema (neef en nicht van oom Pieter Woord) met als keurige derde Meindert junior, zoon van Meindert de Boer die samen met broer Jan een topduo vormt op de overnachtvluchten. De winnaars kregen een tegoedbon voor een mooi vleespakket.

    Tentoonstelling 2

    De verloting liep als een trein met als hoogtepunt de verloting van een naambord, geschonken door ons nieuwe lid Bert Weerstand. Deze geweldige prijs werd na persoonlijke interventie door Meindert de Boer gewonnen door zijn buurman Klaas van Urk. De 12 geschonken bonnen werden verkocht voor 1.050 euro, een prima gemiddelde van boven de 80 euro per bon.

    Ons nieuwe lid Piet Bakker had een leuk initiatief. Uit de duivenkolonie van de onlangs overleden Jaap van der Reest waren na zeer strenge selectie 6 duiven overgebleven. Deze werden voor totaal 180 euro verkocht en deze gehele opbrengst wordt overgemaakt aan KIKA.

    De winnaars van de jaarlingencompetitie werden ook gehuldigd. Jan en Hessel Ras waren ook nu weer de grote blikvangers met de eerste en tweede prijs. Fokke Gnodde werd keurig derde. Riekelt Brands eindigde als vierde vlak voor Rein Ras en Jan Post. De winnaars kregen allemaal een mooi vleespakket.

    En als het gezellig is dan vliegt zo’n avond voorbij. PV Flevoland is zeer tevreden over de tentoonstelling en bedankt Tiemen, Dubbele en Louw voor de prima organisatie.


  • Jos Evers bij PV Flevoland Urk

     Jos Evers  Born 30dec2008 foto 07 65 x433 cm                                                

    Zaterdag 19 oktober 2013 is Jos Evers de gehele dag in het clubgebouw van PV Flevoland. Er is nog enige ruimte voor liefhebbers die hun duiven uitgeselecteerd willen hebben of meer willen weten over de kwaliteiten van hun kweek- en vliegduiven. Het is kort dag dus geef je snel op via pieterwoord@gmail.com en je krijgt een tijdstip toegewezen.

    Jos Evers is één van de weinige mensen in Nederland die er om bekend staat de kweekwaarde en/of vliegwaarde uit de ogen van de duif te lezen. Verder geeft hij een oordeel over de bouw van de duif. De resultaten van de keuring van iedere duif krijg je op papier mee. Jos is kind aan huis bij veel topliefhebbers in Nederland, Belgiё en Duitsland. Veel van die liefhebbers geven ook ronduit toe dat zij dankzij de keuringen van Jos Evers veel meer inzicht in hun duivenstam hebben gekregen, beter de kweekduiven konden koppelen en daardoor totaal beter zijn gaan vliegen.

    Natuurlijk is het geen 100% garantie als je jouw duiven door Jos laat keuren. Maar als jezelf moeite hebt met selecteren, twijfelt aan de kwaliteiten van de duiven, dan kan Jos jouw wel inzicht geven in de kwaliteit van jouw stam. Kortom een steuntje in de rug naar betere prestaties. De kosten van de keuring zijn 1 euro per duif, meteen afrekenen na de keuring.

  • Gezellige BBQ ter afsluiting van de ZLU en NIC vluchten

    Hallo sportvrienden,

    Zaterdagavond 14 september vanaf 20.00 uur houdt PV Flevoland in haar clubgebouw een gezellige BBQ voor al haar leden, donateurs en alle inkorvers op de NIC- en ZLU vluchten, Chateauroux, Bourges, Morlincourt en Limoges.

    Tevens worden die avond de prijzen voor de eerste vier in de eindklassement van de NIC- en ZLU vluchten uitgereikt.

    Het eten is gesponsord en dus geheel gratis. Het drinken dient u wel te betalen.

    Iedereen is van harte welkom. Natuurlijk kunt u uw partner en inwonende kinderen meenemen.

    Met vriendelijke groeten,

    Pieter Woord.

  • Informatie Najaarsklassieker Limoges

    Hallo sportvrienden,
     
    Woensdag 4 september is het inmanden voor de najaarsklassieker vanuit Limoges. Natuurlijk kun je ook deze vlucht weer inkorven bij PV Flevoland Urk.
     
    De inkorftijd is van 19.30 uur tot 21.00 uur (de duiven worden om 21.15 uur opgehaald)
     
    De vrachtkosten zijn 2 euro per duif (dit is exact het bedrag wat wij per duif dienen af te dragen).
     
    De vlucht wordt vervlogen op initiatief van de Friese Fondclub, echter indien je geen lid bent van de Friese Fondclub kun je ook meedoen, want er komt een landelijke uitslag. Je dient jouw aantal duiven te zetten op niveau 1 (NIC), niveau 5 (landelijk) en niveau 7 (Friese Fondclub).
     
    De duiven worden aangevoerd naar Rucphen (de loods van Brabant 2000) en vervoerd door Brabant 2000. Brabant 2000 geeft het volgende te kennen over hun lossingsbeleid: Men is dus voornemens om er een middaglossing van te maken, alleen bij harde ZW-wind voor het hele weekend bestaat de kans op ochtendlossing op zaterdag.
     
    Natuurlijk houden we bij het afslaan op zaterdagavond rekening met het feit dat je de natourvlucht eerst wilt afslaan in jouw eigen vereniging.
     
    Centrumleider voor deze vlucht is Jan Tekkelenburg (06-13543026).
     
    Tot ziens op woensdag,
     

  • Trainingsvluchten voor jonge duiven

    1061494 211842825634537 874301446 n

    Beste Sportvrienden,

    PV Flevoland organiseert ook in 2013 extra trainingsvluchten voor de taartvluchten.

    De inkorftijden zijn op de aangewezen avonden van 20.00 – 21.00 uur. 

    Iedereen is van harte welkom.

     

    1e africhting taartvluchten inkorven op donderdagavond 12 september tussen 20.00 en 21.00 uur. Vrijdag los.

    Houdt de website in de gaten !!

  • NPO Bestuursmaatregel: Doorconstateren
    NPO Bestuursmaatregel: Doorconstateren   In verband met de concoursveiligheid is bestuur NPO genoodzaakt de volgende, algemene bestuursmaatregel te nemen:   Doorconstateren is alleen toegestaan indien men tijdens een wedvlucht moet inkorven,  een andere wedvlucht moet afslaan dan wel indien men met twee basisleden gebruik, maakt van één systeem.   Deze maatregel is per direct van kracht.   Dit is een aanvulling op de artikel 108, 174 en 206. 
    3 juni 2013 Bestuur NPO
     
     
  • Langdurig onderhoud Domineesweg

    Hallo sportvrienden,

    Vanaf maandag 27 mei is er groot onderhoud aan de Domineesweg (de weg na afslag 13 van de A6 naar Urk toe). Op bijgaande link kunnen jullie meer informatie lezen. Tevens staan rechts wat pdfs met de omleidingroutes.

    http://www.flevoland.nl/wat-doen-we/bereikbaarheid/uitvoering-en-beheer/domineesweg//

  • PV Flevoland Urk NIC Inkorfcentrum 2013
       header-object

    *0433 PV Flevoland te Urk NIC Inkorfcentrum 2013 1) Programma: Vlucht Inkorven Lossing ---------- ----------------------------------- --------------- Limoges dinsdag 28 mei van 19.30-20.45 uur vrijdag 31 mei St.Vincent dinsdag 11 juni van 19.30-20.45 uur vrijdag 14 juni Ruffec dinsdag 18 juni van 19.30-20.45 uur vrijdag 21 juni Albi dinsdag 02 juli van 19.30-20.45 uur vrijdag 05 juli Orange dinsdag 09 juli van 19.30-20.45 uur vrijdag 12 juli Cahors dinsdag 23 juli van 19.30-20.45 uur vrijdag 26 juli 2) Kampioenschap over vijf vluchten (alleen Orange) telt niet mee. Onaangewezen 1:10 Verfijnd + Aangewezen 1 van de bovenste twee van de lijst worden samengesteld. Voor degene met de meeste punten zijn de volgende gegarandeerde prijzen te winnen: 1e Prijs een electrische fiets beschikbaar gesteld door GIANT BICYCLES. 2e Prijs een half varken. 3e Prijs een streng karbonade. 4e Prijs een vleespakket.
    giant Tevens is er een wandbord voor de eerste Duifkampioen. 3) Op iedere vlucht(ook op Orange)zijn de volgende gegarandeerde prijzen te winnen: - Eerste liefhebber een vleespakket. - Laatste liefhebber een vleespakket. - 13e prijs een gerookte zalmzijde geschonken door RODÉ VIS.
    - Middelste liefhebber een visschotel geschonken door VAN SLOOTEN VIS
    01a logo-van-slooten-vis De inleg voor deze kampioenschapsprijzen is € 0,25 euro per duif per vlucht. Iedere liefhebber kan maar één prijs per vlucht winnen. 4) De inkorftijden, zie de vermelding achter de vlucht. Het inkorven is in ons clubgebouw aan de Vormtweg 7N te Urk. Kijk op onze website www.pv-flevoland.nl onder locatie voor de routes ed. Neem bij de eerste keer inkorven een KOPIE van uw ENTLIJST mee. JAARLINGEN mogen pas na 15 juni worden ingemand. 5) Wij ondersteunen alle electronische systemen, behalve Tauris. 6) Het melden van de duiven: Het melden dient online via de website van PV Flevoland te gebeuren. De duiven worden automatisch doorgemeld naar Pigeon Village. Bij het melden zijn de volgende gegevens verplicht: * Lidnummer * Ringnummer + Jaartal * Kloktijd * Geslacht van de duif Mocht een van deze gegevens niet bekend zijn is de melding niet geldig en kan deze dus ook niet doorgemeld worden naar Pigeon Village. De duiven dienen zo spoedig mogelijk gemeld te worden. Binnen 30 minuten na constateren moet deze gemeld zijn. Het niet melden van uw geconstateerde duiven betekent geen opname in de uitslag. 7) Het afslaan van de klokken gebeurd in overleg met de centrumleider. Tot in het redelijke willen wij rekening houden met de andere vluchten waar de deelnemers aan mee doen. 8) De kosten van het inkorven zijn € 0,10 cent per duif. Verder worden geen andere verenigingskosten in rekening gebracht. De kosten dienen bij het inkorven te worden afgerekend. 9) Verantwoordelijkheid: de commissieleden doen hun uiterste best om fouten te voorkomen. Mocht een commissielid toch een fout maken dan is de PV Flevoland niet aansprakelijk voor de gevolgen. De deelnemer onderschrijft bovenstaande door hun deelname. 10)Commissie: Centrumleider Meindert de Boer (06-36340715) Penningmeester Pieter Woord (06-83254487)
  • Geslaagde Marathonvluchten bij PV Flevoland Urk

     NIC kampioenen 2012 PV Flevoland Urk   ZLU kampioenen 2012 PV Flevoland Urk

                  Winnaars NIC Vluchten                                 Winnaars ZLU Vluchten

    In 2012 was PV Flevoland voor het eerst Nationaal Inkorfcentrum voor de middaglossingen en dat is heel goed bevallen. Limoges, St Vincent en Orange werden gewonnen door Bennie de Vries uit Bolsward, Ruffec door Marcel Okkes uit Emmeloord, Albi door Comb. Okkes uit Bant en Cahors door Piet Bakker uit Urk. Teletekst werd gescoord door Bennie de Vries uit Bolsward (drie keer, ondermeer met zijn Geerdinkdoffer en zijn Dakhaas), Piet Bakker uit Urk en Meindert & Jan de Boer uit Urk.

    De eerste generaal kampioen NIC vluchten werd natuurlijk Bennie de Vries uit Bolsward, met als sterke tweede Piet Bakker uit Urk en Klaas en Pieter Woord uit Urk als derde.

    Ook in 2013 kunnen de NIC vluchten weer bij PV Flevoland ingekorfd worden en de organisatie heeft weer een fantastisch prijzenpakket geregeld via diverse sponsors. De gegarandeerde prijzen zijn voor de generaal kampioen een electrische fiets van Giant (winkelwaarde 1700 euro), voor nummer twee een half varken, voor nummer drie een streng karbonade en voor nummer vier een vleesschotel. Tevens kunt u iedere vlucht o.a. twee vleespakketten, een visschotel en een gerookte zalmzijde winnen. Verdere info bij centrumleider Meindert de Boer (06-36340715).

    Natuurlijk was PV Flevoland in 2012 ook weer inkorfcentrum voor de ZLU vluchten. De duiven werden voor het eerst door de ZLU rechtstreeks bij ons lokaal opgehaald en daar zijn we de ZLU organisatie ontzettend dankbaar voor. Het geeft de ZLU vluchten in sector 4 een goede impuls en daar is iedereen bij gebaat. Bordeaux Oud, St Vincent, Marseille en Narbonne werd gewonnen door Herman Brinkman uit Tuk, Pau door Frans & Louw van den Berg uit Urk, Bordeaux Jaarlingen door Gerard Baarda uit Pingjum, Barcelona door Dik van den Berg uit Tuk en Perpignan door Gerrit Wakker uit Urk.

    Na een felle strijd werd Herman Brinkman uit Tuk generaal kampioen, voor Gerard Baarda uit Pingjum, Comb. Tekkelenburg uit Urk, Frans en Louw van den Berg uit Urk en Gerrit Wakker uit Urk. Herman en Ria Brinkman uit Tuk mogen daarom een week vakantie vieren met een luxe motorjacht.

    Ook voor 2013 is PV Flevoland weer inkorfcentrum voor de ZLU vluchten en ook nu worden de duiven door de ZLU vervoerder weer rechtstreeks opgehaald. De organisatie heeft ook nu weer een fantastisch prijzenpakket gesponsord gekregen. De gegarandeerde prijzen zijn voor de eerste generaal een week vakantie met een luxe motorjacht van www.ycu.nl ter waarde van 2500 euro, de nummer twee wint een electrische fiets van Giant ter waarde van 1700 euro, nummer drie wint een week vakantie in een luxe chalet van www.cencverhuur.nl en nummer vier wint een visschotel. Ook zijn er op de vluchten mooie prijzen te winnen. Verder info bij centrumleider Jan Tekkelenburg (06-13543026).

    U kunt alle ZLU en NIC marathonvluchten inkorven bij PV Flevoland op Urk, een vereniging (www.pv-flevoland.nl) met een gezellige sfeer en waar u fantastische prijzen kunt winnen.

     

  • Taartvluchten

    De volgende informatie over de taartvluchten 2013 is momenteel beschikbaar:

     

    1e nieuwsbrief 2013

    Speciale ring voor Late jongencompetitie

  • Fondliefhebbers opgelet !!

    PV Flevoland organiseert dit jaar een specifiek trainingsprogramma voor de fondduiven. Dit trainingsprogramma zal starten met een inkorving op maandagavond 29 april met een training vanaf Harderwijk/Nijkerk, op woensdagavond 1 mei kunt u nogmaals inkorven voor een training vanaf Harderwijk/Nijkerk. Vanaf maandagavond 6 mei t.m. 10 juni kunt u inkorven voor een training vanaf Breda.

    Inkorftijden zijn van 20.00 – 21.00 uur bij PV Flevoland aan de Vormtweg 7n Urk.

    Bij hele slechte weersvoorspellingen zal de vlucht worden afgelast. Dit zal de morgen voor de inkorving bekend gemaakt worden. Dus houdt deze website altijd in de gaten !!

    Iedereen is van harte welkom om aan deze trainingsvluchten mee te doen.

  • Extra trainingsvlucht

     

    poelm190805a  vallende duif 3327

    *Eerst volgende trainingsvlucht wordt op maandagavond ingekorft tussen 20.00 – 21.00 uur. Deze trainingsvlucht is vanaf Breda. Er zijn meer dan voldoende aanmeldingen, dus deze vlucht gaat gegarandeerd door, tenzij de weersomstandigheden dit niet toelaten. 

     

     

  • Trainingsvluchten Fondliefhebbers

    Hallo fondliefhebbers,

    Het lijkt er op dat wij komend weekend kunnen aanvangen met het aangepaste vliegprogramma. De eerste marathonvlucht lijkt dan gevoelsmatig nog ver weg, maar op dinsdag 28 mei is het inkorven voor Limoges, dus nog maar 7 weken.

    Ook in 2013 is PV Flevoland Urk inkorfcentrum voor alle NIC- en ZLU vluchten. Tevens worden ook nu weer alle duiven op alle NIC- en ZLU vluchten bij ons inkorflokaal opgehaald door de vervoerders.

    Voor de ZLU vluchten is Jan Tekkelenburg centrumleider. Voor de NIC vluchten is onze centrumleider Meindert de Boer.

    Als PV Flevoland hebben wij intern overlegd om te kijken of we onze inkorvers op de marathonvluchten nog meer kunnen ondersteunen en van dienst kunnen zijn. Wij denken dat het aanbieden van trainingsvluchten gericht naar de marathonvluchten toe een prima aanvulling kan zijn. Natuurlijk heeft u wel eens gelezen hoe sommige nationale toppers een uitgekiend trainingsprogramma hebben, met vroege lossingen in het krieken van de ochtend en late lossingen om ze net voor het vallen van de avond thuis te krijgen. Aan zo’n programma denken wij ook. Wij hebben toestemming van het afdelingsbestuur om met de klein vervoer kar, die PV Flevoland dit seizoen permanent in beheer heeft, trainingsvluchten te mogen organiseren. Wij hebben een met de duivensport gestopte voormalig top-liefhebber bereid gevonden om te chauffeuren. Wij willen graag op dinsdagavond 16 april om 20.00 uur met u daarover van gedachte wisselen in ons clublokaal. Belangrijk zal zijn of er voldoende interesse is qua liefhebbers en qua duiven om kostendekkend de trainingsvluchten te kunnen organiseren. Kunt u niet op 16 april en heeft u toch serieuze interesse, meldt mij dit per mail en geef dan tevens aan hoeveel duiven u gemiddeld gaat inkorven op de trainingsvluchten.

    Tevens zullen op deze avond de centrumleiders vertellen welke schitterende prijzen er komend seizoen weer zijn te verdienen bij PV Flevoland. Wij kunnen nu al melden dat er 2 electrische fietsen met een winkelwaarde van circa 1800 euro per stuk in ons inkorflokaal staan en zo wel op de NIC- als op de ZLU vluchten is er 1 te winnen.

    Komt allen en zegt het voort. Op dinsdagavond 16 april om 20.00 uur bij PV Flevoland, Vormtweg 7 N, 8322 NE Urk.

    Met vriendelijke groeten,

    Pieter Woord

  • Vliegprogramma 2013

    Via de volgende link kunt u het vliegprogramma 2013 bekijken: Vervoerschema 2013

    Lossing afd Friesland

  • Jaarlingenkeuring PV.Flevoland

    JAARLINGENKEURING PV FLEVOLAND URK met VREDEVELD-LEEMHUIS

     

    Natuurlijk organiseert PV Flevoland Urk ook dit jaar een jaarlingenkeuring en wel op vrijdagavond 8 februari 2013. Tot ons grote genoegen kunnen wij u meedelen dat wij de Nederlandse topspelers Harm Vredeveld en Robert Leemhuis uit Steenwijksmoer (www.harmvredeveld.nl) bereid hebben gevonden om deze keuring te doen. Harm Vredeveld hoort natuurlijk al vele decennia bij de top van de Nederlandse duivensport en won alles wat er te winnen is. Sinds 2008 in combinatie met zijn vriend Robert Leemhuis en samen hebben ze een ultramodern duivenhok gebouwd met natuurlijk een fantastische stam duiven. Een combinatie waar heel Nederland de komende jaren rekening mee kan houden.

     

    Iedere liefhebber die speelt in Samenspel 5 Afdeling Friesland’96 mag maximaal 3 jaarlingen inzetten voor de keuring. De kosten voor de keuring zijn 5 euro per duif. Van alle ingezette duiven worden door Harm Vredeveld en Robert Leemhuis de 5 of 6 duiven geselecteerd die in hun ogen kunnen uitgroeien tot de beste prestatieduiven van het geheel. De eigenaars van deze duiven ontvangen een mooi vleespakket.

     

    Natuurlijk zijn Harm Vredeveld en Robert Leemhuis na afloop van de keuring bereid vragen over de ingezette duiven of over de duivensport in het algemeen te beantwoorden.

     

    Tevens kunnen de jaarlingen ook worden ingezet voor de jaarlingencompetitie gedurende het oude duivenseizoen 2013. De kosten hiervoor zijn ook 5 euro per duif. De gezette jaarlingen krijgen punten aan de hand van de ACG uitslagen. De eerste prijs in het ACG geeft 100 punten, de tweede 99 punten enz aflopend naar de honderdste prijs 1 punt. Een eerste prijs van de afdeling geeft 25 punten extra, een tweede prijs 20 punten, een derde prijs 16 punten, een vierde prijs 12 punten, een vijfde prijs 8 punten, een zesde prijs 5 punten, een zevende prijs 4 punten, een achtste prijs 3 punten, een negende prijs 2 punten en de tiende prijs van de afdeling geeft 1 extra punt. De jaarlingen met de hoogste punten over de oude duivenvluchten winnen mooie vleespakketten die na afloop van het seizoen worden uitgereikt.

     

    Als u wilt deelnemen aan de jaarlingenkeuring geeft u dan op voor 6 februari 2013 bij Pieter Woord, pieterwoord@gmail.com of telefoon 06-83254487.

  • Open tentoonstelling en feestweek PV Flevoland

    Open tentoonstelling en feestweek PV Flevoland. Deelnameformulier

    Sportvrienden,

    In december organiseert PV Flevoland een grote open tentoonstelling, waar iedereen aan mee kan doen.

     

    Voorwaarden tentoonstelling:

      Iedereen kan een viertal inzetten bestaande uit 4 vliegduiven, te weten een oude doffer, oude duivin, jonge     doffer en jonge duivin, kosten hiervoor zijn 10 euro

      Iedereen mag meerdere viertallen inzetten

      Bij twijfel of het vliegduiven zijn, kan de organisatie om de vliegprestaties van de ingezette duiven vragen.

      Iedereen mag iemand opgeven voor de jeugdklasse

      De opbrengst van de duiven minus de kosten van de keurmeester wordt voor de volle 100% uitgekeerd in prijzen

      Prijzen voor alle ingezette viertallen, oude doffer en duivin, jonge doffer en duivin. In de jeugdklasse heeft iedereen prijs.

      Opgave voor 1 december 2012 door het inleveren van het deelnameformulier bij Tiemen Schinkel telefoon 06-10455850. Dit deelnameformulier kunt u bovenaan aanklikken en uitprinten.

     

    PROGRAMMA FEESTWEEK DECEMBER 2012

     

    Woensdag 19 December vanaf 17 uur inzetten van de duiven voor de tentoonstelling.

    Avondprogramma:

    20.30 uur Prijsuitreiking Zeebuloncompetitie en EK Poule door Simon Zeeman

    21.30 uur Prijsuitreiking Jaarlingencompetitie door Simon Zeeman

    Verder zal er tussendoor loterijen worden georganiseerd

     

    Donderdag 20 december

    09.00 uur TT commissie aanwezig

    09.30 uur Keuren van de duiven door dhr. Berndsen uit Emmeloord

    (tijdens het keuren is het gebouw gesloten)

    17.00 uur Zaal open voor publiek

    20.30 uur Prijsuitreiking tentoonstelling door Simon Zeeman

    21.00 uur Bonnenverkoop door Simon Zeeman

    Verder zal er tussendoor loterijen worden georganiseerd

     

    Vrijdag 21 December

    vanaf 17.00 uur ophalen van de duiven

    20.00 uur Start van de loterijen

     

    Zaterdag 22 december

    20.00 uur Start van de loterijen

     

    De loterijen

            Prijzen zullen overwegend vlees- en geldprijzen zijn

            Speciale verloting met als hoofdprijs een electrische fiets en een scooter

            Algehele leiding Tiemen Schinkel

            De raddraaier is Cor Poel

     

    Tijdens de hele feestweek is er door Frans van den Berg gemaakte bonensoep verkrijgbaar.

     

  • Informatie NIC PV Flevoland 2013

    Informatie NIC PV Flevoland 2013

    Sportvrienden,

    Wij zijn al weer druk bezig met het seizoen 2013 en zo ook met het NIC PV Flevoland Urk in 2013. Net zoals in 2012 hebben wij ook weer mooie gegarandeerde hoofdprijzen zoals iedere vlucht een vleespakket voor de eerste en de laatste liefhebber.

    Extra is het volgende:

    Wij hebben schitterende prijzen voor het kampioenschap 2013 te weten als eerste prijs een  electrische fiets, de tweede prijs een half varken, de derde prijs een streng karbonade en de vierde prijs een vleesschotel. Wij van PV Flevoland vinden dat u als inkorver uw mening hoort te geven hoe het kampioenschap in 2013 vervlogen dient te worden. Wilt u uitsluitend een onaangewezen kampioenschap of wilt u een kampioenschap over de onaangewezen en aangewezen punten bij elkaar ? De meeste stemmen geven de doorslag. Dit kampioenschap is alleen voor de middaglossingen, mocht echter onverwacht een vlucht ’s morgens los gaan dan telt deze ook mee. Het kampioenschap gaat zoals het programma er nu uitziet over de vijf vluchten Brive, St Vincent, Ruffec, Albi en Cahors.

     

    Geef uw mening aan de contactpersoon van het NIC PV Flevoland Urk.  Meindert de Boer, telefoon 06-36340715 of 0527-685169.

  • Nieuwe datums africhting Taartduiven

    Training Deventer


    Dinsdagavond 16 oktober 2012 vanaf 20.00 uur kunt u bij PV Flevoland inkorven voor de africhtingsvlucht De Meern.

    De kosten zijn 40 eurocent per duif.

    Iedereen is van harte welkom om zijn duiven in te korven en te genieten van de gezellige sfeer in onze vereniging.

  • Bergerac
    Vacant                                                    
  • Vroege duif

    Dit is een prachtig animatie filmpje van 5 minuten

    Klik maar op de duif, zet je geluid aan en zet het beeld op volledig scherm !!!

    Echt schitterend gemaakt.

    pigeon interview

     

     

     

     

     

     

  • Zeebulon jonge duivencompetitie

    logo

    Op 28 april jl. zijn 60 duiven verkocht welke afgehaald zijn bij de Gebr. Simons. Door het grote succes van de verkoop hebben we een ruime prijzenpakket ter beschikking. De prijzen worden als volgt verdeeld:

    1e prijs

     

     

     

    250

    2e prijs

     

     

     

    150

    3e prijs

     

     

     

    75

    4e prijs

     

     

     

    50

    5e prijs

     

     

     

    50

    6e prijs

     

     

     

    50

    7e prijs

     

     

     

    25

    8e prijs

     

     

     

    25

    9e prijs

     

     

     

    25

    10e prijs

     

     

     

    25

    Laatste

     

     

     

            25

    Punten zijn er te verdienen op de natourvluchten N34 t.m. N38. Er wordt een separate uitslag gemaakt van de duiven in deze competitie, waarbij de eerste duif in de uitslag 60 punten krijgt, elke volgende duif krijgt 1 punt minder. De duiven kunnen tot 19.00 uur gedraaid worden, mits het concours minimaal 3 uur openstaat. Dus wordt de eerste duif op Urk na 16 uur gedraaid, dan schuift de concourssluiting voor de Simonsduiven evenredig op tot 3 uur na de eerste duif op Urk. Bijv. eerste duif op Urk valt om 16.35, concours Zeebuloncompetitie sluit om 19.35. Vluchten op zondag tellen niet mee.

    De deelnemerslijst is te vinden op de website van PV Flevoland www.pv-flevoland.nl onder actueel, jonge duivencompetitie, deelnemers.

    Mocht u nadere vragen hebben rondom deze competitie kunt u contact opnemen met Simon Zeeman, 06-23801027 of s.zeeman1@upcmail.nl .

    Prijzen worden uitgereikt tijdens de tentoonstelling van PV Flevoland. Nadere informatie over het tijdstip en precieze datum zullen op de website worden geplaatst.

    Iedereen veel succes en hopen dat een echte topper tussen deze duiven zit !!!!

Reacties zijn gesloten.